David Geffen

"Vaig mirar aquests magnats i el món que van crear i vaig pensar que seria una manera divertida de guanyar-se la vida", David Geffen a la revista Forbes

Freak? Excèntric? Efemèride?

Geni , visionari i ric, molt ric

El dia 21 de febrer,  el nostre protagonista fa 74 anys

David Geffen afirma haver après els principis bàsics de les habilitats empresarials als genolls de la seva mare, que venia cotilles en un peita botiga, i de l’intel·lecte del seu pare que es delitava llegint i llegint. Ambdós provenien de la Rússia –Ucraïna- jueva.

Com tants d’altres personatges que acaben despuntant, no va durar gaire a la universitat, a Texas.

Un director de càsting li va recomanar que es fes agent. Un cop havent contactat amb l’agència que sobresortia més a les pàgines grogues –William Morris- i arribant a falsificar un document  per fer constar que era universitari -requisit indispensable- hi va començar a treballar: en poc temps, ja portava a Joni Mitchell, Crosby, Stills, Nash, & Young i Janis Joplin. El 1970, va cofundar Geffen Asylum Records amb Elliot Roberts, un amic de l’agència on havia treballat. En aquesta empresa, Geffen conreà la seva habilitat per detectar nous talents i tendències en la indústria musical. Descobreix per exemple a Bob Dylan o els Eagles. L’any següent  Warner comprà l’empresa i Geffen treballà com a vicepresident de la Warner. El fet de tenir nul·la experiència al sector, va fer que ho deixés.

david geffen

Cher i Geffen

Una anècdota en els inicis de la seva vida laboral fou, que quan treballava com a acomodador per a la CBS fou acomiadat per suggerir millores del guió a un productor.

Després d’una retirada de vora 3 anys, arran d’un diagnòstic de càncer erroni, Geffen tornà a la música impulsant músics com John Lennon, Elton John,  Donna Summer, o grups com Aerosmith, o Whitesnake, entre d’altres.

Més tard es tornà a dedicar al mon de la pantalla i descobrí a Tom Cruise a Risky Business. Igualment, ajudà a remuntar espectacles de Broadway, NY com per exemple Cats.

El 1984 ja tenia el 100% de les accions de Warner. Mentre s’ocupava d’artistes consagrats com Cher o Neil Young, trobà un grup anomenat  Guns’n’Roses. Els dos primers àlbums van vendre més de 14 milions de còpies. Per altra banda, es vengué les participacions de MCA que li havien costat $6 milions per $50 milions.

Resultado de imagen de geffen david

Sobren paraules ... i

sobra talent

Llavors, fundà  DGC -i per posar un exemple- descobreix un grup de Seattle anomenat Nirvana.

 

Altres artistes que han estat coneguts amb Geffen Records poden ser: Peter Gabriel, Beck , Macy Gray, Sonic Youth, The Cure, Rufus Wainwright, .... Aquí teniu una llista més exhaustiva.

El 1994 creà Dreamworks amb Steven Spielberg i  l'ex exec utiu de Disney Jeffrey Katzenberg. Seguí recollint èxits: Antz, Shrek, Madagascar, Catch me if you can, ...

david geffen

Cap als 90’s produeix la sèrie Beavis and Butthead, o pel·lícules com Entrevista con el vampiro, Beetlejuice i els musicals de Broadway com Miss Saigon o Madama Butterfly.

Geffen ha tingut influència a l’hora de conformar la cultura popular; posició que li ha valgut àdhuc, algunes crítiques: una sèrie de tirotejos mortals a les escoles secundàries dels Estats Units a finals de 1990 va provocar una protesta pública que associava aquest tipus d'actes amb l'augment de la violència en les pel·lícules d’avui en dia. Quan el president Clinton, al maig de 1999, instà a la indústria de l'entreteniment baixar l’èmfasi pel que fa a la violència, Geffen va respondre "Per què no culpar les biblioteques? Estan plens de llibres violents!

Geffen és un gran col·leccionista d’obres d’art, amb obres de Jasper Johns, Willem De Kooning o Jackson Pollock. Però la seva gran passió segueix sent el seu treball: passa la major part del temps al telèfon, fent ofertes i escoltant música per trobar nous grups i creacions.

Una de les sales del Lincoln Center for the Performing Arts que acull, la New York Philaharmonic Orquestra amb el nom de Philharmonic Hall  fins al 1973 i que posteriorment, va rebre el nom de Avery Fisher Hall -especialista en acústica i empresari- un cop donés més de $10 milions (que avui en dia equivaldrien a uns 60), ara porta el nom de David Geffen Hall, que donà $100 milions perquè rebategessin aquesta sala amb el seu nom. Aquest auditori va ser remodelat, però amb certes crítiques ja que consideraven que l’auditori en qüestió no gosava d’una òptima acústica. 

L'abril de 2016, va donar $ 100 milions per al MOMA (Museum of Modern Art in New York City) com a filantrop, però també perquè el museu dugués una ala amb el seu nom.

Altres donacions poden ser per exemple, a la investigació de la SIDA, una croada que ha tractat àvidament des que va anunciar públicament la seva homosexualitat en la dècada dels 80.

Una altra: $300 milions per construir una escola privada de medicina. Amb quin nom?  David Geffen School of Medicine at UCLA, amb el propòsit fonamental de competir pel talent amb altres universitats d'elit, i més tard $100 milions més amb beneficis substancials per als treballadors i els seus familiars. Aquesta última xifra és el mateix cost que salvar 30.000 persones degut a la malària o que 120 milions (que es diu ràpid, però es conta lent) tinguin aigua potable durant un any, per posar un parell d’exemples.

Aquest home, amb un patrimoni de $7.000 milions i que és el 70a. persona més rica del planeta, també te capricis, com comprar-se el 8è iot més gran del món. Li va comprar a Roman Abramovic per uns $300 milions. Si cliqueu aquí podreu saber on està el iot, quan s’ha mogut, la tripulació, ...

Com a bon filantrop també ajuda a la gent més necessitada: a Nova York amb un programa d’ajuts per a la gent que passa fam; en aquest cas va fer una donació de $1’5 milions. La seu -com no, portava el seu nom- al barri del Soho, va acabar quedant petita.

D’altra banda, lluità també pel projecte de llei que permetia casar-se amb persones del mateix sexe a l’estat de Califòrnia.

Aquí tens una llista de reproducció amb èxits de les seves descobertes.

 

  Selecció de webs:

  També et pot interessar:

  Vés al prestatge:

Data de creació: 20/02/2017 Última actualització: 21/02/2017