Les biblioteques recomanen

  • El Reino ignorado

    Jara, David G.

    Barcelona : Ariel, 2018

    «S'ha convertit en un vegetal», solem dir per referir-nos a un ésser inert mancat de tota capacitat per interaccionar amb l'exterior. Res més lluny de la realitat, encara que alguns vegin a les plantes com a simples materials passius i insensibles que ornamenten parcs i jardins, la veritat és que el món vegetal no poden ser més complex, dinàmic i sensitiu. Les plantes estan contínuament interaccionant amb un entorn canviant, posseeixen una gegantina diversitat de comportaments, i han desenvolupat les més sorprenents adaptacions, que els han permès colonitzar tots els ecosistemes d'aquest planeta.

    A través de les pàgines d'aquest del llibre descobrirem el complex univers vegetal, explicant com les plantes conformen un grup d'éssers extraordinaris que observen i es comuniquen, capaços de recordar esdeveniments, enganyar, defensar-se dels seus depredadors i adaptar-se a les condicions mediambientals.

    *Novetat de la Xarxa de Biblioteques Municipals

    19/11/2018
  • El Ingenio de los pájaros

    Ackerman, Jennifer

    Barcelona : Ariel, 2017

    Els ocells són uns animals amb una intel·ligència fascinant. revolucionaris estudis d'investigació demostren que algunes espècies despleguen sorprenents formes d'intel·ligència, comparables a les dels primats i fins i tot a les dels éssers humans. Mentre viatja al voltant del món, Ackerman no només narra la història de la recentment descoberta intel·ligència dels ocells, sinó que, a més, aprofundeix en les últimes troballes sobre el cervell aviàri, troballes que estan canviant la nostra concepció del que significa ser intel·ligent. Destaca l'impressionant habilitat social d'aquests animals. enganyen i manipulen, escolten d'amagat, fan regals, es besen per consolar-se, fan xantatge a les seves parelles, es alerten mútuament del perill, convoquen a testimonis per presenciar la mort d'una altra au i fins i tot fan dol. 

    Aquesta elegant investigació i quadern de bitàcola entreteixeix anècdotes personals amb dades científiques sorprenents.

    *Novetat de la Xarxa de Biblioteques Municipals 

    19/11/2018
  • Inteligencia animal

    Pouydebat, Emmanuelle

    Barcelona : Plataforma, 2018

    Sabem que els elefants gaudeixen d'una impressionant memòria espacial, olfactiva, visual i vocal, però qui sap que hi ha ocells capaços de protegir el seu aliment repartint en deu mil llocs diferents?

    Després de quinze anys d'experiència en treballs de camp, l'autora demostra que la intel·ligència no és altra cosa que una funció adaptativa que tots els animals tenen. Amb plomes o mans, una trompa o deu peus, escates o pelat, dotats o no de tentacles, amb o sense esquelet, tots els animals són amos d'una intel·ligència que els permet desenvolupar respostes apropiades als imperatius del medi en què viuen.

    *Novetat de la Xarxa de Biblioteques Municipals 

    19/11/2018
  • Miradors de Catalunya :

    Ramis, Sergi

    Granollers : Alpina, 2018

    20 excursions per a totes les edats per a descobrir els miradors més significatius de Catalunya.

     

    08/04/2019
  • Historias secretas de los árboles :

    Kingsbury, Noel

    Barcelona : Blume, 2018

    Abans que la humanitat donés forma al nostre planeta, gran part de la superfície terrestre estava poblada de boscos verges.

    Amb aquesta guia coneixerem més a fons les particularitats de molts arbres que viuen amb nosaltres, i d’altres més exòtics. Així trobarem la delicada flor del Baobab al costat del nostre conegut castany d’índies.

    Amb un dibuix precís i elegant l’autor ens ensenya a distingir els fruits dels arbres i les seves propietats. Noel Kingbury ens presenta 150 arbres i ens descriu les propietats culinàries, medicinals, cosmètiques, espirituals i terapèutiques. També ens parla de l’alçada i l’amplada dels arbres, dels fruits, de la seva fusta i de quines parts fa servir l’ésser humà.

    Un manual ple d’històries i tradicions que envolten a cada espècie arborícola.

    Més informació: accionatura

    Recomanat per Vicky Romo. Biblioteca Antonio Martín. El Prat de Llobregat

    16/11/2018
  • Meteorologia extrema :

    Costa, Marcel

    Barcelona : Albertí, 2018

    Actualment estem acostumats a sentir als mitjans de comunicació quan es produeixen fenòmens meteorològics molt destacats frases com: això no passava des de l’any...

    Però segur que si ens parem a pensar segur que recordem algun fet espectacular ocorregut en la nostra població o ciutat que s’hi assembla.

    Aquest llibre que us recomanem, escrit per dos experts com són en Jordi Manzon Bueso i Marcel Costa Vila, la curiositat històrica es pot veure satisfeta. El Jordi Manzon és físic i doctor en Ciències Físiques per la Universitat Politècnica de Catalunya. Actualment és el president de l’Associació Catalana de Meteorologia; en Marcel Costa és biòleg i professor de les ciències de l’ensenyament a l’Institut Obert de Catalunya. Té el càrrec de vocal de la junta directiva de l’Associació Catalana de Meteorologia.

    Així doncs, si teniu curiositat per saber com es van produir els aiguats, nevades, tornados (que n’hi ha), grans onades de calor o grans sequeres a Catalunya no deixeu de consultar aquest llibre. El llenguatge que utilitzen els autors és molt clar, eviten els tecnicismes que acostumem a sentir i que no ens diuen res. Al contrari, està ple d’explicacions molt entenedores, acompanyat de fotografies de les conseqüències que va provocar aquell fenomen, o fins i tot de retalls de la notícia apareguda als diaris. És en fi, la mena de llibre que t’emportes en préstec i et permet llegir els capítols en desordre, doncs no cal una continuïtat lineal per entendre’l. 

