Enric Granados

El pianista i compositor Enric Granados (1867 - 1916) és un dels catalans més universals. Va morir en el naufragi de la nau Sussex al canal de la Mànega, en ser torpedinada per l'armada alemanya durant  la Primera Guerra Mundial, el 24 de març de l'any 1916, quan tornava d'estrenar l'òpera Goyescas al Metropolitan de Nova York.

L'any 2016 la Generalitat de Catalunya va declarar l'Any Granados amb motiu del centenari de la seva mort i el 2017 també es commemorà el 150è aniversari del seu naixement. 

Granados és un dels grans músics del darrer Romanticisme. La seva fama internacional li va arribar per la seva obra Goyescas i per l'òpera amb el mateix nom que va escriure i que es va estrenar al Metropolitan Theatre de Nova York. Va crear un estil expressiu i d'un neoromanticisme especial influenciat per Shuman, Chopin, Shubert i Wagner. Se'l va arribar a anomenar el "Grieg espanyol" o el "Chopin espanyol".

Granados fou un virtuós del piano i el seu procés compositiu es basava molt en la improvisació. La pintura va ser un gran inspirador de la seva obra musical, els colors i temàtiques de Goya van deixar en Granados una empremta que es reflecteix també en la seva música plena de colors i matisos que el faran únic. Per a Granados, les tecles del piano van ser com la paleta per als pintors.

No podem deixar de fer referència a la gran pianista que va fer més per difondre l'obra de pianística de Granados arreu del món, Alicia de Larrocha de la Calle, (Barcelona, 23 de mayo de 1923 - Barcelona, 25 de setembre de 2009) Hereva de la tradició pedagògica que Granados va deixar a l'Acadèmia que va fundar ell mateix a Barcelona el 1901 per a la formació i el perfeccionament de pianistes amb el propòsit de transmetre la tècnica, especialment en pulsació i en l'ús del pedal, que li permetien aconseguir la sonoritat i estil que el caracteritzaven. Alicia de Larrocha és tota una autoritat en la interpretació de les obres de Granados.

Després de la tràgica i sobtada mort de Granados, es van fer concerts a les sales més prestigioses d'arreu del món per expressar l'últim adéu a Granados amb l'assistència dels grans compositors i personalitats de la seva època.

Enric Granados, una figura que hem de reivindicar i redescobrir així que aprofiteu i escolteu la seva música que trobareu a la Xarxa de Biblioteques.

 

  A les biblioteques trobaràs:

La recomanació

Granados, el so de la mirada Mònica Pagès Santacana

Mònica Pagès, l’autora d’aquest llibre, aplega documents sobre Enric Granados amb la intenció d’explicar la vida del músic i la transcendència que ha tingut la seva obra en la nostra història a través del testimoni gràfic les seves imatges i documents. Segons l’autora, és una narració visual el màxim d’exhaustiva de la seva vida i de la seva obra a mode de guia. Així, la triple vessant de la trajectòria musical d’Enric Granados queda explicada en tres capítols: primer, el Granados pianista intèrpret, i el reconeixement nacional i internacional que va merèixer la seva carrera concertística; en segon lloc, el Granados pedagog, amb la creació de la seva acadèmia de música a Barcelona i amb l’edició del primer mètode del pedal publicat a l’estat espanyol i, per últim, el Granados compositor, autor d’un catàleg amplíssim, que abasta des del lied fins a l’òpera, i el seu èxit a Nova York.

 

 

  Més cerques al catàleg Aladí:

  Selecció de webs:

  També et pot interessar:

  Vés al prestatge:

Data de creació 11-01-2017 Última actualització 25-07-2022