Tot a punt per a una nova edició de la Setmana del Llibre en Català

 

 

La Xarxa de Biblioteques Municipals de la Diputació de Barcelona serà present, un any més, a la Setmana del Llibre en Català, al Moll de la Fusta de Barcelona per mostrar la riquesa i diversitat de l’edició en català. Aquesta 40a edició se celebrarà del 9 al 18 de setembre i la XBM hi participarà amb un munt d’activitats tant per a públic infantil i familiar com per a públic adult.

 

 

  A les biblioteques trobaràs:

Armance Stendhal

Fill d'una família aristocràtica d'antiga soca, l'Octave de Malivert és, als seus vint anys, un partit envejable, i més ara que la noblesa rebrà la indemnització dels béns sostrets durant la Revolució.

Planeta latent Elm Puig Mir

Premi Ciutat de Palma de Poesia Joan Alcover 2021.
Planeta latent podria ser un paisatge de poemes enllaçats pel que potser no és divisat a primer cop d’ull però existeix, de forma velada, en les coses. Un inventari d’absències i estranyeses que delegen, ocultament –com una abraçada damunt ruïnes— ser tendres. Un mapa de suposicions i precs que es desplaça per llocs d’entreson, irrealitat i desaparició.

Torna a volar, papallona Neus Vila i Figareda

Han passat quatre dècades des que es van veure per darrera vegada. Cadascú ha viscut la seva vida, dibuixant el seu propi rumb. Però ara han decidit fer aquell cafè pendent i compartir tertúlies de passat i de present, un cap de setmana de setembre, prop del mar, a la idíl·lica Costa Brava. Aquella bonica història d'amor, les classes de ball, els records de la darrera nit i, fins i tot, el viatge amb tren cap a París ho van capgirar tot per sempre més.

El Mag Colm Tóibín

Any 1933. Thomas Mann i la seva dona abandonen Alemanya anticipant l’horror del nazisme. Ell és l’escriptor més famós del seu temps, però quins secrets oculta la seva ànima turmentada? El Mag explica la història d’un home imperfecte i ambivalent. L’home que amb l’esclat de la Primera Guerra Mundial va situar-se al costat fosc de la història. El pare de sis fills que va amagar la seva homosexualitat. L’escriptor reconegut amb el Premi Nobel que va desertar la pàtria que l’havia inspirat per a no tornar-hi mai.

Fam blava Viola di Grado

Quan la Xu em mossega, quan em té entre les dents, nua i perversa damunt meu, jo estic bé. No és una cosa humana però a mi m'ha passat el mateix, com passen els tifons i els terratrèmols. Tot va començar una tarda de novembre, contra els vidres del seu apartament a Wujiaochang, amb les llums blavoses del centre comercial a la cara, i va seguir en llocs menys privats. Antigues fàbriques tèxtils i escorxadors dels anys trenta, llocs plens de lògica i abandó, arquitectures fredes i rovellades, llums d'una tardor a la deriva en estructures en desús. Feia només un mes que jo estava a Xangai però ja la coneixia de manera íntima.

No has de preguntar-me mai Natalia Ginzburg

Els no diaris de la gran escriptora italiana La solitud de la infància i l'estupor de la vellesa, les pel·lícules vistes i els llibres llegits, la feina, la música lírica, la política, creure o no creure en Déu.

Entre els actes Virginia Woolf

L'última novel·la que va escriure Virginia Woolf, acabada pocs mesos abans de suïcidar-se. L'autora la considerava la seva novel·la més ambiciosa i és una porta d'entrada excel·lent a l'obra de Woolf.

Uns Marrecs Patti Smith

Imagina que és l’any 1968. Imagina que tens vint anys i arribes a Nova York sense diners ni amics. Que tens per ídols Rimbaud i Dylan i una trempera inacabable. Que vius per la poesia i la música i de seguida coneixes el teu primer amor amb qui viuràs mil històries trepidants. Imagina aquell entusiasme i un vincle artístic dels que duren tota la vida. Imagina que et dius Patti Smith.

Les Muses Jordi Cussà Balaguer

Li constava que la literatura, o més ben dit l’esforç narratiu creatiu, li havia salvat la vida. Li havia justificat gairebé quatre dècades de respirar i fer la viu-viu, esperant sempre que al capdavall ell, ell com a individu més enllà de cap altra persona, hi descobrís un sentit genuí.

Suburbis del paradís Silvestre Vilaplana

Torna la inspectora Araceli Lavila. Apartada del cos mentre lluita contra els problemes de salut, la seva vida es veu pertorbada per la brutal mort del seu pare. Però les circumstàncies adverses no seran impediment per mirar de descobrir des de l'ombra qui ha estat l'assassí, encara que això impliqui desenterrar bona part del seu passat i enfrontar-se a tot el seu entorn.

100 dones clau en la història de la ciència i la tecnologia Oriol Boix i Sandra Posada

Algunes de les dones que es posen en valor en aquest recull són: Hildegard von Bingen (segle XII), la primera persona en descriure el plaer sexual femení; Josephine Cochreane (segle XVIII), la persona que va idear el primer rentavaixelles, o Josefina Castellví, la primera dona espanyola (juntament amb Marta Estrada) a anar a l'Antàrtida.

Una Alegria esbojarrada Sorj Chalandon

Quan a la Jeanne, una llibretera parisenca, li diagnostiquen un càncer de pit, el marit la deixa perquè no pot suportar el seu patiment. Aconsellada pels metges, decideix buscar suport en la gent que l’envolta: la Brigitte, l’Assia i la Mélody es converteixen en les seves millors aliades en la lluita contra el càncer, totes elles dones amb qui el destí no ha estat benèvol. Per això, la Jeanne no dubta gaire quan li proposen col·laborar en la seva missió: assaltar la principal joieria de la ciutat, en ple centre de París.

Ai, William! Elizabeth Strout

La Lucy Barton, mare de dues filles adultes i vídua des de fa poc, és una escriptora d'èxit que viu a Nova York. Malgrat la seva separació, encara manté l'amistat amb en William, el seu primer marit i confident durant molt de temps. Tot recordant els anys d'universitat, el naixement de les filles, la dolorosa dissolució del seu matrimoni i les vides que van construir amb altres persones, ens endinsem en una relació de dècades tendra i complexa.

Els Ignorants : història d'una iniciació encreuada Étienne Davodeau

Étienne Davodeau és un autor de còmic i no en sap pas gaire, del món del vi. Richard Leroy és viticultor i gairebé mai no ha llegit còmics. Però tots dos estan plens de bona voluntat i de curiositat. Per què algú decideix dedicar la seva vida a escriure i dibuixar llibres o a produir vi? Com i per a qui ho fan? Durant més d’un any i per respondre a aquestes preguntes, l’Étienne ha anat a treballar a les vinyes i al celler del Richard, que, al seu torn, s’ha submergit en el món del còmic.

Una Temporada a l'infern Arthur Rimbau

Una temporada a l’infern és un dels poemes més originals en la història de la literatura. Entendre’l monolíticament, com si fos una peça perfectament acabada i coherent, és gairebé impossible: prova d’això són les múltiples interpretacions que se n’han fet. Són innegables, però, la força i la visceralitat que es desprenen de la veu de Rimbaud. A Una temporada a l’infern, Rimbaud es disposa a recuperar la clau d’un antic festí on «tots els cors s’obrien, on corrien tots els vins».