    Recomanació feta per: Sara Codina. Biblioteca Central de Terrassa

    02/11/2018
  • El Mesías de las plantas :

    Magdalena, Carlos

    Barcelona : Debate, 2018

    Ja fa temps que Carlos Magdalena és conegut a Anglaterra com el “Messies de les plantes”. Aquest horticultor gallec de Gijón, que treballa al Reial Jardí Botànic de Kew, Londres, té una habilitat messiànica per salvar espècies de plantes que es troben a prop de l'extinció. D’aquí aquest curiós sobrenom.

    En aquest llibre, Carlos Magdalena explica de manera molt engrescadora les seves aventures a la recerca d'espècies extraordinàries i remotes en perill d’extinció. També ens convida a reflexionar sobre com des de la Revolució Industrial la població dels països desenvolupats hem anat deixant de tenir contacte amb les plantes; una "ceguesa vegetal” que ha acompanyat la destrucció d'espècies d'aus, mamífers, insectes i, en definitiva, de la destrucció del propi home.

    El llibre, estructurat en catorze capítols, té tres punts de vista diferents. El primer és el científic, en el qual l’autor ens explica diferents aspectes de la botànica, com per exemple els sistemes de reproducció de les plantes i les estratègies de conservació d’espècies en perill d’extinció. El segon punt de vista és més autobiogràfic i se centra en la vocació de Carlos Magdalena per la botànica, el qual ens transmet de manera apassionada l’amor que ha sentit des de ben petit per les plantes així com les frustracions i desenganys viscuts quan semblava que no podia fer res per salvar una espècie. El darrer caire d’El mesías de las plantas és la crítica a les poques polítiques de conservació del patrimoni natural, a la transformació del paisatge i a l’impacte de l’acció de l’home sobre el medi ambient.

     

    Més informació a: https://www.youtube.com/watch?v=xDmcDcys5UA&ab_channel=ELPAIS

     

    Recomanat per la Biblioteca de Sant Celoni l'Escorxador

    19/09/2018
  • Guia de rapinyaires de Catalunya

    Trabalon, Fran

    Valls : Cossetània, 2017

    L’estiu és a punt d’acabar i canvia l’estació, moment en què es dóna el fenomen de cada any: migració de rapinyaires.

    Sorprenents desplaçaments de les aus planadores que captiven els amants de la natura per la seva capacitat d’orientació. Bona època per observar la natura, i els rapinyaires en concret.

    Per a la gran majoria les vacances s’han acabat, tot i així es pot programar una sortida al Penedès, al Parc natural del Cadí-Moixeró... i per sortir informats de totes les espècies de rapinyaires es pot consultar el llibre que us recomanem.

    Un llibre didàctic adreçat al gran públic, però sobretot a totes les persones interessades en els moviments espectaculars de les aus rapinyaires de Catalunya. 

     

    Document recomanat per: Rosa Casas. Biblioteca Ferrer i Guàrdia d’Alella

     

    16/09/2018
  • Fotografía de aventura y en condiciones extremas

    Ubach, Kris

    Madrid : Anaya Multimedia, cop. 2014

    Us preguntareu què fa un llibre de tècnica fotogràfica dins una secció d’espais naturals? Doncs justament és aquesta qualitat d’imatges la que li dona sentit.

    Són fotografies que representen a les zones més espectaculars del planeta a través dels quatre elements de la terra.

    L’aigua el representen zones com la cascada Seljalandfoss d’Islàndia o l’escull de Bora Bora a la Polinèsia francesa. El fred el sentim al sol de mitjanit de Ukkusissat a Groenlàndia o a la cova de gel del glacial Josteldalsbreen de Noruega. També sentim el vent de la Badia de Radwick a la Illa de Hoy a Escòcia o l’energia d’aquest a la Illa del Hierro a Espanya. A la nit trobem el sol de mitjanit a Disko Bay a Groenlàndia o la fúria del Pelé del Big Island de la Illa de Hawaii. I la terra representada pel desert d’Atacama a Xile o l’Antelope Canyon d’Arizona als Estats Units.

    Són imatges que representen la vida i l’exuberància del nostre planeta Terra captades per la sensibilitat de l’home.

     

    Recomanat per Vicky Romo. Biblioteca Antonio Martín. El Prat de Llobregat

    31/08/2018
  • Vint excursions a prop del mar

    Fernández Bertolín, Sergio

    Valles : Cossetània, 2017

    A Catalunya tenim una costa que molts envegen. No cal anar gaire lluny per trobar-hi de tot: platges idíl·liques que semblen el Carib; altres més ferotges i braves que ens mostren la diversitat del terreny i algunes que amaguen uns racons simplement espectaculars.

    La recomanació d’aquesta setmana ens porta 20 propostes que recorren tot el litoral català de nord a sud tot mostrant-nos aquesta diversitat. Les guies de la col·lecció Azimut són ben didàctiques, entenedores i permeten trobar opcions per a tots els gustos. Cada ruta comença amb una breu introducció i la fitxa tècnica de la caminada que ens disposem a començar. Tot seguit ja comença pas a pas la descripció de la ruta, explicant els punts d’especial atenció o de desviament. Mapes, desnivells i fotografies completen la informació de la ruta i ajuden a determinar el nivell de dificultat de cada proposta.

    Si teniu intenció d’anar a prop del mar, no ho dubteu, agafeu en préstec aquesta guia, feu algunes de les excursions proposades i tot seguit, si el temps ho permet, encara podreu prendre un bon bany per refrescar-vos.


