Francesca Bonnemaison

150 anys del naixement de Francesca Bonnemaison (Barcelona, 1872-1949)

Francesca Bonnemaison i Farriols, va crear el primer centre dedicat exclusivament a la formació cultural i laboral de les dones, a Europa. Va ser el 28 de març de 1909 a la parròquia de Santa Anna i es deia La Biblioteca Popular de la Dona, precedent de l’Institut de Cultura i Biblioteca Popular de la Dona (1910).

Com a directora d’aquest centre desenvolupà una intensa tasca pedagògica i organitzativa per tal d’oferir a les dones una educació que els permetés millorar la seva situació laboral, social i cultural i afavorís la seva incorporació al mercat laboral o millorés les seves expectatives professionals.

Les alumnes podien estudiar un ampli ventall de matèries incloses les científiques o tècniques, aprendre idiomes, assistir a conferències, fer esport... Aquesta iniciativa pionera fou especialment significativa per a les dones obreres. Amb la proclamació de la República s'implicà en la vida política participant en les campanyes a favor del vot femení (1931) i presidí la secció femenina de la Lliga Regionalista (1932).

També treballà com a bibliotecària de l’Obra de Buenas Lecturas i va col·laborar a La Veu de Catalunya (amb el pseudònim de Franar) i a la revista Claror.

De la seu inicial de la parròquia de Santa Ana es va passar al carrer Elisabets. I al 1922 es va inaugurar l’edifici al barri de Sant Pere on actualment conviu amb l’Oficina d’Igualtat i Drets Civils, la Biblioteca Francesca Bonnemaison i l’Escola de la Dona –també fundada per ella. 

Producció: Generalitat de Catalunya. Amb la col·laboració de la Gerència de Serveis de Biblioteques. Diputació de Barcelona. #AnyFrancescaBonnemaison

Calendari d’itineràncies 2023

  Més cerques al catàleg Aladí:

  Selecció de webs:

  També et pot interessar:

  Vés al prestatge:

Data de creació 02-02-2023 Última actualització 15-02-2023