Tornen les activitats amb públic a la Xarxa de Biblioteques de VNG amb 'Juliol a la terrassa'

Tornen les activitats amb públic a la Xarxa de Biblioteques de VNG amb 'Juliol a la terrassa'

Paral·lelament la Joan Oliva i l'Armand Cardona Torrandell es preparen per reprendre el funcionament habitual a partir del setembre, ampliant algunes iniciatives com el Premi Menjallibres i els clubs de lectura

Les biblioteques municipals Joan Oliva i Armand Cardona Torrandell tornen a oferir aquest mes de juliol activitats amb públic. Aprofitant la terrassa dels Llimoners de la Biblioteca Armand Cardona Torrandell, la Regidoria de Cultura de l'Ajuntament de Vilanova i la Geltrú ha programat a través de la Xarxa de Biblioteques, una proposta setmanal adreçada al públic infantil i adult, durant tot el mes de juliol.

Es tracta de ‘Juliol a la terrassa' una iniciativa que pretén ser un reclam per al públic assidu i fidel de les biblioteques municipals que, a causa del confinament per la pandèmia i les restrictives mesures d'accés que s'han implantat a partir de les fases de desescalada, encara no s'han decidit a tornar a fer ús d'aquests equipaments culturals. Segons dades del coordianador de la Xarxa municipal de Biblioteques, Sisco Moreno, abans del confinament la Biblioteca ubicada al barri de Sant Joan “podia registrar una mitjana de 340 visites diàries mentre que la Biblioteca Joan Oliva, a la plaça de la Vila, registrava una mitjana de gairebé 500 visites al dia”. En aquest sentit, el responsable d'aquest equipament creu que el funcionament actual “amb accés a través de cita concertada i sense poder consultar el fons directament per part dels usuaris, havent de gestionar les visites mitjançant un formulari i correu electrònic o bé trucada telefònica ha ocasionat aquesta notable davallada” en el nombre de visites diàries a ambdues biblioteques municipals. A aquest fet s'hi afegeix també l'aforament limitat a les sales de lectura amb un màxim d'ocupació de 38 punts de lectura, a la Cardona Torrandell i de 21 punts de lectura a la Joan Oliva.

Des de l'Ajuntament de la ciutat s'ha prioritzat l'obertura d'aquests equipaments culturals tan aviat com ha estat possible, malgrat que, tal i com explica la regidora de Cultura Adelaida Moya, “en cap moment les biblioteques han deixat de funcionar. Actualment la maquinària interna funciona a ple rendiment tot i que hi ha unes condicions i protocols que cal seguir de manera escrupolosa, com son els requisits d'accés, la quarantena que s'aplica al material de préstec i la desinfecció” de l'equipament.

Així mateix, la regidora Moya ha avançat que ja s'està treballant per poder aplicar les noves mesures aprovades per la Generalitat de Catalunya en el Pla sectorial de biblioteques per a la represa on es preveu l'accés als equipaments sense concertar cita prèviament; la  disminució del temps de quarantena obligatori per als documents fins a 48 h; la represa de serveis com el préstec interbibliotecari i l'accés a Internet, de forma controlada, i també a les sales infantils per fer consulta de documents. Tal i com afirma la regidora de Cultura, “mica en mica estem intentant recuperar l'activitat habitual de les biblioteques de la ciutat”.

‘Juliol a la terrassa', més Menjallibres i clubs de lectura, al setembre

“La xarxa de biblioteques de Vilanova i la Geltrú són uns equipaments culturals que funcionen fent oferta cultural gairebé de la mateixa manera que el Teatre o l'Auditori, tenen una vitalitat que va més enllà del que estrictament considerem que és una biblioteca”. D'aquesta manera s'ha referit Adelaida Moya a la iniciativa ‘Juliol a la terrassa' per reprendre la programació en viu i en directe des de la terrassa dels Llimoners de la Cardona Torrandell amb activitats adreçades al públic infantil i familiar, d'una banda, i al públic adult, de l'altra. Segons explica la regidora de Cultura “hem aprofitat que tenim aquest espai a l'aire lliure i que amb unes condicions d'aforament i distància permet fer activitats com l'hora del conte”. La idea és poder programar més activitats en aquest espai durant tot l'estiu fins arribar al setembre quan ja es preveu “recuperar els clubs de lectura i altres activitats que ofereix la Xarxa de Biblioteques de la ciutat”.

La represa d'aquests equipaments, segons indica Adelaida Moya, s'està fent també amb un “pla B al darrere per si les coses empitjoressin i hi hagués repunts que ens haguessin de tornar a confinar o fer algun pas enrere, quan tornaríem a oferir les activitats a través de les xarxes” tal i com ja es va fer durant el confinament.

Aquesta àmplia i transversal oferta d'activitats ha ocasionat reconeixements  i premis de prestigi per a la Xarxa de Biblioteques de VNG. El més recent ha estat el projecte de Lectures en veu alta per a persones amb discapacitat visual, projecte finalista d'un premi estatal convocat per la Biblioteca Social. Mentre que a finals de l'any passat, el Premi Menjallibres va ser guardonat per la Generalitat de Catalunya amb el Premi a la Innovació Teresa Rovira i Comas com a millor innovació a les biblioteques públiques de 2018. Aquesta iniciativa que es du a terme conjuntament amb el Servei d'Educació de l'IMET i les llibreries de la capital del Garraf “té molt bona acceptació entre els docents i l'alumnat”, segons afirma la regidora Adelaida Moya, “de cara al curs vinent tenim previst ampliar fins a tercer i quart d'ESO” la participació en el certamen que fins ara es feia per a l'alumnat dels cursos de primer i segon. Tot i que caldrà estar atents al retorn a les aules i a l'evolució de la pandèmia, la regidora de Cultura ha explicat que s'habilitarà el sistema que permeti que els joves puguin accedir a les obres del concurs, ja sigui mitjançant llibres amb llicència digital o bé altra forma.

Quant a la programació de que es pot gaudir aquest mes de juliol a la terrassa dels Llimoners destaquen els contes per a infants i adults, com ‘El dit a la llaga' la proposta que aquest divendres 10 de juliol va presentar l'actriu Jordina Biosca o l'Hora del conte de divendres 17, A ulaH ulaH!!, a càrrec de la companyia Ukecontes adreçada a un públic familiar. Properament també s'oferirà un 'Tastet poètic', Tú y yo nunca tuvimos un verano entre las manos, de Josep Amaya i Primera terra, de Maria de la Paz Talegón, autors locals, el dimecres 22 i les hores del conte ‘El príncep dragó, amb Susana Garcia-Prieto i Mulasses!, a càrrec de Montse Panero, divendres 24 i dilluns 27 de juliol, respectivament.

Finalment ja de cara a setembre es posaran en marxa els clubs de lectura. Als deu que hi ha en funcionament actualment s'hi afegirà una nova proposta “Llegir el teatre”, amb el suport de la Generalitat de Catalunya i el Teatre Nacional.

17/07/2020