Recomanació digital: "Joan Perucho"

Recomanació digital:

El 2020 celebrem l''#AnyPerucho.

Joan Perucho (Barcelona, 1920-2003) va ser un dels escriptors més destacats de la literatura catalana del segle XX.

Què aportà la seva obra? En primer lloc, una imaginació desbordant: viatges a través del temps, vampirs, plantes màgiques, aigües encantades, monstres erudits, espies, anacoretes del desert... En segon lloc, el sentit de l’aventura, la curiositat per les coses, l’avidesa d’experiències i sensacions.

Als anys 80, era un autor respectat però la seva obra no era ben vista, no encaixava. Actualment, se li reconeix la seva contribució al món literari i cultural.

Avui recomanem l'assaig "Joan Perucho i la literatura fantàstica" (Empúries, 2020) de Julià Guillamon, escriptor, crític literari i comissari #AnyPerucho. Aquest pren com a punt de partida la novel•la singular de culte "Les històries naturals" (1960), on Perucho recuperà la literatura d'aventures i vampirs a través de la reconstrucció irònica de la Catalunya del segle XIX, guerres carlines i civil de 1936.

Guillamon fa una triple anàlisi de l'univers Perucho: cultural, postmodernime i fenòmen pop; literari, comparant la seva obra amb els clàssics de literatura fantàstica i vampírica a l'estil Lovecraft; i de narrativa, sàtira i paròdia.

Us deixem un breu audiovisual Tria33 "L'univers Perucho segons Julià Guillamon" (27/5/2015):
https://youtu.be/2KwGznblIic

I per consultar les activitats #AnyPerucho:
https://cultura.gencat.cat/ca/temes/commemoracions/2020/anyjoanperucho/inici/

05/05/2020