8M: Dia Internacional de les Dones

8M: Dia Internacional de les Dones

El 8M és un dia que es tenyeix de lila per tots els racons de la nostra societat. És un dia que s’aprofita per reivindicar el feminisme i denunciar el sexisme. L’inici d’aquesta reivindicació era exigir la independència econòmica de les dones (a través de l’accés a un treball remunerat).

Fa més de 40 anys que l’ONU va declarar el dia 8 de març com el dia Internacional de les Dones i va instar a tots els països a sumar-se a aquesta reivindicació. I hem avançat molt, però encara ens queda molt per fer.

I per què el lila és el color del feminisme?

Al principi de les lluites, hi havia tres colors que s’identificavan al moviment: lila, blanc i verd.

L’activista anglesa Emmeline Pethick deia que “El violeta, és el color de la reialesa, simblitza la sang reial que corre per les venes de cada lluitadora pel dret a vot, simbolitza la seva consciència de llibertat i la seva dignitat. El blanc representa la honestedat a la vida privada i a la vida política. I el verd, l’esperança d’un nou començament.”

Però hi ha altres teories, com que la suma de blau (masculí) i rosa (femení) fan violeta que és el símbol del feminisme com a moviment igualitari.

Sigui com sigui, seguim lluitant per denunciar el sexisme que encara ara existeix, i des de la biblioteca ho fem amb:

Podeu veure la programació completa de l’Ajuntament de Sant Pol a la web de l’Ajuntament.

24/02/2022