La desaparició dels Beatles fa 50 anys

La desaparició dels Beatles fa 50 anys

El passat 10 d’abril, va fer 50 anys que els Beatles es van separar com a grup.

Però sabeu quins són els motius de la dissolució de, probablement, la banda més llegendària de la història de la música pop? Hi ha diferents teories al respecte, tot i que la que té més força és la de Yoko Ono, companya de John Lennon. Durant molt de temps, es va pensar que ella havia influït en la seva dissolució per estar distraient en John amb altres ocupacions, com per exemple l’art i la poesia, i descuidant la dedicació a la banda.

Una altra teoria va ser que els deixés molt aviat, per culpa d’una sobredosi de pastilles, el seu amic i productor, Brian Epstein, el 1967. Considerat per a alguns, el cinquè Beatle, era l’única persona capaç de mantenir-los units en aquell moment, segons diu Jordi Sierra i Fabra al seu llibre John Lennon., una magnífica biografia per a joves. Amb la seva mort el grup va quedar molt commocionat, sobretot John Lennon que no estava en condicions d’assumir cap responsabilitat.

En aquells dies, els Beatles estaven ja immersos en el seu procés d’orientació i capficats en les pràctiques de meditació transcendental. John, Paul i George, van anar a visitar el  gurú Maharishi Mahesi Yogi, a l’hotel Hilton de Londres, per rebre una sessió de meditació transcendental. Seguits per George Harrison, els Beatles van viure la seva etapa religiosa més intensa.

Paul McCartney va embarcar la resta en la realització de la pel·lícula de Magical Mystery Tour. El 1967 es va estrenar a la BBC britànica amb crítiques ferotges i despietades. El 1968 va ser l’inici de la desintegració.

Mentre John i Paul viatjaven als EEUU per presentar al món la companyia Apple Corps. Ltd. Records (dels seus discos) i Apple Corps. Ltd. Films (de les seves pel·lícules) que hauria d’administrar la fortuna que havia guanyat la banda ja feia anys, la Yoko Ono anava distanciant Lennon dels Beatles, organitzant-li happenings a la Robert Frazer Gallery de Londres. El 17 de juliol s’estrenava la pel·lícula de dibuixos animats Yellow Submarine, basada en la cançó del mateix títol i l’àlbum Sgt Pepper’s dels Beatles, i on els 4 en són els protagonistes a través de les seves caricatures.

Yellow Submarine va deixar enrere la factoria Disney i va actualitzar l’estètica de l’animació, tot avançant-se al seu temps. Era un projecte dels Beatles sense els Beatles, així que va representar una troballa, i una mica de màgia a l’inici de les ombres. El 1968 surt publicat The Beatles, un doble disc anomenat “doble blanc”, perquè les cobertes eren blanques. Hi incloïa el millor grapat de cançons que mai no havien fet abans, amb totes les que havien anat gravant per separat i que aportaven al conjunt: Lennon va escriure i compondre Julia (dedicada a la seva mare), McCartney, Ob-La-Di, Ob-La-DaBlackbird, Harrison While My Guitar Gently Weeps i Starr Don't Pass Me By.

El 1969 es va gravar Let it be, documental sobre la banda, destacant la seva actuació “en viu” al terrat d’Apple Records. Era la primera vegada que ho feien des de l’any 1966: L’últim àlbum gravat per la banda va ser Abbey Road, al setembre de 1969 considerat el millor àlbum d’aquell moment de profunds canvis en el món del rock.

Lennon va editar el 6 de febrer amb la Plastic Ono Band el tercer single, Instant Karma, gairebé coincidint amb el single Let it be dels Beatles. Ringo Starr també va publicar el primer àlbum en solitari al març. Paul McCartney també estava a punt de publicar nou disc, quan va esclatar la notícia de la separació definitiva que va marcar el punt final d’una època: era el 10 d’abril de 1970. 

Biblioteques de Terrassa.

26/04/2020