Utoya Carla Marco

Premi Literari Ateneu Torrellenc 2020.
Utøya és una al·legoria al dolor, a l’entrega sacrificial a canvi de res, un reclam de l’estima que creiem merèixer i que se’ns nega com se’ns nega qualsevol intent de sentit, d’absolut. Aquest poemari sorgeix d’un sentiment de decepció envers l’ordinària realitat i la passió amorosa, d’una sensibilitat potser exagerada envers el món que no es veu corresposta.
Tot i ser un llibre dramàticament florit i tràgic, també és esperançador, perquè permet aquest espai per a la passió-sensibilitat i la recull encara que esfereïdorament.

Viure en digital : com eduquem per al món d'avui Miquel Àngel Prats

La transformació digital genera oportunitats, pero tambe amenaces, com ara una societat mal preparada per al futur. L'educació pot beneficiar-se de l'obertura de les aules, d'experiencies i projectes de la vida real, de nous recursos d'acces lliure, de la col·laboració en línia. L'ús de les noves tecnologies pot ajudar a reduir la bretxa d'aprenentatge entre estudiants d'entorns socioeconomics diferents. Pero l'exposició quotidiana a la xarxa, recolzada per algoritmes hermetics, requereix un pensament crític i una capacitat de comprometre's de manera positiva i competent en l'entorn digital.

Bolets de primavera a tardor Lluc Escanez Monferrer

L’objectiu fonamental d’aquesta guia de camp és donar a conèixer el principals bolets que es poden trobar al nostre territori. En total són 58 espècies, principalment comestibles, algunes no comestibles i les principals espècies tòxiques.
El llibre consta de diferents parts, que són la descripció de les principals característiques dels bolets, l’hàbitat, l’època de collita, les confusions amb altres bolets i la manera de cuinar-los.

Diàlegs d'ultratomba : psicoteràpia amb divuit personatges de la història Manuel Villegas Besora

L’anorèxia, el procés de dol, l’assetjament psicològic, el maltractament, el sadisme, la dependència afectiva, la depressió, els trastorns d’ansietat, són problemes que omplen les consultes dels psicoterapeutes. En aquest assaig, Manuel Villegas ens ofereix la pos¬sibilitat d’entendre’ls a través de la vida d’una sèrie de personatges que formen part del nostre imaginari col·lectiu.

Timandra Theodor Kallifatides

Timandra és una de les figures femenines més fascinants de l'antiguitat grega. Dona d'una bellesa excepcional, va saber congregar a casa seva les millors ments del seu temps, des de Sòcrates fins a Eurípides. Però sobretot va transcendir per, com diuen les fonts històriques, ser "l'èter esplèndid que va conviure amb l'heroi Alcibíades i en va recollir les cendres". En aquesta novel·la és Timandra qui ens explica en primera persona la seva vida i l'Atenes del seu temps, en plena Guerra del Peloponès contra Esparta.

A fora ja és estiu Kim Ae-ran

El matí del 16 d'abril de 2014, el ferri Sewol es va enfonsar davant de la costa coreana. Entre les moltíssimes víctimes d'aquell naufragi hi havia dotze professors i dos-cents trenta estudiants de secundària d'un institut proper a Seül que anaven de viatge d'estudis. Aquesta tragèdia va trasbalsar la societat coreana i encara més quan es van saber les causes de l'accident, una maniobra errònia del vaixell i la sobrecàrrega. Set històries, set balades elegíaques, que tenen com a fil conductor l'evocació del sentiment de la pèrdua i del buit de l'absència.

Rellotge sense agulles Carson McCullers

Rellotge sense agulles és l’última novel·la de Carson McCullers, publicada l’any 1961, pocs anys abans de morir. Ambientada en un poble petit del sud dels Estats Units, i a partir de la vida de quatre personatges memorables, McCullers torna als temes fonamentals de la seva obra —la solitud, les complexitats i contradiccions de les nostres emocions i obsessions, la responsabilitat dels nostres actes i les seves conseqüències, i la identitat— i ens brinda una de les declaracions més punyents sobre raça, classe i justícia, “una història de resposta i responsabilitat d’un home confrontat amb la seva humanitat”, en paraules de l’autora. Rellotge sense agulles, considerada la seva novel·la més important, tanca el cercle d’una obra tan breu com imprescindible d’una escriptora magistral, un dels homenatges literaris més monumentals a la petitesa, la convencionalitat rígida i la incomunicació de la societat americana de mitjans del segle XX.

Als marges : converses sobre el plaer de llegir i d'escriure Elena Ferrante

Elena Ferrante dibuixa un recorregut historic i personal sobre la inspiració i sobre la crida que va sentir des de ben menuda per esdevenir una escriptora. Així, de mica en mica, ens enumera les figures clau de la seva formació literària i alhora va afinant els seus consells sobre la creació dels personatges i de la trama. Des de Shakespeare fins a Gertrude Stein, passant per les obres de Diderot, Jane Austen o Virginia Woolf, fins a la culminació amb Dante i Beatriu, la Ferrante relliga les seves lectures amb l'obra i la biografia propies i per primera vegada les comparteix amb el lector des d'una nova intimitat.

Abigail Magda Szabó

L’any 1943 la Gina té catorze anys. És cosmopolita, refinada. Estima i admira el seu pare, que és general de l’exèrcit hongarès. Per això no pot entendre que, sense cap explicació, l’enviï a l’internat de Matula, ben lluny de Budapest. Un lloc sinistre, una fortalesa regida pel reglament més estricte. La Gina crema per dins. No suporta els jocs infantils de les seves companyes. Troba absurda i ridícula la fe que dipositen totes en Abigail, una estàtua que, diuen, té el poder de resoldre els problemes que les noies li confien. Armada d’orgull i de ràbia, la Gina fuig. Però la vida, Gina, és d’una complexitat inabastable. I més ara que els tambors de guerra ressonen cada cop més a prop.

Si no ho fas tu, ho faré jo Àngels Fitó

Fent un recorregut vital a cop de dècada, la Cèlia fa un recompte particular de les renúncies que l’han portada a exercir la justícia pel seu compte fins a límits insospitats. Sacrificis voluntaris que li han deixat petjada física i emocional, portant-la gairebé a l’exili vital. Un exili que es trenca amb la influència d’amistats tan especials com en Semi, la Shakira i la Comtessa que omplen de llum una vida marcada per la primera de les renúncies. Amb un to càustic que interpel·la al lector en tot moment, la Cèlia fa balanç de les seves pròpies contradiccions fins que passat i present conflueixen en uns fets que la porten a exercir la més salvatge de les renúncies.

Tantes eren les alegries : una novel·la gràfica George Orwell

La violència dels seus professors i la vergonya que experimentava diàriament salten de les pàgines, evocant com es veia aquest món dur a través dels ulls innocents d’un nen mentre juxtaposava les rumilacions d’un Orwell madur sobre el que deia aquesta escola i sobre el que diu la societat.

La Trena de la meva àvia Alina Bronsky

La família d'en Max viu en un pis per a refugiats a Alemanya. L'àvia és una matriarca russa, aterridora i tossuda, que imposa les seves normes amb mà de ferro. Quan va emigrar de la Pàtria va ser a la recerca d'un món millor però no està gens satisfeta amb el funcionament de les coses a Alemanya. L'àvia està convençuda que en Max és un nen dèbil i malaltís, i el té sota una supervisió constant per protegir-lo de les influències negatives del món. Però malgrat ser un maldestre als seus ulls, en Max s'ha adonat que el seu avi viu enamorat de la seva veïna, la Nina. La dinàmica familiar canvia radicalment quan la Nina dona a llum un nadó que és la viva imatge de l’avi. Aleshores, tothom haurà d’aprendre a defensar-se de l'àvia

Parra Joan Ametller

Després d un atracament fallit, en Parra acaba tancat a la presó. Quan surt, un home l'espera amb la promesa de fer-lo milionari. Només haurá de reunir un equip i robar un banc local a Mataró. Sembla fácil, però els cervells del cop no pensen deixar cap rastre. En Parra és un home que no s arruga. Un antic legionari convertit en mercenari pel bé dels seus interessos. No pensava ficar-se en política fins que la política es fica amb ell. Ningú sap a qué está disposat un home fins que li toquen els nassos. I aquest home busca venjança.

