Ovidi Montllor

Ovidi Montllor i Mengual, conegut artísticament com a Ovidi Montllor, (Alcoi, 4 de febrer de 1942 - Barcelona, 10 de març de 1995) fou un actor i cantautor de la Nova Cançó valencià, amb una extensa trajectòria professional, que comptà amb 12 àlbums editats i amb la participació en mig centenar de pel·lícules, 30 muntatges teatrals i diversos programes televisius.

Aquí el podem veure en un programa gravat al teatre Calderón d'Alcoi, el 1994, probablement una de les seves últimes aparicions a la televisió:

 
 
 

El seu primer disc, La fera ferotge , el va vincular a la Nova Cançó i a iniciar diversos concerts amb el guitarrista Toti Soler, amb qui actuarà diverses vegades durant tota la seva vida i amb qui l'unirà una gran amistat. Us recomanem escoltar uns minuts del disc Ovidi Montllor a l'Olympia (1975) que va enregistrar en directe amb Toti Soler, al teatre Olympia de París:

 

Tal i com escoltem a les seves cançons, Montllor era molt dur i crític amb el sistema, i amb les polítiques culturals de la Transició. Això li havia comportat censura, i que no el contractessin tan sovint com mereixia per la seva qualitat. Les reflexions del cantant continuen avui sent igual de vàlides. Montllor posava l'accent en la necessitat de regeneració de l'escena de la cançó en català, per evitar que tots els esforços se n'anessin en va. El cantant considerava la Cançó com un gènere peculiar que havia creat escola, i que mentre no s'entengués això, de res servirien els ajustos o subvencions. Fruit d'aquella necessitat, un any després de la seva mort, el 1995, va néixer el Festival BarnasSants. A l'Ovidi el reivindiquen molts músics joves, que encara empunyen la guitarra com una màquina de matar feixistes, tal com deia Woody Guthrie, el pare musical de Bob Dylan, i han heretat des de Senior fins a Cesk Freixas, Feliu Ventura o Miquel Gil. També el citen polítics d'esquerres i els més catalanistes.

Durant el 2015, commemorant el 20è aniversari de la seva mort es van fer recitals, cicles de cinema, exposicions, documentals o reedicions de discos, perquè el seu esperit com a artista i com a persona continua ben viu. De fet, la memòria del cantautor alcoià és un símbol de la pervivència i l'actualitat de l'ofici de cantant. L'últim acte se li farà a Alcoi, la seva ciutat natal, amb l'obra "El poeta de l'Ovidi". Us deixem amb una acurada selecció de les seves millors cançons:

 

  Més cerques al catàleg Aladí:

  Selecció de webs:

  També et pot interessar:

  Vés al prestatge:

Data de creació: 06/02/2019 Última actualització: 06/02/2019