Novel·les per afrontar el 2022

 

Canviarem d'any però arrossegarem conflictes, desigualtats, exilis i canvis climàtics. Amb l'esperança i el valor d'afrontar-los el nou any i els següents. Amb el coneixement i els llibres. Amb lectures que ens motivin a l'acció, a un veritable canvi en la societat. L'Antropocè ha de tornar el protagonisme a la solidaritat, la natura, les dones i la pau, valors que ens fan humans. Fem-ho possible.

  A les biblioteques trobaràs:

Històries d'exili

Odisea Homero

eBiblioEls mites de l’Odissea circulaven oralment des del 1200 a JC. Homer els va recollir i els va publicar al s. VII a JC. L’obra conté un apartat llegendari i mitològic i un de la Guerra de Troya. Narra les aventures d’Odisseu, o Ulisses, que vol torna a la seva pàtria, Ítaca, després de la guerra. Ulisses representa l’home prudent que va superant els problemes, amb molta més humilitat que molts heroics mítics. La Ilíada i l’Odissea són dues obres en les què es fonamenta la nostra civilització. Irene Vallejo diu que és difícil imaginar que aquestes obres les hagi fet el mateix autor i que és possible que l’Odissea estigui feta per una dona.

Històries d'exili Joseph Roth

Quatre novel·les breus, escrites entre 1933 i 1936, on tots el protagonistes són éssers desorientats per la pèrdua del lligam amb la pàtria i de la relació amb la família. Després de la Primera Guerra Mundial les estructures estatals i socials estaven en decadència, sobretot als països que hi havien participat. Als anys trenta, amb l’ascens dels nazisme, moltes persones es van veure obligades a exiliar-se. És el cas de Joseph Roth que escriu aquestes novel·les durant la primera fase del seu exili, a París, amb una visió retrògrada i misògina.

Afganistan, la guerra eterna

El Secret del meu turbant Nadia Ghulam, Agnès Rotger

eBiblio Nadia Ghulam es va fer passar pel seu germà mort per poder treballar i alimentar a la seva família. Una bomba va destruir casa seva, part de la seva cara i va matar el seu germà. Els talibans no permeten que les dones treballin. Aquesta situació va durar durant 10 anys, fins que va poder viatjar a Europa per una operació quirúrgica. Viu com a refugiada a Badalona. Es treballadora social i no dubta en denunciar les condicions que pateixen les dones al seu país. La seva vida n’és un exemple.

La Pedra de paciència: sangué sabur Atiq Rahimi

eBiblioUn home moribund jeu al llit de casa seva. A fora la guerra continua, cada vegada les bombes són més properes. La seva dona el vetlla. En aquesta inusual intimitat ella mantindrà un monòleg amb el seu marit, talibà, aparentment sense consciència. Ell esdevindrà la màgica pedra de paciència que, segons les llegendes antigues, rep totes les queixes i confessions de la dona durant els anys que ha durat el seu matrimoni convingut. Però la pedra, com les persones, tenen un límit i esclaten.

Feminisme, ens volem lliures

Matriarcadia Charlotte Perkins Gilman

Les dones viuen en una societat utòpica durant més de dos mils anys sense cap presència masculina. Un dia hi arriben tres homes. El xoc entre els dos gèneres, les dues cultures i les dues maneres de concebre la vida i la societat no es fa esperar.

El Conte de la serventa Margaret Atwood

eBiblio A la república de Gilead les dones s’han convertit en productes per a les feines domèstiques i per a la procreació. Son una peça clau per al futur de la dictadura. Les joves fèrtils s’han convertit en objectes molt cobejats per un govern que vol augmentar la natalitat. Són les serventes de la dictadura.
L'autora ha creat un clàssic de la ciència-ficció sense cap component tecnològic per fer la història més creïble i més esfereïdora. Qualsevol dia els drets de les dones poden ésser abolits.

El Viento en la cara Saphia Azzeddine

Narra la història de Bilqiss, una jove vídua musulmana, que s’enfronta a un judici en el qual està en joc la seva vida per haver gosat ocupar el lloc del muetzí (encarregat de fer la crida a l’oració des del minaret). L'acompanyen una periodista nord-americana obsessionada amb el cas i el jutge, que acaba fent empatia amb la víctima. L’autora, de cultura i fe musulmanes, vol que el seu món faci autocrítica i assumeixi les seves pròpies responsabilitats. Reivindica un Islam progressista.