Diatomea Núria Perpinyà

Som al segle XXIII. S'han acabat les guerres i el menjar tradicional, els robots formen part de la família i tots els polítics són dones. Una societat gairebé perfecta, si no fos per les contínues i devastadores inundacions que assolen la Terra. El Bekele Jenklin, un físic víctima del canvi climàtic, proposa una solució radical: suprimir els mars i els núvols. La humanitat té dret a defensar-se de les agressions de la natura. Acabarà essent acceptada la seva idea demencial i demagògica?

La Cinquena estació N.K. Jemisin

Tres coses terribles passen en un sol dia. L’Essun, una dona que viu una vida normal en un poble petit, torna a casa i descobreix que el seu marit ha assassinat brutalment el seu fill i ha segrestat la seva filla. Mentrestant, el poderós Sanze, l’imperi mundial les innovacions del qual han estat la base de la civilització durant mil anys, s’ensorra quan la majoria dels seus ciutadans són assassinats per servir la venjança d’un boig. I el pitjor de tot, al vast continent conegut com la Quietud, una gran esquerda vermella s’ha esquinçat al cor de la terra, vomitant cendres suficients per enfosquir el cel durant anys.

Uns Déus ferotges Daniel Genís Mas

L'Abu Jafar té 16 anys i el cap ple de pardals. Viu a la València del segle XII, i des del fondac ruïnós on s'ha criat imagina el món com un lloc meravellós, ple de gent fascinant i on tot és possible. Per això decideix marxar de casa i emprendre un viatge cap a l'ignot, una aventura fantàstica a través de terres estranyes on coneixerà tota mena de personatges estrafolaris i correrà perills que, sovint, no són d'aquest món.

La Vall de Mulde Daniela Krien

La vall del Mulde és un recull d'onze relats que transcorren en aquesta zona alemanya de l'estat de Saxònia, poc després de la reunificació. Els personatges que protagonitzen aquestes històries formen part de la massa anònimam d'un país encara en procés de reconstrucció, tenen encara coents les ferides del passat i intenten encaixar en un ordre nou i complex. Krien escriu sobre la desesperació profunda i la desorientació, sobre la culpa, la frustració i el ressentiment, però entremig de tot això també brillen la dignitat i la resiliència.

Coses petites com aquestes Claire Keegan

El 1985, a New Ross (Irlanda), el comerciant de carbó i llenya Bill Furlong, fill de mare soltera i pare de família devot, encara la campanya de Nadal. Entre els seus clients hi ha el convent de monges que regenta un internat per a noies i una bugaderia, on descobrirà coses que s'hauria estimat més no saber.

La Guardiana de records de Kíiv Erin Litteken

El 1929, la Katya té setze anys, viu envoltada de la família i està enamorada del seu amic de la infància. Quan els activistes de Stalin comencen a arribar a Ucraïna defensant la grandesa de l’agricultura col·lectiva, són només uns pocs. Però aviat els veïns comencen a desaparèixer, i els que parlen no són vistos mai més. A partir d’aquest moment cada dia és un futur incert. A més, la resistència té un preu, i, durant el Holodomor, mentre la gana desesperada s’apodera del camp, la supervivència sembla més un somni que una possibilitat. Tanmateix, fins i tot en els moments més foscos, l’amor continua present. Setanta anys després, una jove vídua descobreix el diari de la seva àvia, que li revelarà els secrets llargament enterrats del passat turmentat de la seva família, alhora que li ensenyarà a fer les paus amb l’amor després d’haver perdut el seu marit.

Sexe fora de norma : literatura eròtica feminista  

Recull de relats guanyadors i participants al Concurs de Literatura Erótica no convencional.

El Fill del xofer José Pablo García

Als anys de la Transició, el periodista Alfons Quintà va esmolar la seva ploma contra el pujolisme emergent en una sèrie d'articles demolidors que exposaven una a una les misèries d'un sistema corrupte. La biografia de Quintà, no obstant, distava molt de ser exemplar. Figura complexa, verinosa i sòrdida, va transitar les vies de l'esperpent i la tragèdia per acabar lliscant per una espiral d'excessos, perversitat, manipulació informativa i set de poder.

Neverwhere : sota Londres Neil Gaiman

Sota els carrers de Londres s’hi amaga un món que ningú no arribaria mai a somiar. Es tracta d’una ciutat subterrània fora de norma, on hi conviuen monstres, àngels i assassins, l’indret on es perden sense remei els qui s’escolen per entre les escletxes del caos i la rutina que governen la capital britànica.

El Cant de les granotes Sergi Durbà

Petjades de cervids que es perden bosc endins, penombres i crepuscles que es fonen amb el llarg hivern, homes i dones que caminen sols i sense ajuda, un vast territori despoblat que dibuixa el pas de les estacions i que enamora al mateix temps que reclama solucions perdudes pels calaixos del progres i la uniformitat. La denominada Laponia espanyola contrasta sobre manera amb la falsa abundància mediterrània, i actua com a refugi dels qui cerquen alguna cosa mes que benestar transitori i pau vacacional. Una terra oblidada, sí, tanmateix una gran oportunitat, l’espai per on discorre una rutina anonima que no aspira a grans modernitats, allà on un pot retrobar-se amb si mateix mentre sent la remor del riu ferestec o assaboreix la bellesa de tot plegat, des del detall mes insignificant fins a la immensitat inabastable: els perfums de la natura, la profunditat del llenguatge, la crepitació de la llenya en la llar de foc, l’aigua que s’escorre pel vessant de les muntanyes, la simfonia d’un bosc tan bonic com desates, el silenci penetrant que tot ho amera… Amb el respecte per bandera, el jo narratiu cau pres d’un encanteri literari que es perfila mentre el fred s’allunya i deixa pas a una primavera onírica de lletres infinites.

El Cartògraf d'absències Mia Couto

El poeta i professor universitari Diogo Santiago retorna a Beira, la seva ciutat d’infància, per rebre un homenatge mentre s’anuncia l’arribada d’un cicló tropical demolidor. Allà coneix la Liana, una dona misteriosa que resulta ser la neta de l’inspector de la policia secreta que va detenir el pare d’en Diogo fa més de quaranta anys. Junts, s'endinsaran en una investigació per redibuixar la personalitat d’aquesta figura paterna enigmàtica i compromesa. Alhora, la Liana també descobrirà les veritats de la seva pròpia història, marcada per la mort d’una dona en caure al buit.

Els Ultres són aquí : de Plataforma per Catalunya a Vox Xavier Rius Sant

El 2021 Vox va entrar al Parlament amb 11 diputats i avui es la quarta força de la cambra. Creat per dirigents del PP que trobaven Mariano Rajoy massa tou amb Catalunya i amb lleis com la memoria historica o l’avortament. Vox va sortir de la irrellevància amb les querelles contra el líders dels Proces. A Espanya es, des del 2019, la tercera força política. Els ultres són aquí explica com conflueixen a Vox franquistes i ultracatolics que eren al PP amb exmilitants de la dividida ultradreta espanyola. Despres de l’entrada de Vox al Parlament andalús, la xenofoba Plataforma per Catalunya es va dissoldre per facilitar la integració dels seus membres a Vox. El llibre de Xavier Rius Sant, molt ben informat, recull la trajectoria d’alguns diputats de Vox que en els anys vuitanta i noranta militaven a Fuerza Nueva, Juntas Españolas o Falange, i d’algun jove advocat que feia la seva croada judicial contra la normalització del català. Els ultres són aquí i han vingut per quedar-se. A Catalunya encara no poden condicionar l’acció de govern, pero sí que ho faran aviat a Andalusia i Madrid, on el PP pot impulsar-los al govern d’Espanya.

