XIII Festa de la Llengua Materna - Nadia Ghulam

XIII Festa de la Llengua Materna - Nadia Ghulam

Nadia Ghulam durant l'acte

La presentació i la cloenda de la jornada les va fer l'alcaldessa de Badia, Eva Menor, que va destacar la valentia de la Nadia Ghulam a l'hora d'explicar la seva història, tot i el patiment emocional que li representa reviure el seu passat, i va demanar que "deixem de posicionar-nos en fronts oposats quan hi ha moltes més coses que ens uneixen que no les que ens separen".

Nadia Ghulam, que va haver de marxar d'Afganistan per curar-se de les seves ferides i per iniciar una vida digna, va detallar la seva peripècia vital amb frases i reflexions que van provocar el somriure i l'emoció de les persones assistents, que omplien l'Auditori Municipal.

Ghulam es va definir com "una petita branca dels arbres que són les dones fortes d'Afganistan", les que continuen al país, tot i la implantació del règim talibà. A la seva intervenció, en un català d'un gran nivell, va subratllar que "la ignorància és el pitjor enemic de les persones" i va insistir en el fet que "conèixer una llengua és una gran riquesa, perquè et permet veure el món des d'un altre angle".

També va demanar una implicació activa de totes les persones per millorar les nostres societats: "Hem de trencar el silenci i treballar per canviar les coses".

Tot i que ha estat amenaçada per divulgar la situació a l'Afganistan, l'escriptora va insistir en el fet que ha de continuar explicant allò que ha viscut, perquè "si nosaltres no expliquem la nostra història, qui l'explicarà per nosaltres?".

Finalment, es va dirigir a l'auditori per destacar la importància de conscienciar les generacions futures: "vosaltres, els joves, sou les meves Nacions Unides".

Les persones assistents van formular un gran nombre de preguntes a l'escriptora. Entre el públic hi havia una classe de l'Institut Federica Montseny que havia dut a terme una activitat entorn de l'obra de l'escriptora i que es van voler retratar amb ella un cop finalitzar l'acte.

Per veure la notícia: aquí

09/03/2022