Exposició 'Teresa Juvé. La llibertat conscient'

Del 31 de gener al 19 de febrer podeu visitar a la Biblioteca municipal l’exposició Teresa Juvé. La llibertat conscient. Es tracta d’una mostra itinerant creada el 2021 amb motiu de la celebració de l’Any Teresa Juvé.

Teresa Juvé és una escriptora i pedagoga catalana d’origen madrileny. Juvé va celebrar els 100 anys l’any passat. És autora de nombrosos llibres sobre la història de Catalunya del segle XVI i sobre la memòria dels exiliats.

Va estudiar a la Institución Libre de Enseñanza i després a l'Institut-Escola Ausiàs Marc de Barcelona. Establerta al Baix Empordà durant la guerra civil espanyola, en acabar el conflicte hagué d'exiliar-se amb la seva família i fou retinguda en un refugi de dones del centre de França. Més tard, la seva família es va instal·lar a Tolosa de Llenguadoc, on va ser enllaç de la Resistència francesa. Poc després es va casar amb el polític socialista català Josep Pallach i s'establí a París, on es llicencià en filologia i literatura comparada i fou professora de filosofia i lletres.

El 1970 tornà a Catalunya i s'establí a Roses, on fou professora a l’Institut de batxillerat juntament amb el seu marit. A la mort d’ell, s’establi a Esclanyà. El 2010 va rebre la Creu de Sant Jordii l'any 2018 va rebre el Premi Memorial Francesc Macià.

L’exposició està organitzada en diversos apartats: De Madrid a Barcelona; Exili i resistència; Amor, pedagogia i compromís polític; Literatura i humanisme i Llegat vital. La mostra ha estat ideada per Toni Terrades, dissenyada per Vellut i produïda per la Institució de les lletres Catalanes, amb la col·laboració del Servei de Biblioteques de la Generalitat de Catalunya.

La mostra forma part del programa de les IV Jornades de Memòria Històrica de Ripollet
 

27/01/2022