En un lloc entre estranys Sara Celaya

Els protagonistes de les histories es troben atrapats en una realitat que els incomoda i que per moments es distorsiona i deixa pas a l'insolit. Relats urbans que parlen de les ficcions que desperten les nostres obsessions a vegades de forma lluminosa, d'altres, pertorbadora, sovint amb melancolia i tambe amb mala llet.

Llegint Bukowski Jèssica Roca

Des de la literatura del jo, entre el dietari, la confessió i l’assaig, en una hibridació de gèneres literaris, Jèssica Roca no sols ens convida a endinsar-nos en l’obra Charles Bukowski, un dels escriptors més lírics, esquinçadors i controvertits del segle XX, sinò que ens mostra com d’apassionada i vital pot arribar a ser l’aventura de llegir. I d’escriure.

El Final de l'idil·li Graham Greene

L'any 1946, en un Londres en que encara conviuen les piles de runa dels edificis bombardejats, amb els sacs de sorra i els refugis antiaeris, el jove escriptor Maurice Bendix es troba casualment amb el diplomàtic Henry Miles, que el convida a una festa a casa seva. Allà coincideix amb la dona d'en Henry, la Sarah, amb qui en Maurice havia tingut un idil·li secret durant la guerra, tan apassionat com efímer. En una conversa durant la festa, en Henry confessa a en Maurice que sospita que la seva dona es veu amb algú altre, pero no s'atreveix a preguntar-ho directament a ella per por que la relació es trenqui. Encuriosit i gelós, en Maurice decideix contractar un detectiu privat per esbrinar la veritat sobre la dona que va estimar temps enrere.

Primavera Jacint Verdaguer

'Primavera', de Jacint Verdaguer, és la segona edició revisada de 'La Pomerola. Primavera', i substitueix la primera editada el 2013. L'aparició, el 2019, d’un manuscrit al·lògraf localitzat en el fons Francesc Matheu de la Reial Acadèmia de Bones Lletres de Barcelona, demostra, sens cap dubte, que Verdaguer el 1896 va presentar el poema —amb el títol 'Primavera'— als Jocs Florals de Barcelona. El poema obtingué una menció honorífica a la Flor Natural, però el fet fou silenciat, ja que només consta a les actes no publicades del certamen.

L'Agonia de Bakunin Àngel Casas

Per aquestes pàgines transiten personatges excepcionals: Bakunin, un gos petaner capaç de fer esclatar Barcelona en flames, una rebel antisistema amb un dels hereus d'una de les grans fortunes de Barcelona; mossen Tomàs i sor Deborah, fervents defensors de la resistencia contra el celibat; un escriptor de novel·les policíaques assassinat al seu apartament quan estava a punt d'entregar el seu últim best-seller o un autor del tot incapaç d'escriure sobre personatges femenins, fins que un bon dia recorda una amiga que deia que creia que havia follat poc.

Quarantena Petros Màrkaris

La pandèmia pel coronavirus ho ha trastocat tot: ha modificat hàbits, ha exasperat estats d'ànim i ha dificultat encara més la vida dels desfavorits. També ha afectat el comissari Kharitos, que torna a investigar en dos dels relats que componen aquest volum; quan el confinin per un contacte positiu estret, haurà de bregar amb assassins, amb la informàtica (per investigar sense sortir de casa)… i amb la seva dona, l'Adrianí, que sembla que se'n surt de tot més bé que ell.

Mata'm psicosi : nou episodis o l'explicació psicòtica desfermada en el canvi de Dolors a Lola Lola Miquel

Mata’m psicosi són nou episodis que donen raó del canvi de Dolors a Lola, nou monòlegs de nou veus diferents que són i no són la mateixa, nou sacsejades que configuren una seqüència colpidora i poderosa. Llegint-la potser descobrim que la lectura és sempre una metempsicosi: un anar a llocs diferents i ser ànimes diferents per continuar sent els mateixos, però sentint-nos més vius.

Distància infinita Ramon Almirall

Ser a la vora, o molt a la vora, i sentir-se lluny. Ser lluny, i sentir-se al costat. A les relacions entre persones, la distància no es mesura només en quilòmetres, en metres o en centímetres. Distància infinita parla d’això: de trobades, cites i encontres, de caràcter divers, on els sentiments i les vivències neixen justament com a fruit d’aquest contacte proper o llunyà.

Santes Creus, monestir reial Joan Ibarz, Judit Romeo

A la riba esquerra del petit riu Gaià s’alça un dels grans monestir cistercencs d’Europa, el Reial Monestir de Santes Creus. Fundat l’any 1160 per monjos provinents del monestir de la Gran Selva, és un dels millors exemples del cànon cistercenc. A començaments del segle XIV, quan esdevingué el primer panteó dels reis de la Corona d’Aragó, Santes Creus fou la porta d’entrada de l’art gòtic a Catalunya. L’austeritat cistercenca i la riquesa decorativa del gòtic dialoguen encara avui al monestir, fet que li confereix una identitat única.

Fènix Ricard Ripoll

Potser et passa pel cap, en un moment de profund cansament –allò que anomenaven spleen– la possibilitat de deixar de resistir. Et trobes davant d’un precipici i aquest et crida, et crida el buit, et crida un passat que ja no et pertany, ple d’entrebancs: la por, la solitud, les separacions, un intens destret que t’immobilitza, la malaltia que creix i fa arrels, i t’empresona. Res enfora i res endins. El dolor apaga, lentament, l’incendi que t’habitava. El desig ha esdevingut una pedra que tragines sense esma. Però, de sobte, mires l’horitzó, contemples l’infinit. I saps que tornaràs a estimar els mots, saps que tornaràs a estimar i que tornaràs a sofrir, és inevitable, però des d’aquest ésser que t’oprimeix també comença a créixer una lleu esperança. Ja sents els batecs de l’eterna espera. Ara només et cal escolta el lent moviment de les busques i omplir les hores de passió. Només et cal contemplar l’infinit.

L'Infame Rosalie Évelyne Trouillot

En un context d'enverinaments generalitzats a les plantacions, de resistència i lluita dels cimarrons i de repressió creixent, la Lisette, nascuda en esclavitud, descobreix a través dels relats de la seva àvia Charlotte i de la seva padrina, Man Augustine, el dolor de la llibertat perduda i la memòria de la travessia a bord del negrer Rosalie. Des de la tia Brigitte a la Gracieuse, la cortesana, cadascuna de les dones d'aquesta història dibuixa una cara de la resistència i de la lluita contra l'opressió.

Barcelona sota la bota de Napoleó : repressió i vida quotidiana quan érem part de l'imperi francès Jesús Conte

Fruit d'una exhaustiva consulta en arxius i documents de l'època, Barcelona sota la bota de Napoleó recrea com era la ciutat urbanísticament, social i econòmica amb el comerç i les fàbriques tancades, amb funcionaris corruptes caragirats i com mentre una minoria invertia el temps lliure en els cafès, el teatre, els balls de carnaval i les rifes, altres milers de ciutadans s'amuntegaven en uns establiments de caritat desbordats. Amb un llenguatge i un estil periodístic àgil, el llibre sobrevola un període força historiat des de la perspectiva bèl·lica, però no prou analitzat pel que respecta al modus de vida quotidià dels seus ciutadans.

Entre tu i jo, mare Montse Rusiñol

Una dona ja madura vetlla per la seva mare agonitzant. Veure-la en aquest estat terminal li produeix un efecte mirall: el contrapunt de les seves dues vídes, dues línies paral·leles, una al costat de l'altra, depenent una de l'altra però sense arribar-se a tocar mai. Des de la mort de la mare, la filla rememora els records, les emocions... reviu tota la seva vida passada, la present i la futura amb pensaments que no s'han expressat mai. Agafa consciència de la seva pròpia vellesa, ho mira tot des del distanciament i la comprensió de la nena, la filla, marei i àvia que ara és i comprova que tot està en ordre. Finalment trobarà la clau per entendre's a ella mateixa, i per entendre als seus fills i filles.

Berézina Virgile Dureuil, Sylvain Tesson

1812. La Grande Armée de Napoleó fuig de Rússia, del fred i de la mort. Aquest terrible fracàs, que presagiava la caiguda de l'Emperador, va inspirar una expressió popular ben coneguda arreu de França que ha quedat incorporada en el llenguatge quotidià: Berézina, el nom del riu i de la batalla que hi tingué lloc, s'utilitza per referir-se a una gran tragèdia.

El Blau entre nosaltres Ayesha Harruna Attah

Visió colpidora de l'esclavitud per mitjà de les experiències de la Hassana i la Husseina. Una història commovedora que flueix entre els esculls perillosos del tràfic d'esclaus, el racisme i el supremacisme per travessar l'enorme pont de mar blava que ens uneix.

El Sorteig Pilar de los Hielos

S'acaba el segle XIX i a Redoltes del Penedès en Dionís Vinyals produeix Le Pillard, el vi més exquisit de, com a mínim, tot Catalunya. És tan valorat que fins i tot s'exporta a França. Però el que hauria de ser una història d'èxit, d'aquelles que porten la prosperitat i la felicitat, s'acaba convertint en un sainet molt divertit en què els veïns del poble s'han d'enfrontar a un dilema macabre per garantir el benestar col·lectiu.

El Vol de l'Estel Laetitia Colombani

Després del drama que ha dinamitat la seva existència, Léna decideix deixar-ho tot i emprèn un viatge al golf de Bengala. Perseguida pels fantasmes del passat, no troba una mica de pau fins que, a l'alba, s'acosta a nedar a les aigües de l'Índic, on una nena juga amb un estel tots els matins. Un dia, a punt d'ofegar-se arrossegada pel corrent, Léna sobreviu miraculosament gràcies a l'avís de la petita i la intervenció de la Xarxa Brigade, un grup femení d'autodefensa que s'entrenava pels voltants. Agraïda, es posa en contacte amb la nena i descobreix que treballa sense descans en un restaurant. Mai ha anat a escola i s'ha tancat en un mutisme absolut. Què amaga el seu silenci? Quina és la seva història?

Ningú sabrà qui ets Jordi Basté, Marc Artigau

El Rafa és un professor d'història d'institut que es mou des de fa temps per les zones més fosques d'internet, intentant engegar una revolució. Convençut que la societat està podrida i que només una bona sacsejada pot fer reaccionar la gent, aconsegueix reunir un grup de nois disposats a arribar fins a les darreres conseqüències. «Ens heu ensenyat que ser pacífics no serveix de res», proclama una pintada mentre els aldarulls a Barcelona van cada vegada a més. El primer objectiu del grup el tenen clar: atemptar contra el director del Banc de Catalunya.

L'Home que ha decidit estimar Roberto Camurri

Davide, Valerio i Anela han nascut a Fabricco i comencen a construir les seves vides com a adults. Valerio ha decidit marxar pero un motiu poderós el farà retornar i construir una vida que, sorprenentment, acaba sent mes convencional i feliç del que hauria pogut imaginar. Amb una corprenedora capacitat psicologica, l'autor construeix una estructura narrativa poliedrica que li permet observar l'efecte que produeix el pas dels anys d'uns personatges que breguen per convertir la seva existencia discreta i rutinària en una petita ciutat, en una experiencia vital lluminosa.

A dalt tot està tranquil Gerbrand Bakker

En Helmer és un granger que, amb cinquanta-cinc anys i una vida marcada per la solitud, està a punt de prendre les regnes de la seva vida.

Atles de la història dels jueus de Catalunya Manuel Forcano, Víctor Hurtado

El pas del poble jueu a Catalunya visualitzat en mapes des de les primeres referències que en tenim en època romana fins a l'actualitat.

Matrioixques Marta Carnicero Hernanz

La Hana viu un doble exili: un d'estrictament geogràfic, lluny de la terra que la va veure néixer i que va haver d'abandonar, i un altre d'íntim, que la manté apartada de la vida que l'envolta per por de prendre mal. Dos mil quilòmetres enllà, en un entorn privilegiat, la Sara, que acaba de fer divuit anys, està ansiosa per ser lliure. Enfrontades a una realitat incòmoda, fruit de decisions del passat que encara reverberen en el present, totes dues faran descobriments tan amargs com inesperats a mesura que escurcen la distància que les separa.

Oikía : compartint pensaments i vivències Sergi d'Assís Gelpí

Oikía en grec vol dir casa i és el nom del blog d'un monjo jove de Montserrat. Amb aquest títol volia significar el sentit d'aquell espai: una casa amb les portes obertes perquè hi entressin tots els qui ho desitgessin. Durant més de tres anys, va rebre les aportacions de molts lectors que van intercanviar idees sobre aspectes molt diversos.

1795 : la germandat Niklas Natt Och Dag

Estocolm 1795. Com un animal ferit, l'antic traficant d'esclaus Tycho Ceton ronda per la ciutat, preparant un pla per recuperar el que que li van prendre. Però el mal no té límits, i la seva venjança pot provocar el caos més espectacular i terrible que ningú hagi vist mai a l’enfollida ciutat d’Estocolm. L’Emil Winge està decidit a aturar-lo. I sap massa bé que la seva cacera cada dia que passa té menys suport. El poder, sempre desconfiat, té altres coses més importants de què ocupar-se, i el seu company de fatigues Mickel Cardell està obsedit per la seva pròpia recerca de l’Anna Stina Knapp, desapareguda des de la mort dels seus fills.

  A les biblioteques trobaràs:

Lluny / Bernat Cormand, Martí Cormand

“A la ciutat hi ha molt soroll. Tot es mou de pressa, s’hi acumulen deixalles… i preocupacions. L’Eloi no s’hi troba bé i somia marxar a viure lluny. Un dia decideix emprendre un viatge venturós acompanyat pel seu millor amic, el gos Simó, camí de la natura salvatge. Seguint els seus passos, el lector podrà compartir la sorpresa de l’Eloi davant la majestuositat del bosc, dels arbres i els rierols, i descobrirà una petita

 

Fake news : que no ens enganyin! : guia pràctica sobre les notícies falses i la desinformació / Simona Levi i Marc Planas

“Sabeu quants tipus diferents de fake news existeixen? Què és un “bot”? Una obra que interpel·la el lector, el fa reflexionar i li dona pistes per estar a l’aguait i poder reconèixer les informacions falses, esbiaixades o incompletes”

 

 

El Fantasma de les golfes / Elisenda Roca, Betowers

“La Mia i els seus amics se’n van d’excursió a casa de la tieta Obdúlia, una bruixa molt peculiar. Porta unes ulleres enormes, li encanta fer encanteris per canviar les coses de color i riure. Però a casa de la tieta hi ha un sorolls molt estranys que venen de les golfes. La Mia decideix pujar a veure què hi ha. Podran, ella i els seus amics, resoldre el misteri sense emportar-se un bon ensurt? Vine i acompanya-la en aquesta nova aventura!”

