Augusto Roa Bastos
Augusto Roa Bastos
Es compleixen 100 anys del naixement d’Augusto Roa Bastos (Asunción 1917 - Asunción, 2005), autor uruguaià molt polifacètic que va escriure obra com a poeta, narrador, però també va exercir de periodista, assagista, guionista cinematogràfic i dramaturg, és un dels grans mestres de la narrativa contemporània i l’escriptor paraguaià més destacat internacionalment.
La seva infància va estar marcada per la seva vida a un petit poble, Iturbe, de cultura guaraní, que va esdevenir l’escenaria on es desenvoluparia gran part de la seva ficció.
Roa Bastos va participar a la guerra del Chaco, un conflicte bèl.lic que va enfrontar als inicis dels anys trenta el seu país amb Bolívia. El principal motiu d’aquest confrontament fou el descobriment de petroli en la regió del Chaco que va provocar un greu conflicte d’interessos entre les grans companyies petrolieres i els grups financers internacionals abocant la situació a una guerra. Després d’aquesta experiència, Roa Bastos va treballar com a corresponsal a Europa durant la Segona Guerra Mundial. Un cop instal.lat novament al seu país, la seva oposició a la dictadura d’Alfredo Stroessner, que va governar des de mitjans del anys 50 fins a finals dels anys 80, l’obligaria a exiliar-se a Argentina i Espanya..
Va ser membre del grup que va iniciar la renovació poètica al seu país a la dècada dels anys quaranta juntament amb Josefina Pla i Hérib Campos Cervera, entre d’altres. Va ser també un del representants del corrent literari sorgit a Llatinoamèrica conegut com a realismo mágico , entre els quals trobem figures tan destacades com Alejo Carpentier, Miguel Ángel Asturias i José María Arguedas. En essència, aquesta generació d’escriptors estava convençuda que el realisme pur no recollia la insòlita realitat del món americà i la seva aposta va consistir en barrejar realitat i fantasia a les seves novel.les, incorporant l’element llegendari o màgic, o bé fent un tractament de la realitat, dels personatges o dels ambients en forma al·legòrica o poètica .
Roa Bastos destaca també per la cruesa amb què reflecteix la realitat de la seva societat, en la qual veiem l’opressió de les classes obreres i dels camperols, tot i que queda una mica mitigada pel lirisme del seu estil aconseguit gràcies a la utilització de paraules de la llengua guaraní i l’adopció del ritme del llenguatge dels indígenes.
Com a periodista, va començar la seva carrera al diari paraguaià El País, del qual seria director uns anys més tard i va treballar com a redactor a la BBC.
En poesia és autor dels reculls El ruiseñor de la aurora y otros poemes (1942) i El naranjal ardiente (1960), però són els seus contes i les novel.les els que li donarien més renom i premis.
Entre els reculls de contes destaquen els títols El trueno entre las hojas (1953), El baldío (1966), Madera quemada (1967), Antología personal (1980) i Contar un cuento y otros relatos (1984).
Entre les obres més rellevants d’Augusto Roa Bastos en narrativa, destaquen la trilogia narrativa inspirada en la vida i en la història de la societat paraguaina formada per les novel.les Hijo de hombre, Yo el Supremo i El Fiscal.
L’obra Hijo de hombre retrata la resistència del seu poble a la dictadura des de mitjans del segle XIX fins a la Guerra del Chaco i és un reflex de com una generació darrera una altra va quedant mutilada per un conflicte que mai s’acaba de solucionar.
La novel.la Yo el supremo és una obra ja clàssica entre el gènere de tradició llatinoamericana conegut com novel.les de dictadors, entre les quals destaquen El señor presidente de Miguel Ángel Asturias, El otoño del patriarca de Gabriel García Márquez o més recentment La Fiesta del chivo de Mario Vargas Llosa. La novel.la s’emmarca en el règim del dictador José Gaspar Rodríguez que va governar Paraguai durant la primera meitat del segle XIX i obtindria, entre d’altres, el premio Cervantes l’any 1989.
Amb motiu del seu centenari, la RAE farà una edició commemorativa de la novel.la Yo el Supremo i s’han celebrat diferents congressos i jornades a la seu país i a d’altres com Argentina així com una mostra fotogràfica sota el títol Las maletas de Roa que es podran veure també a Madrid i París.
A les biblioteques trobaràs: