Italo Calvino

Va nèixer a (Santiago de las Vegas, l'Havana, 1923 - Siena,1985) és un clàssic contemporani italià fonamental i un dels escriptors més influents del segle XX.

El seu pare Mario era agrònom i dirigia una estació experimental d'agricultura i una escola d'agronomia. La seva mare, en canvi, Evelina Mameli, d'origen sard, s'havia llicenciat en ciències naturals. Durant la seva infantesa, Calvino va rebre una educació laica i antifeixista. El 1925 tota la família torna cap a Sanremo i allà es forma en diferents escoles fins a arribar a la Universitat de Torí.
Quan esclata la Segona Guerra Mundial abandona els estudis i s'uneix a les Brigades partisanes Garibaldi juntament amb el seu germà, lluitant contra la dictadura de Mussolini i l'ocupació nazi. Un cop acabada la guerra, torna a Torí per cursar els estudis de Lletres on coneixerà Cesare Pavese i començarà a treballar a l'Editorial Einaudi mitjançant la recomanació d'aquest últim.

La seva àmplia obra narrativa comença al final dels anys quaranta amb novel·les que participen del corrent neorrealista i retrata especialment el seu país durant la postguerra. L'any 1947 publica la seva  primera novel.la,  Il sentiero dei nidi di ragno, basat en les seves experiències com a partisà, i el1949  el recull de contes Ultimo viene il corvo.

El 1958 publica amb el títol d'I racconti un conjunt de relats que posteriorment, el 1970, amplia i rebateja com Els amors difícils. Més tard, evoluciona cap a una literatura de filiació fantàstica impregnada d'un peculiar humor per mitjà de la trilogia Els nostres avantpassats, que conformen El vescomte migpartit (1952), El baró rampant (1957), El cavaller inexistent (1959) i Les cosmicòmiques (1965). Entre la seva diversa producció posterior, destaquen les obres  Les ciutats invisibles (1972) i Si una nit d'hivern un viatger (1979). El llibre Les ciutats invisibles és una mena de reescriptura del Llibre de les meravelles del món de Marco Polo, en el qual és el mateix venecià qui descriu a Kubilai Khan les ciutats del seu imperi.

Italo Calvino va ser reconegut amb diversos premis de les principals universitats d'arreu i va morir per un ictus cerebral quan encara estava plenament dedicat a la literatura i la divulgació.

A les biblioteques trobaràs:


"El Caballero inexistente
 

"Els nostres avantpassats"
 

"El barón rampante"
 

"Los amores difíciles"

"Si una nit d'hivern un viatger
 

"Por qué leer a los clásicos"
 

"Marcovaldo, o sea, las estaciones en la ciudad"
 

"Les ciutats invisibles"


Més obres d'Italo Calvino a les biblioteques ►


 Selecció de webs:

 També et pot interessar:

Torna al prestatge de Novel·la ►
Efemèrides anteriors ►
 

Data d'actualització: 19/08/2015