 

 

Un Arbre creix i no li preguntem per què / Eugénio Roda, Cecilia Afonso Esteves

“Totes les paraules que donem als altres es queden amb nosaltres. Hi ha paraules per dir-ho tot, hi ha paraules per dir-ho gairebé tot, hi ha paraules per dir molt poc, fins i tot, hi ha paraules per no dir res de res. I per dir certes coses que les paraules no diuen, ens quedem sense paraules. “ 

 

 

Les Matemàtiques de l'univers / Soledad Romero Mariño, Renee Hao

ebiblio

“Esferes, pentàgons, hexàgons, espirals, fractals… es disfressen d’animals, galàxies, planetes o flors a la immensitat de l’univers. La natura amaga nombroses formes matemàtiques entre les seves meravelles: a les teranyines, als caragols de mar, a les pinyes o al bròquil romanesco i a moltes altres de les seves criatures i objectes inerts. En aquest llibre descobrirem les geometries i els números màgics del món”

 

El Gat rumberu : una cançó contada de La Pegatina / un àlbum il·lustrat per Anna Aparicio Català ; escrit per Laia Figueras i Núria Puyuelo

“Un conte basat en la cançó homònima de La Pegatina que parla d'un gat, divertit i eixelebrat, que ens explica les peripècies de les set vides que ha viscut. És un conte que va en contra de les expectatives que, sense voler, es projecten sobre els infants”

 

 

El Mosquit / Elise Gravel

“A més a més de picar-nos, els mosquits fan moltes altres coses: viuen en tots els països del món, als humans ens detecten a través de la nostra respiració i una altra curiositat és que ens piquen tan sols les femelles, perquè necessiten la nostra sang per pondre ous. Poden arribar a pondre’n al voltant de 400 al dia! Per això n’hi ha tants. Si no vols gaudir de la seva companyia, posa’t màniga llarga!”

 

 

La Nena que portava un núvol al cap / Eulàlia Canal, Elena Frauca

L’Oliva és una nena molt especial a qui li esdevenen coses extraordinàries. Ara ha perdut el seu gat i en la cerca del seu millor amic es troba amb una nena, encara més especial que ella perquè sempre porta un núvol de pluja al cap. Una història fantàstica i plena d’elements màgics que són metàfora de la més immediata i propera realitat dels nostres infants.

 

 

El Gran llibre del planeta / Tomàs Molina

Només hi ha un planeta Terra, però saps què el fa únic? Obre les pàgines d'aquest llibre per viatjar a través de les galàxies, observar les estrelles de prop i visitar tots els racons de la Via Làctia. Recorre els planetes veïns i sorprèn-te amb els secrets que amaga el nostre món. Curiositats imp...

 


 

La Foca del senyor Cleghorn / Judith Kerr

La Charlie, una petita foca ganuda i entremaliada a qui li encanta xipollejar dins d’una banyera i pescar peixos al vol. Però també és la història del senyor Cleghorn i de la senyora Craig, i d’una pila d’animals que vivien en un zoològic a punt de tancar

 

 

Jocs d'ahir per gaudir avui / il·lustracions de Pere Ginard

Com es divertien a casa els nens i nenes de la dècada dels cinquanta i els seixanta quan no hi havia mòbils (ni tan sols televisió!)? Què faries amb un mocador, un ou i una cullera, una corda, un tros de paper, una pastilla de sabó o una llanterna? En aquests temps, en què la tecnologia ho domina tot, és difícil imaginar-se com jugaven els nens i nenes d’abans. Aquest llibre recupera alguns d’aquells jocs en els quals no es necessitava més que imaginació, algun company, ganes de riure i temps per divertir-se sense gaires complicacions. Aquest quadern d’activitats reuneix jocs de taula, jocs amb paper, endevinalles, manualitats amb objectes reciclats, exercicis de dibuix, il·lusions òptiques i moltes propostes d’entreteniment per gaudir a casa o en el col·legi, amb amics o en família. També és possible divertir-se sense pantalles!

 

Impossible / Catarina Sobral

A en Pau i la Laia els agrada molt la vida a pagès, perquè poden donar el gra a l'aviram i recollir els ous de les gallines, veure munyir les vaques o acompanyar-les quan surten a pasturar. Noves edicions ampliades amb curiositats i coneixements. Descobrirem com viuen els animals domèstics i aprendrem a cuidar-los i estimar-los.

 

 

El Meu robot té un problema! / Gabriel García de Oro

Hola, soc la Raquel Pris, una nena de gairebé onze anys que viu a l'any 2058. Tot era normal fins que vaig conèixer en Capek, un robot que no sap què vol ser de gran. Bé, jo tampoc... tu si? El cas és que si tu no ho saps encara no passa res, però si no ho sap un robot l'envien a desballestar. L'eliminen! Així que en Capek i jo ens fem amics i l'ajudo i aleshores passen moltes coses.

 

 

La Planteta / Astrid Desbordes, Pauline Martin

L’Arxibald ha començat el dia malament. Protestes, esbroncades, frustracions i una forta enrabiada amb els seus pares. Li sembla que els adults només volen dur la contrària als fills. L’endemà, el pare i la mare el duen a un gran parc. Allà hi ha un jardiner que està treballant. La mare, llavors, li diu que els pares són com els jardiners. Li explica com al començament tenen un brot petit a qui han d’alimentar, cuidar, regar, observar, escoltar, acompanyar mentre creix.

 

Tatrebill en contes uns / Miquel Obiols

Set viatges a través de la fantasia que conviden a llegir, mirar, jugar i imaginar. Un cant a la llibertat creativa, considerada en la LIJ com una de les millors obres del segle xx.

 

 

 

L'Aurora i el misteri de la cambra secreta / Douglas Kennedy, Joann Sfar

L'Aurora per fi va a l'escola i té moltes ganes de fer-hi amics. No a tothom li agrada que sigui diferent, però això és el que la fa una gran detectiu, i li és molt útil quan ha d’investigar el primer cas. La policia ja té una culpable, encara que l'Aurora creu que és innocent. Serà̀ capaç̧ de demostrar-ho abans que sigui massa tard?

 

 

El Món dels verins : verins i tòxics. Coses que cal saber / Šárka Fenyková, Anastasia Stročková

T’has preguntat alguna vegada què és un verí, com es produeix o d’on ve i què fa? Dius que enverina? Sens dubte: hem d’anar molt amb compte amb els verins. Però sabies que administrats en petites dosis alguns et poden guarir o alleujar el dolor, si se sap com fer-ho? Hi ha animals que els cal verí per protegir-se en entorns hostils. Si no fossin verinosos, el seu temps a la Terra seria realment molt breu. Així doncs, qui i què és verinós? Molt o poc? I per què fan servir el verí les plantes? No en tens ni idea? Doncs endinsa’t en aquest llibre i no trigaràs a esbrinar-ho. Però atenció! Recorda que actues sota la teva responsabilitat!

 

El Millor desastre de la història d'en Harold Snipperpot / esctrit i il·lustrat per Beatrice Alemagna

En Harold fa set anys. Resulta que mai ha celebrat una festa d'aniversari de debò perquè els seus pares són uns esgarriacries. Aquest any, però, serà diferent. Gràcies a un home molt estrany anomenat senyor Ponzio, el dia de l'aniversari d'en Harold en passarà una de grossa.

 

 

L'Aventura dels Vallbona i els tretze mosqueters / text de Roberto Santiago i Pablo Fernández

Els Forasters del Temps tornen a viatjar per intentar trobar la manera de tornar a casa. En els seus viatges en el temps, els Forasters aquest cop apareixen al París del segle XVII, dominat per un rei que encara és un nen i el temible cardenal Mazasquieu. Per evitar una guerra entre França i Espanya hauran de fer un perillosíssim viatge fins a Moratalaz, en companyia dels valents mosqueters, i durant aquest viatge trobaran pistes sorprenents del seu propi passat.

