Little Walter

El 15 de febrer de 1968 moria Little Walter. Algú recorda el seu nom? L'oblit, que és el destí de tota cosa humana, ha treballat ràpid en el cas d'aquest bluesman. El recordarem breument en aquesta nota. Quan durarà el seu efecte?

Little Walter va nàixer a Louisiana el 1930. Va ser cantant i compositor de blues, gènere al que es va dedicar en cos i ànima, expressió que cal prendre's literalment. Però va ser la seva faceta d'harmonicista la que el va fer excel·lir. 

El blues sembla una música sempre igual, amb més o menys velocitat, amb més o menys instrumentació. Hi ha una mateixa harmonia i un mateix sentiment. Pero quina música no té un espai delimitat. Ara, dintre d'aquest espai, el blues ha profunditzat de forma extraordinària. Little Walter va trobar la seva veta a la mina: l'harmònica. Posseïdor d'una claretat instrumental inusitada, els seus solos amb aquest instrument són un exemple de precissió i gràcia. Exagerem? No ho penseu. Aquí teniu una mostra, salvada de l'erosió del temps:

 
 
 

Als 12 anys va deixar l'escola i va començar a rodar pel món. Als 15 anys ja destacava amb l'harmónica i va enregistrar el seu primer disc. Als 17 ja utilitzava amplificació per generar efectes curiosos amb el seu instrument. Als 18 ja tocava amb Muddy Waters. Als 22 ja era el lider de la seva pròpia banda. Ràpid? Potser sí, però la vida ho és. O sigui, no ràpid, sinó vital.

Un any abans de la seva mort ja era un artista amb una fusta veterana... i només tenia 37 anys! Aquí el teniu:

 
 
 

El 1968, després d'un concert, es va veure implicat en una baralla. Les ferides d'aquesta, sumades a altres ferides d'altres baralles anteriors, se li van complicar fins a acabar amb la seva vida. Després va començar la llegenda. Però la llegenda, com totes, es deforma i s'extingeix. I la majoria s'acaben. 

El blues canta la soletat, la pena, el desamor, la joia de viure, la duresa del dia a dia. El nom de Little Walter potser ha caigut, però els seus temes són vigents i la seva música, cada vegada que li donem al play, es mostra viva, fresca, i ens parla de tu a tu. Mentre recordem els 50 anys de la seva mort, podem acudir als discos que es troben a les biblioteques públiques: 

  Més cerques al catàleg Aladí:

  Selecció de webs:

  També et pot interessar:

  Vés al prestatge:

Data de creació: 16/02/2018 Última actualització: 16/02/2018