    Més informació a:

    Recomanat per Cristina Freixas. Biblioteca P. Fidel Fita d’Arenys de Mar

    08/05/2024
  • Pagesos de ciutat :

    Casanovas, Ester

    Barcelona : Viena, 2014

    Avui dia, la majoria de persones es preocupa pel medi ambient i per les conseqüències que la contaminació pot tenir en la nostra salut. Una manera de contribuir a millorar aquesta situació és comprant productes que són curosos amb la natura. Un exemple molt clar el tenim amb les verdures i hortalisses ecològiques. Si pertanyeu a aquest grup de persones, us proposem que us endinseu en el mon de l’horticultura a casa vostra, tan sols cal disposar d’un petit balcó i ganes d’experimentar. L’autora va començar de manera totalment didàctica ara fa 12 anys, i mica en mica ha anat convertint-se en una experta en la matèria, fins al punt que col·labora en la ràdio municipal de Santa Perpètua de Mogoda cada dissabte però també la podeu escoltar a través de les xarxes socials. També ha fet xerrades i disposa d’un blog personal on podeu llegir les seves experiències.

    És un llibre eminentment pràctic, on es plantegen tots els dubtes que ens puguin sorgir en el moment que decidim començar aquest projecte. Tal i com està plantejat es veu clar que està dirigit a ser un manual molt pràctic, on l’autora ens guia pas a pas per tal que comencem el nostre propi hort, que tan pot ser plantat en jardineres com en testos o taules de cultiu, tot depenent de l’espai que tinguem a casa. Dedica també la meitat de llibre a explicar com es cultivar hortalisses d’arrel, bulb i tubercles (all, ceba, calçot...), hortalisses de fulla (espinac, escarola...) i hortalisses de fruit (carbassó, albergínia, cogombre...).

    La part final del llibre són tot consells pràctic:, les plagues, identificar les més comunes, ja sifuin en forma de fongs o insectes; de quina manera les podem combatre; com preparar el nostre propi adob; finalment hi ha l’apartat de les preguntes freqüents, que no deixen de ser un recordatori de tot el que ha anat explicant al llarg del llibre.

    Així doncs, si us animeu a cultivar els vostre propis tomàquets agafeu el llibre de l’Ester Casanovas i us en sortireu sense cap problema.

    Trobareu més informació al seu blog: https://www.picaronablog.com

     

    Document recomanat per: Sara Codina. Biblioteca Central de Terrassa

    24/08/2018
  • Plantes silvestres :

    Bastgen, Christa

    Valls : Cossetània, 2018

    En aquesta guia hi ha més de 300 herbes, arbustos i arbres d'Europa. De cadascuna de les plantes descrites trobareu detalls sobre la seva localització i consells per al seu ús. La fotografia principal mostra l'aspecte general o una part característica de cada espècie. 

    Cal dir, doncs, que la informació abraça les parts de la planta, la forma de creixement, la part i la forma de la flor, les fulles, la fil·lotaxi i la vernació, la morfologia, etc.

    El llibre acaba amb un apartat dedicat a receptes amb plantes silvestres.

    Més informació:

    Recomanat per Lourdes Escrigas Casas. Bib. Joan Oliva i Milà. Vilanova i la Geltrú.

    23/07/2018
  • Guia pràctica per conèixer la natura de Catalunya

    Lleida : Ipcena, DL 2014

    Aquesta guia, com el seu nom indica, és un llibre que ens ajuda a conèixer de manera fàcil i amena l’entorn natural del nostre territori.

    El seu format és força adequat per trobar de manera ràpida allò que necessitem saber. Els  continguts es divideixen en 12 parts: medi físic, flora i vegetació, fongs, insectes, invertebrats no insectes, invertebrats exòtics invasors, macroinvertebrats i qualitat dels rius, vertebrats, medi marí, espais naturals protegits, espais salvats per l’acció popular i per últim rutes d’interès. Cada apartat està diferenciat amb una pestanya de color que es veu clarament en el tall de les pàgines, facilitant d’aquesta manera la consulta ràpida.

    Tots els apartats comencen amb una introducció a la matèria que es tracta i unes instruccions per a l’observació i la identificació de les espècies o altres consells que ens poden servir. Per exemple, en el cas de les plantes primer trobem unes pautes per si volem confeccionar un herbari. De cada espècie en concret trobem una il•lustració a tot color, el seu nom popular i el científic i per últim una breu descripció de l’objecte d’estudi.

    Al final del llibre trobem una bibliografia per apartats per si volem ampliar la informació que tenim i un índex alfabètic per localitzar de manera més fàcil cada espècie.

    Aquest llibre ha estat editat per Ipcena i Ecologistes de Catalunya i escrit per catedràtics especialistes en cada matèria amb la clara intenció que serveixi com a eina per conèixer el nostre entorn amb el llibre a la mà i trepitjant el territori.

    Més informació:

    http://ipcena.org/ipcena/

    http://ecologistes.cat/

    Recomanat per la Biblioteca de Sant Celoni l'Escorxador

    05/07/2018
  • Cantábrico

    [Barcelona] : Cameo, DL 2017

    Al nord de la Península Ibèrica s’aixeca una gran serralada de més de 400 km. Com si fos una gran muralla paral·lela a la costa del Mar Cantàbric. A l’altra cara de la serralada trobem grans boscos i vegetació que seran l’hàbitat ideal per nombroses formes de vida. Així podem observar des de petites plantes insectívores atrapant vespes, llops anant de caça o una família d’ossos bruns jugant.

    Cantábrico és un excel·lent documental de natura dirigit per Javier Gutíerrez Acha, un habitual col·laborador de la BBC o National Geographic. Amb una fotografia perfecta i una veu en off ens acompanya durant tot el documental fent un recorregut per les quatre estacions. Serem testimonis del que representa la vida salvatge quan la deixen desenvolupar-se i de com la natura recupera els seus dominis mostrant-nos tot un microcosmos ple de vida.

    Per tots aquells que ens estimem la natura i ens encanta la fotografia tenim, amb aquesta pel·lícula, una cita a la qual no podem faltar.