 

 

Assassinat a l'Estrella del Safari / M. G. Leonard i Sam Sedgman

El Harrison i el tiet Nat estan preparats per iniciar un nou viatge, aquesta vegada a bord de l'Estrella del Safari, un luxós tren de vapor que els portarà des de Pretòria fins a les impressionants cascades Victòria. Mentre travessen el continent africà i dgaudeixen dels extraordinaris paisatges plens d'animals salvatges, un nou misteri els sortirà al pas. Un passatger apareix mort a la seva cabina, que està tancada amb clau… Es tracta d'un accident o potser és alguna cosa més fosca?

 

 

Bon dia / cançó: Dàmaris Gelabert; il·lustracions: Sebastià Serra ; text: Anna Canyelles

En Genís i la Caterina estan de colònies i aquell matí els ha despertat un crit diferent. És el piular dels ocells? O el grunyir dels porquets? No sembla pas el cant del gall... Què deu ser? Amb l’ajuda de la mestressa de la casa, descobriran com es desitgen BON DIA els animals fins a descobrir què era aquell crit tan emocionant.

 

 

Som animals humans / Rosie Haine

Fa milers i milers d’anys, els humans vivíem formant un tot amb la natura. Tot el que teníem ho havíem fabricat nosaltres, tot el que menjàvem ho havíem collit o caçat nosaltres, les estrelles eren la nostra llum de guia..

 

 

El Teatre del cos humà : el cos humà és tot un espectacle! / Maris Wicks

Descobreix el funcionament del nostre cos! Esteu preparats per gaudir d'un espectacle únic? L'esquelet humà, el nostre presentador, us guiarà en un sorprenent viatge per totes les parts del cos. Presenciareu... Com un sandvitx és digerit i acaba al vàter! Què són els somnis que crea el teu cervell! Qui s'encarrega de lluitar contra els virus i els bacteris! I molt més... En aquesta divertida obra de teatre en còmic, aprendreu el funcionament de tots els sistemes del cos, com el digestiu, respiratori, endocrí o nerviós, i coneixereu a tots els que intervenen en aquests processos tan importants per poder viure.

 

 

A la recerca d'en Gigantosaurus / [basat en el llibre de Jonny Duddle]

Benvinguts al món del cretaci. La Mazu, la Tiny, en Rocky i en Bill són quatre petits dinosaures a la recerca d'en Gigantosaurus, el dinosaure més gran i perillós de tots els que hi hagi hagut mai. S'embarcaran en una divertida aventura per trobar en Gigantosaurus, i coneixeran un munt de dinosaures..


 

100 conceptes sobre art / Susie Hodge, Marcos Farina

Es pot resumir el meravellós món de l’art en només 100 conceptes? Materials, tècniques, estils, dissenys, artistes del passat i del present i diferents mètodes d’expressió artística resumits en 100 conceptes triats amb cura. Susie Hodge ens mostra la seva gran capacitat de transmetre en poques paraules tot el que cal saber sobre l’art, en un llibre fascinant que inclou activitats atractives, suggeriments i preguntes per reflexionar, inspirar, practicar i crear.


 

Història antiga / text: Claudia Martin ; il·lustracions: Victor Medina

Des de l'antic Egipte fins a l'Imperi asteca, explora civilitzacions antigues amb l'ajut de dades fascinants i il.lustracions al.lucinants. Després, utilitza el teu raspador per descobrir els objectes increïbles que hi ha amagats en cinc excavacions arqueològiques!


 

Cartes de l'esquirol a la formiga / Toon Tellegen

Hi trobarem la correspondència entre un esquirol i la seva estimada amiga, la formiga. I una carta escrita al sol. I una carta escrita a la panxa d’un elefant. Cartes que viatgen pels aires i que s’escolen per sota les portes per arribar al seu destí i fer feliços a qui les reben.

 

El Brou de llumins / Patrice Michaud, Guillaume Perreault

Aparentment, Lolo és un noi molt normal. Però se li ha encomanat una missió crucial: Salvar el món. I aleshores es troba amb un drac que ja no pot treure foc. Lolo no s’aturarà davant de res per ajudar el seu nou amic a trobar el seu famós alè.

 

L'Elmer / David McKee

L'Elmer no és pas com els altres elefants de la manada; ell té mil colors... És impressionant, oi? Però ser així no li fa gens de gràcia, més aviat està fart de ser diferent. Per això un dia decideix escapar-se del grup i buscar un remei per poder tenir el mateix color de pell que els altres. La història de l'Elmer, l'elefant de colors, ha estat la predilecta de molts nens i nenes des que es va publicar el 1989, i, amb més de mig milió de llibres venuts al nostre país i més de 10 milions arreu del món, s'ha convertit en un clàssic de la literatura infantil.

 

Cues de somnis / text de Rita Sineiro ; il·lustracions de Laia Domènech ; traducció de Pere Comellas

El camp on ens han dut és com una gran ciutat de tendes. Tot és molt lluny, sempre hi ha molta gent a tot arreu i per a qualsevol cosa s'ha de fer una cua molt llarga. El pare no ho sap, però amb el que jo somio de debò, de debò, és amb una cua que ens torni a casa.

 

Un Camell anomenat Feliu / Lu Fraser i Sarah Warburton

Per al Feliu, ajuntar-se amb una tropa de camells és d'allò més divertit, una gran festa! Però, al final, comença a estar cruixit entre tanta gepa! És fantàstic ser una colla de camells geperuts, però a vegades no hi ha res com... estar sol i ser tu!

 

Abans de desembre / Joana Marcús ; traducció: Anna Turró Armengol

Per a la Jenna Brown, el seu primer any a la Universitat suposava allunyar-se de la seva família i els seus amics i enfrontar-se al món per primera vegada. El seu xicot li havia deixat clares les seves intencions: a partir d'aquell moment, tenien una relació a distància i oberta. Els dos podien fer el que volguessin, perque sabien que s'estimaven l'un a l'altre.

 

La Casa a la mar més blava / TJ Klune ; traducció d'Anna Puente i Llucià

En Linus Baker viu una vida que no és res més que una vida monòtona. Inesperadament, l'Alta Administració Extrema al Departament a Càrrec de la Juventut Màgica l'envia a supervisar un orfenat en una illa enmig d'una immensa mar blavíssima; el projecte té una classificació nivell quatre de confidencialitat. En Linus haurà de deixar enrere una feina en una trista oficina d'un edifici trist, i la seva vida en una ciutat grisa on les seves úniques relacions consisteixen en companys indiferents, caps autoritaris, una veïna intolerant i la seva gata que no miola.

 

Tokyo revengers / Ken Wakui

En Takemichi, un pocatraça que va ser membre d’una banda durant l’època de la secundària, fa un salt de 12 anys enrere cap al passat per tornar a l’institut i salvar la seva ex xicota, Hina, que en el present ha estat assassinada per l’organització criminal Tokyo Manjikai. Amb cada viatge temporal, en Takemichi influeix en els que l’envolten i de mica en mica va canviant el passat... Però amb això, n’hi haurà prou per salvar la Hina i evitar que la Tokyo Manjikai es converteixi en una temuda banda criminal?.

 

L'Última descendent / Rick Riordan ; traducció de Ricard Gil

UN SECRET A LES PROFUNDITATS DE L'OCEÀ UNA BATALLA SOTA EL MAR PER DESCOBRIR LA VERITAT L'Acadèmia Harding-Pencroft no és un institut normal: de les seves classes en surten els millors exploradors submarins i els navegants més prestigiosos del món, que competeixen en condicions extremes dividits entre les cases Dofí, Cefalòpode, Orca i Tauró . Ana Dakkar, una brillant estudiant de primer any, està preparada per a la misteriosa prova de final de curs... fins que una terrible tragèdia canvia el seu destí per sempre. En una cursa contra enemics mortals i trampes submarines, descobrirà que el secret més ben guardat de l'escola està en les profunditats de l'oceà, i només una persona el podrà protegir... L'ÚLTIMA DESCENDENT.

