Mor Luis Eduardo Aute als 76 anys

Mor Luis Eduardo Aute als 76 anys

Avui 4 d’abril ha mort Luis Eduardo Aute, una de les veus de la cançó protesta més importants de la transició. Amic de grans artistes d’aquesta generació com Joan Manuel Serrat, Joaquín Sabina, Miguel Ríos, Ana Belén i Víctor Manuel, entre d’altres, comença a escriure i a enregistrar cançons el 1967 però va trigar molts més anys a actuar en públic.

Autor de nombrosos discos, el que suposà una inflexió en la seva carrera fou “Albanta” que inclogué la tan coneguda “Al Alba”, cançó que havia composat anys abans, inspirat pels últims afusellaments franquistes.

Va ser també un artista polièdric, que plasmava la poesia en la pintura, en les cançons i en el cinema.

 La seva vessant pictòrica potser no és tan coneguda, però el 1960 ja va fer la seva primera exposició de quadres a la Galeria Alcón de Madrid. Pintor, escultor, cineasta, poeta, Aute era un artista que va resultar premiat en diferents ocasions. Algunes de les seves obres d’art han estat exposades a fires internacionals com la Biennal de París (1964), la de Sao Paolo (1967) o ARCO, aquesta última en diferents edicions i més recentment entre 2004 i 2010, amb una mostra retrospectiva itinerant que sota el títol “Transfiguraciones” va portar la seva obra per tota Espanya i alguns països d’Amèrica Llatina.

En la seva faceta cinematogràfica se’l reconeix perquè començà essent ajudant de direcció de la pel·lícula de Joseph L. Mankiewickz “Cleopatra” (1963) i també de Jean Luc Goddard i Luis Malle, entre d’altres. Va dirigir diferents curts i el llargmetratge animat “Un perro llamado Dolor”, nominat als Goya en 2002 i seleccionat en festivals com el de San Sebastià, Valladolid o La Habana. Composà bandes sonores per a pel·lícules de Jaime Chávarri, Luis García Berlanga o Fernando Fernán Gómez, entre molts d’altres.

I ja com a poeta publicà una quinzena de llibres: “La matemàtica del espejo”, “Canciones y poemes”, “Liturgia del desorden”...  

Aquí el teniu interpretant “De alguna manera” al costat del seu gran amic Joan Manuel Serrat.

 

Més informació:

Font: La Vanguardia

04/04/2020