"Per un sac d'ossos"

Lluís-Anton Baulenas. Editorial Planeta 2014.

 

Genís Aleu promet al seu pare, en el llit de mort, que recuperarà les restes d'un amic seu enterrat de mala manera. És el 1941 i han de passar vuit anys, fins al 1949, perquè ho pugui intentar.

Un dia, convertit ja en sergent de la Legió, abandona Melilla rumb Barcelona -una ciutat grisa, dominada per la por, tenallada per la misèria de la primera postguerra-, la ciutat on va veure morir el seu pare primer i el seu millor amic després. La parada següent de Genís Aleu ha de ser Miranda de Ebro, on l'antic camp de concentració franquista s'ha convertit en un innocent Campament d'Instrucció franquista de Reclutes. Gràcies a la seva condició actual de legionari podrà accedir-hi lliurement. El guien el desig de venjança i la necessitat de dur a terme la seva promesa.

"Encara hi ha molts aspectes del franquisme que tan sols són coneguts pels especialistes”, diu l´autor Lluís-Anton Baulenas.

El relat s´estructura en dos relats paral·lels que es van intercalant: la descripció de les aventures del legionari a Miranda de Ebro durant uns dies de tardor de l´any 1949 i la recordança del passat del protagonista i el seu entorn de Barcelona durant la Guerra Civil la postguerra immediata. L´ estança del jove a la Casa de la Caritat serveix a l´autor per fer un paral·lelisme entre el protagonista i el seu pare, tancat a Miranda.

En Baulenas ens ofereix una acurada descripció dels fets i del tarannà dels anys quaranta.

Disponible a eBiblio.

 

Més informació:

19/05/2020 17:24 h.