 

Versos per a un cadàver / Pasqual Alapont

Uriel llig i escriu versos. Sovint fa fugina i no va a classe. Sembla allunyat del món, fins que un dia s'assabenta que Tomàs, un company d'institut, s'ha sucidat. Pero des de ben prompte el misteri acompanya la seua mort i Carol, la germana de Tomàs, desconfia de la versió oficial. Amb l'ajuda d'Uriel, l'enigmàtic enamorat de la poesia, i potser tambe de Carol, arribaran fins al fons del cas i aclariran una tragedia en que conflueixen la soledat i l'homofobia, la corrupció urbanística i la cara mes fosca de les xarxes socials.

 

Ecoterroristes / Isaac Palmiola

“Benvolguda Bianca, rebre aquest missatge no és una bona notícia ni per a tu ni per a mi. Significa que ells m’han trobat i que les coses s’han torçat de debò. Has d’actuar ara mateix, sense perdre temps. Reuneix els discos durs de l’última actualització i dona’ls a l’Axel Green. El trobaràs al carrer Planella, 22, de Barcelona. Memoritza aquest nom i memoritza l’adreça. Llavors esborra el missatge, apaga el mòbil i destrueix-lo perquè ells no puguin seguir-te el rastre. No parlis amb ningú i encara menys amb la policia”.

 

Un Món d'art brut / guió: Christian Berst i Oriol Malet ; dibuix i color: Oriol Malet ; traducció: Adrià Pujol Cruells

Més enllà de l’art «dels folls», molt més enllà de l’art «outsider», els artistes d’art brut són, per damunt de tot, creadors fabulosos. Capbussa’t gràcies a aquest còmic en les mitologies particulars d’artistes com Henry Darger, Carlo Zinelli, Madge Gill, Adolf Wölfli, Jean Perdrizet, Mary T. Smith (i del mateix Oriol Malet, que els fa aquest enorme homenatge acompanyat del galerista Christian Berst). Et convidem a una visita guiada al pinyol fascinant d’un món encara massa desconegut, el món de l’art brut, a través de les obres i les peripècies d´alguns dels seus principals creadors.

 

El Cas del tiquet misteriós / segons Sir Arthur Conan Doyle ; Cyril Lieron & Benoit Dahan

Què s'amaga rere les misterioses desaparicions? El descobriment d'un tiquet per a un espectacle molt especial i d'una misteriosa pols a la roba de la víctima fan que Sherlock Holmes intueixi que aquesta no és l'única víctima d'una conspiració a gran escala.

  Selecció de webs:

Dilluns 12 de setembre a les 20:00 h, a l'espai de l'escenari 3, expositor de la Llibreria de la Diputació, la Xarxa de Biblioteques Municipals organitza una trobada amb l’autora Eva Baltasar.

Conduirà l’acte la periodista i escriptora l’Eva Comas Arnal

Més informació a la pàgina de la Setmana del llibre en català. 

 

 

Activitat infantil:

Omple el teu passaport de recomanacions i emporta't un obsequi!

Si tens entre 0 i 12 anys, recull el passaport al punt d’informació de La Setmana i anota els llibres recomanats que més t’agradin!

Només l’has de portar a l’Espai Petita Lectura (de 17h a 20h o durant tot el cap de setmana) i rebràs un obsequi a més de participar en un sorteig, que es farà el 21 de setembre, d’un lot de llibres.

Més informació 

 

Creus que ho saps tot sobre les nostres biblioteques?

Si tens més de 18 anys i segueixes qualsevol dels comptes @bibliotequesXBM a Instagram, Facebook i/o Twitter, fes el nostre quiz «Coneixes les biblioteques municipals?» i podràs guanyar un val de 60 € per comprar llibres a La Setmana del Llibre en Català que se celebra del 9 al 18 de setembre a Barcelona. 

Pots participar des del 26 d'agost fins al 5 de setembre. Consulta les bases.

 

JA TENIM ELS GUANYADORS! FELICITATS!

  • Carmen Bermudo Albala
  • Marta Soler Artiga
  • Montse Agudo López
  • Mireia Carrasco Amat
  • Ernest Mellinas Robert

Les biblioteques i bibliobusos de la XBM exposen la selecció de novetats, llibres de fons i col·leccions de les editorials que podreu trobar a La Setmana del Llibre en Català.

Data de creació 18-08-2022 Última actualització 12-09-2022
Biblioteca les Voltes Sant Vicenç dels Horts Biblioteca Mestre Tauler de Rubí Biblioteca de Caldes de Montbui Biblioteca de Caldes de Montbui Biblioteca de Caldes de Montbui Biblioteca Singuerlín - Salvador Cabré de Santa Coloma de Gramenet Biblioteca Singuerlín - Salvador Cabré de Santa Coloma de Gramenet Biblioteca Josep Soler i Vidal de Gavà Biblioteca del Fondo de Santa Coloma de Gramenet Biblioteca Ernest Lluch i Martín de Vilassar de Mar Biblioteca Josep Roig i Raventós de Sitges Biblioteca Josep Roig i Raventós de Sitges Biblioteca Can Baró de Corbera de Llobregat Biblioteca Sant Joan Despí Biblioteca Sant Joan Despí Biblioteca Districte 6 de Terrassa Biblioteca Districte 6 de Terrassa Biblioteca de Roda de ter Biblioteca de Roda de ter Biblioteca de Navàs Biblioteca de Terrassa Districte 4 Biblioteca Marta Mata de Cornellà de Llobregat Biblioteca de Llefià de Badalona Biblioteca Can Baratau de Tiana Biblioteca Pare Ignasi Casanovas de Santpedor Biblioteca Pare Ignasi Casanovas de Santpedor Biblioteca Joan Oliva i Milà de Vilanova i la Geltrú Biblioteca Joan Oliva i Milà de Vilanova i la Geltrú Biblioteca L'Atzavara d'Odena Biblioteca Serra i Moret de Pineda de Mar Biblioteca Serra i Moret de Pineda de Mar Biblioteca Valentí Almirall de El Papiol Biblioteca Antoni Tort de Castellar del Vallès Bibliobús El Castellot Bibliobús El Castellot Biblioteca Josep Pla de Sitges Biblioteca de Santa Margarida i els Monjos Biblioteca Mont-Agora de Santa Margarida de Montbui Biblioteca Mont-Agora de Santa Margarida de Montbui Biblioteca Mont-Agora de Santa Margarida de Montbui Biblioteca Mont-Agora de Santa Margarida de Montbui Biblioteca de Parets del Vallès Biblioteca de Parets del Vallès Biblioteca de Parets del Vallès Biblioteca de Parets del Vallès Biblioteca de Parets del Vallès Biblioteques de Mataró Biblioteques de Mataró Biblioteques de Mataró Biblioteques de Mataró Biblioteques de Mataró Biblioteques de Mataró Biblioteca Bellvitge de L'Hospitalet de Llobregat Biblioteca de Bellvitge de L'Hospitalet de Llobregat Biblioteca de Bellvitge de L'Hospitalet de Llobregat Biblioteca P. Gual i Pujadas de Canet de Mar Biblioteca P. Gual i Pujadas de Canet de Mar Biblioteca P. Gual i Pujadas de Canet de Mar Biblioteca de Tordera Biblioteca de Tordera