Recorregut literari - Al-Andalus

Bona part de la història d'Espanya ha estat protagonitzada per les comunitats musulmanes establertes al territori, organitzades amb el nom d'al-Andalus; la seva integració en els regnes cristians i posterior expulsió va donar pas a la pirateria com a últim reducte de la moreria. Miguel de Cervantes va ser captiu, precisament, dels corsaris berbers, i en va escriure una comèdia, El trato de Argel. La literatura, doncs, s'ha fet ressò, servint d'amplificador, de la presència morisca, ja sigui en els origens de la mateixa, amb els romances, o bé en l'actualitat, com bé representa l'obra Mar i Cel d'Àngel Guimerà.

Bibliografia destacada         


"Al-Andalus y el Mediterráneo


"Al-Andalus : las artes islámicas en España / edición al cuidado de Jerrilynn D. Dodds"
 


"Lo que Europa debe al Islam de España / Juan Vernet"


"Las Ciencias de los antiguos en Al-Andalus / Julio Samsó"
 

"Córdoba de los Omeyas / Antonio Muñoz Molina"

 


A l'Espanya medieval, amb l'expansió de l'al-Andalus o bé dels regnes cristians, segons com es miri, la població havia d'esmerçar enginy i esforços en viure al marge de les lluites entre faccions, dels canvis constants en la frontera; tampoc no devia ser fácil la convivència entre grups socials de diferent origen, àrabs, jueus, hispans, nord-africans, turcs, francs, els quals representaven un mosaic geogràfic, religiós i cultural que sovint donava peu a persecucions vàries. 

Bibliografia destacada 


"El Legado andalusí


"Mandalas de Al-Andalus : el arte de Andalucía / Christiab Pilastre"
 


"El Zoco : vida económica y artes tradicionales en Al Andalus y Marruecos"


"Al-Andalus : culturas de convivencia / texto Juan Vernet, Leonor Martínez Martín ; fotografía Ramón Masats"
 

"La Conquista islámica de la península ibérica y la tergiversación del pasado : del catastrofismo al negacionismo / Alejandro García Sanjuán"
 


Amb la pressió dels regnes cristians envers els musulmans, i la consegüent disminució del domini d'aquests últims, van anar-se diferenciant dos grups socials, els cristians vells i els cristians nous, aquests últims conversos a la religió cristiana sota l'amenaça de l'expulsió, que s'acabà posant en pràctica. És curiós el testimoni dels descendent d'antics visigots de Toledo que, convertits a l'Islam, van acabar establint-se a Timbuctú.


"Rihla : relato de un viaje por la curva del Níger y los desiertos del Sáhara en pos de un sueño llamado Al-Ándalus según se narra en los manuscritos de Tombuctú


"Vida i final dels moriscos valencians / Joan F. Mira"
 


"Historias paralelas : judeoconversos y moriscos en la España moderna"


"Deportados en nombre de Dios : la expulsión de los moriscos : cuarto centenario de una ignominia / Rafael Carrasco"
 

"Vidas de mujeres andalusíes / Manuela Marín"
 


Tenint en compte que el context històric de l'al-Andalus comprèn una llarga època, des de la ràpida expansió de l'Islam i la seva arribada a la península al segle vuit, fins al final de la pirateria al divuit, podem fer-nos aleshores una idea de la seva importància i empremta en la cultura i l'imaginari popular actual. És per això que oferim una tria de novel·les al respecte, són les següents:


"La Mano de Fátima / Ildefonso Falcones" 


"Ziryab : la prodigiosa historia del sultán andaluz y el cantor de Bagdad / Jesús Greus"
 


"La Predicción del astrólogo / Teo Palacios"


"Los Hijos de Casio / Carlos Aurensanz"
 

"Hasday : el médico del califa / Carlos Aurensanz"
 

 

 També et pot interessar:

Vés al prestatge  ►
Recorreguts anteriors  ►

Data d'actualització: 30/09/2016