A contracorrent, retorn als orígens

Bedlam : darrere les hores càlides Mar Bosch Oliveras

On van a parar els desencisos? Mar Bosch, autora gironina, reflexiona en aquesta primera novel·la sobre la pèrdua, el caminar de les persones errants i les segones oportunitats. Situa els personatges en un poble fictici, Bedlam, on un 22 de juliol, arriba de sobte un hivern inesperat i sense fi. Explica la vida, les petites històries dels seus habitants que conflueixen a l’entorn d’aquest fenomen sorprenent i sobretot parla d’un nen que es diu Haiku i la seva mare, Agnès. Bedlam exerceix d'imant per una sèrie de personatges que, dissortats en la seva existència anterior, troben en aquest poble una forma de retrobar-se amb ells mateixos compartint les seves experiències amb gent semblant a ells. Les converses transcorren i d'aquesta forma pinten els grans debats existencials de la vida humana.
La novel·la va rebre el XXXII Premi de Novel·la Curta Just Manuel Casero.

Y llovieron pájaros Jocelyne Saucier

Tres homes grans decideixen anar-se a viure en llibertat a una cabanya al mig de la natura, a Canadà. Aquesta és la forma que tenen de deixar enrere un passat turmentós, una vida miserable i l’angoixa que els hi genera la civilització. Però apareixeran dues dones que canviaran el seu equilibri.

La Vida simple : febrero-julio 2010 Sylvain Tesson

El aventurer i geòleg Sylvain Tesson decideix deixar la seva vida parisina i passar sis mesos en una petita cabana a cinc dies a peu del poblat més proper a Sibèria. L’aventura va començar un mes de febrer de 2010. Si vols descobrir com és la vida simple només has d’obrir el llibre. Abriga’t bé.

L'Illa de l'Abel William Steig

L’Abel és un ratolí que viu en un entorn confortable amb la seva estimada Amanda. Un dia, una tempesta els sorprendrà mentre fan un pícnic i canviarà el seu destí. Abel serà transportat a una illa deserta on la seva visió d’allò que és important passarà a ser una altra. Una de les obres mestres de la literatura universal.

No hi ha un planeta B

Noticias del Antropoceno José María Merino

eBiblioL’últim llibre de l’acadèmic i novel·lista José María Merino reuneix mig centenar de breus peces el tema principal dels quals és l’ecologia i els efectes catastròfics i irreversibles de l’acció del ser humà sobre la naturalesa, les noves formes de comunicació a través de la tecnologia i la manipulació de la informació. Merino, mestre del relat breu, ens condueix amb la seva poderosa imaginació i una fina ironia plena de profunds coneixements sobre els temes que toca, pels camins del nostre món contemporani i les seves cegueres. L’autor desplega una invenció de casos, tots reveladors, anecdòtics i atractius, carregats amb aquest mínim de base narrativa que sempre ha definit com a requisit del relat.
El mateix títol convida a la reflexió. La paraula “Antropocè” la va utilitzar per primer cop el Nobel de Química Paul Crutzen l’any 2000. Es tracta d’una època geològica proposada per una part de la comunitat científica per succeir o reemplaçar a l’anomenat Holocè, l’època actual del període Quaternari en la història terrestre, degut a l’impacte global que les activitats humanes han tingut sobre els ecosistemes terrestres. La paraula aporta molt sobretot perquè hi ha hagut un enorme negacionisme del canvi climàtic.
En aquesta obra Merino destil·la fets quotidians: el tràfic d’òrgans, l’extinció de les abelles i dels insectes, un mostrari de “basuraleza” on les guineus envaeixen els espais urbans, una llista de mals derivats de la crisi del 2008, l’amor “electronical” de la parella que s’envia missatges inclòs quan són dins el llit, la cirurgia estètica, la identitat, les dificultats per escriure el Quixot amb emoticones, etc.

Distancia de rescate Samanta Schweblin

eBiblio Amanda i la seva filla passen uns dies de vacances en petit poble de l'Argentina. Preocupada per la seguretat de la petita calcula constanment la "distància de rescat" on mantenir-la segura. Però el camp amaga perills que no són visibles a simple vista i no la distància de rescat desapareix.

 

 

  També et pot interessar:

  Vés al prestatge:

Data de creació 09-12-2021 Última actualització 13-12-2021