Guy de Maupassant

El 5 d'agost de 1850 al castell de Miromesnil (França), naixia en el si d'una noble família normanda Henry René Albert Guy de Maupassant, un dels majors contistes de la història de la literatura. Es va educar a Étretat. Amb la separació dels seus pares, a partir dels dotze anys, Maupassant va desenvolupar una relació molt estreta amb la seva mare, qui el va donar a conèixer al seu amic Gustave Flaubert, amb qui tenia una amistat des de la infància. D'aquesta manera va esdevenir el seu deixeble i gràcies a aquesta relació va poder conèixer la societat literària del moment i a noms tant importants com Turgenev, Émile Zola i els germans Goncourt. El 1869 s'havia traslladat a París per estudiar Dret. Però l'arribada de la guerra franco-prussiana a la que va participar com a voluntari combatent a Normandia i altres motius personals el van portar a abandonar aquests estudis i començar a treballar com a funcionari en diferents ministeris.

El 1880 publicava el seu primer relat, Bola de sebo, dins el volum col·lectiu Las veladas de Medán, pedra fundacional del moviment naturalista, preparat per Émile Zola amb la col·laboració de Henri Céard, Paul Alexis, Joris Karl Huysmans i León Hennique. La seva excel·lent qualitat va donar a Maupassant una gran notorietat dins el món literari, esdevenint un dels grans mestres del gènere del relat del segle XIX a l'alçada de Edgar Allan Poe o Anton Txékhov, amb títols com La casa Tellier (1881), Mademoiselle Fifi (1882) o L'Horlà (1886)

El 1883, ja com a un escriptor famós, publicava la seva primera novel·la Una vida. Posteriorment vindrien l'aclamada Bel Ami (1885), Mont – Oriol (1887), Pierre y Jean (1888), Fuerte como la muerte (1889) i Nuestro corazón (1890).

La prosa de Maupassant es caracteritza pel seu caràcter senzill i directe. De temperament atormentat,  pessimista i misantrop, la seva voluntat és la de fotografiar amb exactitud la realitat que l'envolta, esdevenint així, un fidel cronista de la seva època.

https://maresdetinta.files.wordpress.com/2011/03/guy-de-maupassant-cuentos-fantc3a1sticos-portada.jpg Però Maupassant és considerat, també, un mestre en el gènere del relat de terror. Les al·lucinacions i visions que patia com a conseqüència d'un abús del consum de drogues, a les que accedia a causa de les permanents i greus migranyes de les que era víctima, condicionaren la seva narrativa de terror amb un estil àgil i nerviós i on hi descobrim la seva obsessió per la mort.

De fet, les seves crisis nervioses el van portar a diferents intents de suïcidi fins que va ser internat a la clínica parisenca del Doctor Blanche on va morir, el 1893, a causa d'una demència hereditària que el va portar a la bogeria.

La seva extensa obra inclou sis novel·les, sis obres de teatre, tres llibres de viatges, una antologia de poesia, nombroses cròniques periodístiques i una recopilació d' aproximadament 300 relats. 

Maupassant ha estat un dels autors més influents, admirat per Txékhov i Tolstoi, entre molts d'altres. 

A les biblioteques trobaràs:"Buen Amigo: Bel – Ami
 

"Bola de sebo"
 

"Bola de greix i altres relats"
 

"Los domingos de un burgués en París"

"A l'espona del llit i altres contes
 

"Bajo el sol: Argelia 1881: de Argel al Sahara"
 

"La bella desconocida y otros cuentos libertinos"
 

"Contes del dia i la nit"

"Cuentos completos de terror, locura y muerte
 

"La noche=La Nuit"
 

"Nuestro corazón"
 

"Todo lo que quería decir sobre Gustave Flaubert"


Més obres de Guy de Maupassant a les biblioteques ►


 Selecció de webs:

 També et pot interessar:

Torna al prestatge de Novel·la ►
Efemèrides anteriors ►
 

Data d'actualització: 05/08/2015