    Més informació:

    alfilodeloimprobable

    fundacionosopardo

    Recomanat per Vicky Romo Biblioteca Antonio Martín. El Prat de Llobregat

    22/06/2018
  • Singularitats naturals del Maresme :

    [Mataró] : Biblioteques Municipals del Maresme, DL 2018

    Publicació que pretén descobrir la gran riquesa natural de la comarca del Maresme i despertar la curiositat i l’interès per conèixer els seus espais naturals, ja sigui la flora, la fauna, els boscos i el mar. La interiorització del coneixement d’aquest patrimoni natural facilitarà la lectura i la interpretació del territori.

    Els tres parcs que abraça la comarca: el Parc de la Serralada Marina, el Parc del Montnegre  i el Corredor i el Parc de la Serralada Litoral han participat en aquesta guia de recursos, tots ells  promotors de visites guiades conduïdes per experts; quina millor manera de conèixer i gaudir  d’aquests espais naturals tan propers.

    La guia es pot consultar en dues versions: en format paper, disponible a les biblioteques de la comarca, que incorpora uns codis QR que enllacen als vídeos on els especialistes mostren en entrevistes i passejades les singularitats naturals; en versió digital a través d’una aplicació per a dispositius mòbils (tauletes tàctils i telèfons mòbils), Bibliosmaresme accessible des de Google Play i Apple Store.

     

    Recomanat per Rosa Casas. Biblioteca Ferrer i Guàrdia d’Alella

    13/06/2018
  • Ciència optimista

    Mainat, Josep Maria

    Barcelona : Rosa dels Vents, 2015

    Ciència optimista pretén acostar-nos a temes científics dels quals sentim parlar a tota hora i per tot arreu però sobre els quals moltes vegades no tenim gaire clar en què consisteixen.

    L’autor, en Josep Maria Mainat, és més conegut com a integrant del grup musical de La Trinca i fundador de la productora Gestmusic però deixant de banda aquesta veta artística és un gran divulgador científic des de fa temps al programa de RAC1 El món conduït pel Jordi Basté. Així doncs fruit d’aquesta col·laboració va sorgir el llibre que us recomanem.

    Està presentat com si estigués conversant amb nosaltres intercalant diàlegs i expressions que fan molt entretinguda la seva lectura. El propòsit del Josep Maria Mainat és acostar-nos a la ciència de forma molt entenedora i ben explicada, amb temes com les cèl·lules mare, l’evolució humana, la genètica...

    Fa servir un llenguatge planer però no avorrit i amb un toc d’humor en forma d’acudit gràfic al principi de cada capítol. També il·lustra les explicacions amb dibuixos o fotografies que ajuden a entendre millor el tema que tracta.

    És una obra que val la pena llegir per saber més sobre ciència ja des de la primera pàgina, doncs permet anar fent una lectura saltejada sense por de perdre’t res.

    I si us va millor el llibre electrònic, disposeu de la versió digital a l’e-biblio

    Recomanat per Sara Codina. Bib. Central. Terrassa.

    03/02/2023
  • Gutiérrez, Ricard

    Almenara: Tundra, 2015

     

    En aquest llibre de Ricard Gutiérrez trobareu la manera d'identificar els ocells de camp: com comptar-los, què fer si en trobem de ferits, com ajudar-los i a participar de programes de ciència ciutadana.

    Inclou també: referències de totes les espècies d'ocells citades de Catalunya, 12 propostes de recorreguts amb els mapes corresponents, 15 activitats per a grups, famílies o persones que s'inicien en el món de l'ornitologia..., entre d'altra informació.

    Més informació: catàleg Aladí.

     

    Recomanat per Lourdes Escrigas Casas. Biblioteca Joan Oliva i Milà. Vilanova i la Geltrú.

     

    07/11/2022
  • La Invención de la naturaleza :

    Wulf, Andrea

    Barcelona : Taurus, 2016

    Andrea Wulf ens descobreix la vida oblidada d’Alexander von Humboldt (1769-1859), un dels  científics més famosos de la seva època. Humbold va ser un naturalista alemany visionari, els descobriments del qual van canviar per sempre la manera d’entendre el món natural.

    En aquesta biografia, Andrea Wulf ens explica la vida extraordinària d’aquest científic: la seva predicció del canvi climàtic induït per l’home, les seves atrevides expedicions als cims més alts d’Amèrica del Sud i a les estepes infectades d’àntrax de Sibèria, les seves relacions amb figures icòniques com Simón Bolívar i Thomas Jefferson, així com la la gran influència dels seus escrits sobre Darwin, Worsworth, Goethe, Muir, Thoreau i molts d’altres. Era un científic de curiositat insaciable que insistia que per entendre la naturalesa com un tot interrelacionat no s’han de deixar de banda ni les emocions ni la imaginació.

    La invención de la naturaleza revela que les idees de Humboldt són el fonament de l’ecologisme modern, per les seves inquietuds sobre l’entorn i els problemes medioambienals. Per a Wulf, Humboldt és un filòsof de la natura, que va crear conceptes com el canvi climàtic i la desforestació després d’observar l’estat dels boscos i dels espais naturals a les colònies espanyoles durant els seu viatge a l’Amèrica llatina. Humboldt defensava que les qüestions socials, econòmiques i polítiques estan estretament relacionades amb els problemes medioambientals.

    Si llegiu aquest llibre, descobrireu no solament un gran científic, sinó també un viatger romàntic, un explorador que ens ensenya a observar i analitzar la natura de manera que puguem anar més enllà del que veiem i ser més autocrítics.

     

    Recomanació feta per la Biblioteca de Sant Celoni l'Escorxador

    30/04/2018
  • Arquitectura del paisaje natural de la Península Ibérica, Islas Baleares y Canarias

    Navés Viñas, Francesc

    Barcelona : Omega, cop. 2005

    S’entén per paisatge natural aquell que té l’estructura conformada per elements naturals i no ha intervingut l’home, ja sigui en la forma de l’agricultura o la urbanització.

    Analitza el paisatge des de quatre perspectives: la científica, pròpia de les ciències ambientals, la geografia, l’ecologia i la biologia; la de planificació, pròpia de paisatgistes i urbanistes; l’artística, pròpia d'arquitectes, escultors i pintors; i la tecnològica, pròpia d’enginyers del paisatge i agrònoms.

    Els àmbits d’intervenció en el paisatge natural són la protecció, la correcta planificació i gestió, i la sostenibilitat ambiental.

    El llibre ens mostra les formes preexistents del  paisatge i altres formes d’impacte humà sobre aquest.

    Recomanat per Vicky Romo. Biblioteca Antonio Martín. El Prat de Llobregat

     

    22/06/2018
  • Plantes medicinals del Pirineu català :

    Sant Vicenç de Castellet : Farell, 2002

    El llibre que us recomanem sembla un altre de la molta literatura que hi ha sobre les plantes medicinals. Els autors són professionals de la biologia, la farmàcia i la botànica. Allò que el fa diferent però, és el criteri de selecció. No s’han limitat a escollir les plantes medicinals del Pirineu, sinó que s’han basat en els reals usos que la gent en fa. És a dir, són plantes que realment utilitzen ja sigui per guarir el bestiar, per preparar alguna tisana curativa o fins i tot per amanir algun plat de cuina (cas del licor tan conegut com la ratafia).

    Cada capítol es dedica a una herba de la qual ens donen diferents dades: el nom llatí, els noms populars amb la qual es coneix, on es troba i com es fa servir en la medicina popular. Finalment afegeixen l’apartat que anomenen: altres usos etnobotànics. En aquí, fan referència a la cultura popular, encabint rondalles, refranys o els usos que se’n donaven antigament (per exemple, aquella que diu s’ha usat com a aromatitzant de cambres de malalts i difunts).

    És doncs, una lectura molt entretinguda, i a més tenim constància de primera mà que allò que diu realment ho han provat persones de veritat. 

    Recomanat per Sara Codina. Biblioteca Central de Terrassa

    23/03/2018
  • 9788490346778

    En aquesta miniguia de camp trobareu les il·lustracions de 101 arbres de la nostra geografia catalana. És un meravellós desplegable plastificat que es pot portar dins d'una mini bossa, ja que no ocupa molt espai.

    Forma part d'una col·lecció de miniguies, en total sis, de diferents temes: bolets, papallones, ocells, aus rapinyaires, hortalisses i la que ens ocupa. Totes relacionades amb el nostre territori. 

    Trobareu més informació al web de miniguies de camp.

    Biblioteca Joan Oliva i Milà.

     

    24/02/2018
  • El Poder curativo de la naturaleza :

    Selhub, Eva M.

    Barcelona : RBA, DL 2014

    Se sap que el contacte amb la natura té beneficis per la salut física i psicològica de les persones.

    La contaminació, el soroll, l’estrès i l’alimentació poc natural són alguns dels factors que poden alterar la qualitat de vida. I curiosament, tot i disposar dels avenços científics i tecnològics, la societat actual cada cop està més malaltissa.

    Eva Selhub i Alan Logan en aquest llibre ens expliquen com la natura és la font de la salut per a moltes malalties; la base d’aquesta premissa és els estudis realitzats a diverses universitats i institucions amb situacions reals de persones.

    L’ansietat, la tristesa, l’estrès, la depressió, els nervis, la por, l’agressivitat, la manca d’atenció, la productivitat... poden ser superades si es connecta amb un ambient natural o elements de la natura; com per exemple passejar pel costat del mar, caminar pel bosc i acostar-te als arbres, olorar de forma conscient les plantes de l’entorn, tenir un animal de companyia, una alimentació adequada amb productes de cultius biològics i ecològics...

    Un llibre recomanable per saber com funcionem les persones i com el nostre cervell i la nostra ment reacciona a la natura. Possibilitat d’ampliar la informació amb els recursos webs recollits en un apèndix.

    Recomanat per Rosa Casas. Bib. Ferrer i Guàrdia. Alella

    12/02/2018
  • Medio planeta :

    Wilson, Edward O.,

    Madrid : Errata Naturae, 2017

    Als anys setanta del segle passat, l’entomòleg nord americà Edward Wilson, va sacsejar els ciments del món intel·lectual suggerint que l’ésser humà hauria de ser estudiat des de la biologia evolucionista, com un animal més.

     

    Després de dècades estudiant la biodiversitat ha arribat a la conclusió què l’espècie humana no està ocupant el centre d’aquesta nova filosofia moral. El centre és el producte de 4.000 milions d’anys d’evolució biològica: la biosfera i les espècies que hi viuen.

    Es creu que els naturalistes coneixen dos milions d’espècies, i que hi ha al menys altres sis milions per conèixer, des de vertebrats a microbis.

    El problema és que l’interès de la biosfera i l’interès humà no coincideixen. Des de l'èxit ecològic de la humanitat la taxa d’extinció de la resta de les espècies ha pujat entre 800 i 1.000 cops. Tot i que l’extinció és un fet natural (¡el 99% de les espècies que han existit  a la terra ja s’han extingit!) els ritmes actuals causats per l’ésser humà són accelerats.

     

    Pot ser ens va millor com a espècie, són més pròspers, saludables i ens sentim més segurs que els nostres antecessors pre moderns, però també som “l’espècie més destructiva de la història”.  La destrucció dels hàbitats salvatges, la introducció d’espècies invasores, la contaminació, el canvi climàtic i el creixement de la població (10.000 milions pel 2050) amb la seva petjada ecològica humana són para Wilson els principals caràcters destructius d’aquesta nova era que s’acosta.

    Per Wilson estem deixant enrere la visió antropocèntrica, que considera a la natura ja definitivament perjudicada i segons la qual l’home que és el centre jutja la biodiversitat pels serveis prestats a la humanitat, per l’Eremoceno, l’era de la soledat, quan només hi ha homes i ni tan sols formen part d’una tribu.

    El mestre de Harvard ens diu que aquesta visió moral amplificada ens ha de recordar que només som administradors i guardians d’aquest món, i no els propietaris.

     

    Mig Planeta: és una proposta per deixar a la natura la meitat de l’àrea de la Terra, sigui de la terra o dels mars, per aturar l’extinció progressiva de biodiversitat.

     

    Recomanat per Vicky Romo. Biblioteca Antonio Martín. El Prat de Llobregat

    25/01/2018
  • Només seran quatre gotes

    Usart, Mònica

    Barcelona : Bridge, 2017

    Avui us recomanem un llibre que va ser èxit de vendes per Sant Jordi de l’any passat, i no es tracta de cap novel·la, sinó de divulgació científica però explicat d’una manera molt entenedora. Ens referint al llibre de la meteoròloga Mònica Usart “Només seran quatre gotes”.

    La predicció del temps és una ciència en si mateixa, però a tots ens agrada parlar del tema. L’autora ens explica alguns d’aquests fenòmens, d’una manera molt didàctica. També repassa la meteorologia popular que avui dia encara es fa servir; per exemple als Estats Units tenen la marmota Phil, que ja s’ha convertit en tot un espectacle i utilitzen per predir si l’hivern s’allargarà o ja entrarà la primavera. I a casa nostra, la cultura tradicional es basa en la Candelera, que també cada 2 de febrer fem servir pel mateix. O l’home del frare, el funcionament del qual és un secret molt ben guardat.

    Tot el llibre està plantejat en forma de preguntes, curiositats que la majoria de la gent té. Per què fa més calor a Lleida a l’estiu que a Barcelona?  Com puc preservar el meu petit hort de les gelades? Quina diferència hi ha entre huracà, cicló i tifó? Què és una ciclogènesi explosiva? M’haig d’espantar?

    I així poc a poc la Mònica Usart ens mostra les respostes i ens introdueix en la matèria sense ni adonar-te’n, i deixant-te ganes de més.

    Per acompanyar-ho tot, al final ens recomana una sèrie de pel·lícules on el temps hi té una importància cabdal, alhora que si us van més els films on hi ha el perill que un asteroide impacti contra la Terra també en trobareu. Però no es queda aquí, també ha elaborat un llistat de cançons que poeu trobar a Spotify relacionats amb la meteorologia (n’hi ha algunes de ben conegudes).

    Així doncs, no deixeu d’agafar aquest llibre a la biblioteca més propera, doncs us ajudarà a resoldre molts dubtes alhora que aprendreu més.

    Més informació:

    Recomanat per Sara Codina. Bib. Central de Terrassa

    09/11/2022
  • Mañana :

    Dion, Cyril

    Madrid : Errata Naturae, 2017

    Actualment no deixem de sentir moltes veus que parlen del canvi climàtic, de la contaminació atmosfèrica, són professionals que alerten del perill que corre la Terra. L’autor d’aquest llibre que avui us recomanem també ho va llegir en un article publicat a la revista Nature, i es va quedar espantat que no es fes res per millorar aquesta situació. Però en realitat sí que existeixen iniciatives destinades a canviar el rumb de destrucció que la humanitat sembla que està abocant al nostre planeta. Això el va portar a recórrer el món per tal de conèixer-les i el resultat el trobarem en aquest llibre. Així en Cyril Dion, l’autor, narra l’exemple de la ciutat de Copenhague, que mitjançant l’energia eòlica ha aconseguit convertir-se en la primera capital neutra en emissions de CO2 ; els ciutadans han creat granges eòliques que funcionen com cooperatives  elaborant energia elèctrica lliure d’emissions nocives pel medi ambient. O l’exemple de la ciutat de San Francisco que ha aconseguit reciclar el 80%  dels seus residus, amb l’objectiu d’arribar al 100%, col·laborant així a mantenir un planeta més net i menys contaminat i creant alhora més llocs de feina.

    Si voleu saber altres projectes, no deixeu de llegir la història que l’autor ens narra d’una forma molt planera i que provoca enveja envers les ciutats i països capaços de les accions que poc a poc comporten ajudar a mantenir lliures de contaminació els nostres boscos i rius.

     

    Recomanat per: Biblioteca Central de Terrassa

    15/12/2017
  • Fotografía de naturaleza

    Shaw, John

    Madrid : Anaya Multimedia, cop. 2016

    John Shaw és un prestigiós fotògraf de natura, molts treballs del qual s'han publicat en revistes temàtiques com la National Geographic, Nature's Best, National Wildlife, entre d'altres. Ha viatjat a tots els continents per explorar paisatges, fauna i flora tot aportant la seva mirada particular de la natura salvatge d'aquests paratges.

    Per primera vegada, Shaw aboca en un llibre els seus coneixements tècnics de fotografia digital que abasten tots els aspectes a tenir en compte a l'hora de realitzar fotografies de natura. Les explicacions de Shaw són aptes per a tots els públics, alhora que inclouen impressionants fotografies a tall d'exemple. 

    Recomanat per Biblioteca l'Escorxador Sant Celoni

    15/11/2017
  • Encara no és tard :

    Escrivà Garcia, Andreu

    València : Universitat de València, 2017

    "El llibre que Trump no et deixaria llegir mai". Amb aquest eslògan publicitari es presenta aquesta obra de divulgació científica Premi Europeu 2016.

    Hem escoltat moltes vegades parlar sobre el repte de l’home del segle XXI respecte al canvi climàtic, però sabem realment què implica això? Entenem les conseqüències per a les nostres societats i els ecosistemes que les envolten? De qui és la culpa? nostra, dels governs o de les multinacionals? I la pregunta més important, estem a temps de canviar i evitar un escalfament catastròfic?

    El canvi climàtic no va de solucions úniques i respostes categòriques, sinó de saber fer-se les preguntes adequades.

    Encara no és tard analitza el canvi climàtic des d’una perspectiva innovadora i integral, incorporant camps del saber habitualment marginats.

    “Res no està perdut i la resignació no és una opció. Perquè encara no és tard i un món millor no és només possible, sinó imparable”.

    Més informació:

    Recomanat per Vicky Romo. Biblioteca Antonio Martín. El Prat de Llobregat

    05/06/2019
  • Flora i fauna dels Parcs Montnegre, Corredor, Serralada Litoral i Serralada de Marina

    Llobet, Toni

    Figueres : Brau, 2010

    Una bona proposta d’excursió a la natura és conèixer els Parcs Montnegre Corredor, Serralada Litoral i Serralada de Marina.

    Una guia recomanable, per posar-se a la butxaca o a la motxilla, és el número 7 de la col·lecció Guies il·lustrades de natura, dedicada a aquest paratge natural. Toni Llobet, naturalista ànima del projecte d’aquesta obra i autor de les il·lustracions i dels textos.

    El senderista, l’excursionista..., i un públic ampli, amb una sola ullada d’aquesta guia pot trobar, identificar i conèixer la gran biodiversitat d’aquests parcs.

    Al voltant d’unes 640 espècies, les més comunes i singulars de flora i fauna, hi són representades. Els animals i les plantes es mostren en il·lustracions de gran qualitat acompanyades d’uns textos descriptius breus i unes icones que recopila dades de l’hàbitat, l’època de floració, l’abundància, etc...

    La guia de butxaca àgil, pràctica i amena que ajudarà a observar i a conèixer la flora de la vora dels camins, la que més escasseja, la que crida l’atenció; com també els animals amagadissos, singulars...

     

    Recomanat per Rosa Casas. Biblioteca Ferrer i Guàrdia

    19/10/2017
  • Aquest llibre pot ajudar a descobrir una enorme varietat d’espècies, entre les flors, els arbustos, els arbres, les herbes i les falgueres més comuns i interessants amb il·lustracions fotogràfiques.
    14/09/2017
  • Volver a la naturaleza :

    Louv, Richard

    Barcelona : RBA, 2012

    Avui en dia les famílies gestionen els horaris de la tarda dels seus fills i filles en activitats extraescolars diverses: dilluns patinatge, dimarts música, dimecres ballet, dijous piscina, divendres anglès  o bé dia lliure, tota una setmana planificada per a aconseguir per als seus un futur immillorable, una notable habilitat esportiva, una preparació per al món laboral...

    L’abandonament de la important relació entre el ésser humà i l’entorn natural és el que l’autor, en aquesta monografia, carrega contra la societat del segle XXI.  De fet, Richard Louv   identifica aquesta desconnexió amb la mare natura, la Terra, com el “trastorn per dèficit de natura”.

    Passar temps a la natura pot ajudar els nens a: aprendre a tenir confiança en ells mateixos, ser més inventors dels seus propis jocs, jugar de forma més cooperativa, millorar les notes en l’assignatura de ciències, estimular la creativitat... El viure un contacte amb la natura fa uns nens, més sans, més feliços, amb millors resultats a l’escola, com també pot ser una teràpia potent per a malalties com l’obesitat, l’estrès, la depressió...

    Els jocs a la natura són d’una absoluta llibertat (els elements de joc: branques, pedres, terra, insectes... no tenen instruccions d’ús); els espais del joc són oberts i saludables; l’espai natural afavoreix l’atenció de tots els sentits (no es focalitza un de sol); el lloc són espais de vida; i per últim, en els espais naturals total respecte a les necessitats de cada individu.

    Jugar a la natura no és ni molt menys una cura per a tot, però si una gran ajuda per a les habilitats dels nens.

     

    Recomanació feta per la Biblioteca Ferrer i Guàrdia d'Alella

    05/09/2017
  • Els Guardians de l'aigua

    Barcelona : Clipmèdia, 2009

    “Els Guardians de l’Aigua” reuneix en 552 pàgines una quarantena d’experiències d’èxit en la gestió integrada i en la innovació dins el món català de l’aigua. El llibre representa una mirada plural que recull la diversitat de solucions que han de permetre aconseguir, tant a curt com a mig termini, un abastament d’aigua de qualitat i un bon estat dels ecosistemes fluvials.

    Hi ha un capítol molt interessant que exposa com l’aigua sempre ha estat una font de desenvolupament local i de qualitat de vida, però que sovint la utilització econòmica dels cursos fluvials ha generat impactes negatius. Tot i això, la relació entre societat i aigua ha creat un conjunt de paisatges de gran valor ecològic, econòmic, cultural i simbòlic cada cop més apreciats i utilitzats com a bé públic.

    L’objectiu d’aquest llibre és fer conèixer aquest món desconegut que hi ha al darrera de l’aixeta de casa i després del clavegueró del carrer.

    Recomanat per Vicky Romo. Biblioteca Antonio Martín

    24/07/2017
  • Los Mejores destinos para observar los cielos en España

    Paz Saz, Pepo

    Madrid : Anaya Touring, 2016

    Ens trobem davant d’una obra gràfica excepcional, a mig camí entre un llibre de fotografia i una guia de viatges.

    Són 50 destins per mirar al cel i gaudir fent alguna d’aquestes activitats:

    1. Astroturisme. Contemplació de cels estrellats.
    2. Orniturisme. Observació d’aus.
    3. Contemplació diürna de l’entorn des d’un mirador.
    4. Observació de les postes de sol a l’horitzó.

    L’autor busca racons de la nostra geografia que siguin motiu de contemplació, de la introspecció personal i de la dedicació de científics i artistes.

    La península espanyola i les seves illes són espais privilegiats per la qualitat dels seus cels nocturns i estrellats, i també dels diürns. Encapçala la llista internacional de reserves i destins Starlight, espais naturals protegits per a la defensa de la qualitat del cel nocturn i l’accés a la llum de les estels.

    L’autor ha recorregut part de la geografia espanyola per descobrir-nos els millors espais on poder contemplar la pluja d’estels, els cràters de la lluna, el vol d’una garsa o la posta de sol.

    Un llibre que es pot gaudir tant des del sofà de casa apreciant les seves imatges, com des dels llocs proposats a plena natura.

    Recomanació feta per Vicky Romo. Biblioteca Antonio Martín

    07/08/2017
  • Animales inteligentes :

    Boysen, Sally

    Barcelona : Océano, cop. 2009

    Molts nens quan veuen un formiguer agafen un pal i el furguen per fer sortir les pobres formigues com una diversió més. Però hi ha ocells que es valen de branquetes petites per fer una cosa semblant, l’única diferència és el lloc on ho porten a terme: en petites esquerdes dels arbres per localitzar cucs i altres insectes que a continuació capturen i es mengen.

    O quan es tracta d’alertar la resta del grup de possibles depredadors ens posen l’exemple dels “micos diana”, on el mascle emet cada cop un so divers depenent de si el perill es presenta en forma de lleopard, àliga o un humà. El més curiós d’això és que la femella també fa anar un altre esgarip que no és igual però vol dir el mateix.

    I aquests són només dos dels exemples que s’expliquen en aquest llibre, la lectura del qual ens endinsa en la intel·ligència dels animals, demostrant-nos que encara hem d’aprendre molt i les meravelles que ens amaga la natura. 

     

    Recomanat per: Sara Codina. Biblioteca Central de Terrassa

    02/06/2017
  • 100 curiositats zoològiques :

    Martorell i Sabaté, Eduard

    Valls : Cossetània, 2016

    Eduard Martorell (biòleg) i Gábor Somssich (il·lustracions), grans apassionats per l’observació i la natura, en aquest llibre ens transmeten un munt de coneixements fascinants sobre el món dels animals. Cent textos breus, molt informatius i engrescadors escrits per Eduard Martorell, acompanyats per un fantàstic dibuix naturalista de Gàbor Somssich.

    Les espècies avancen al llarg de les pàgines des dels animals més petits cap als més grans, i on l’autor ressalta els aspectes més atractius i sorprenents de l’anatomia  de cada un d’ells, com també el seu comportament; tota una àmplia diversitat d’espècies del nostre planeta que ens pot fer entendre la nostra pròpia excepcionalitat biològica.

    Podem descobrir i aprendre moltes peculiaritats: com es defensen les taràntules, sobre la pèrdua i regeneració de la cua de les sargantanes, perquè les formigues compten les seves passes, quants anys pot viure la llagosta, el catxalot a quina fondària es submergeix, on es situen els refugis dels taurons... ; una petita mostra de sorprenents trets animals que fa despertar l’interès del llibre.

    Una publicació divulgativa, absolutament recomanable per a tots els públics, plena de curiositats i anècdotes, i ideal per a llegir a estones donada l’estructura en capítols curts i independents. 

     

    Recomanació feta per la Biblioteca Ferrer i Guàrdia d'Alella

    22/05/2017
  • La Sexta extinción :

    Kolbert, Elizabeth

    Barcelona : Crítica, cop. 2015

    Aquest llibre, escrit per una periodista especialitzada en temes científics, pretén mostrar-nos com al llarg dels segles l’acció de l’home ha estat la causa de la desaparició de moltes espècies.

    Amb un llenguatge molt comprensible i narrat des de la seva visió periodística, ens va explicant l’extinció de diferents animals, endinsant-nos alhora en un viatge a través del temps. El que resulta realment interessant és quan es començà a introduir la idea de l’extinció: al s. XVIII, gràcies al estudis d’un naturalista francès anomenat Nicolas-Frédéric Cuvier, les idees del qual van revolucionar el món de la ciència.

    Tot el que va relata ho fa des de la primera persona, doncs sempre que li ha estat possible es desplaça fins els paratges on han tingut lloc desaparicions en massa d’espècies animals, entrevistant-se amb investigadors, científics, parlant amb ells, demanant-los la seva visió. Però tot això converteix aquest llibre en una obra de divulgació que enganxa com si d’una novel·la es tractés, amb un final evident. L’acció de l’home sobre la terra està portant a trencar el fràgil equilibri de la vida animal i vegetal, i si no s’actua podem arribar a un moment en què tot desaparegui i quedi reduït a la mínima expressió. És el que ella anomena “la sisena extinció”

    És doncs, el moment de reflexionar i decidir si volem canviar aquest futur, tot i que per sort hi ha persones que ja treballen aportant el seu granet de sorra, no serà suficient sense un sentiment més col·lectiu. 

     

     

    Trobareu la versió electrònica d'aquest llibre a e-biblio

     

    17/03/2017
  • Psicogeografía :

    Ellard, Colin

    Barcelona : Ariel, 2016

    En aquest llibre Collin Ellard exposa com, a través de la psicogeografia, establim una relació emocional i perceptiva amb el nostre entorn i com aquest vincle influeix profundament en els nostres pensaments, emocions i respostes físiques. Ellard s’endinsa en l’anàlisi de la planificació urbanística com un element essencial en el comportament i el benestar de la població. Entendre com funcionem els humans i què ens motiva pot aportar-nos eines per construir un entorn que ens predisposi a sentir-nos més a gust. 

     

    Recomanat per Biblioteca l'Escorxador Sant Celoni

    23/02/2017
  • Ríos de España

    Araújo, Joaquín

    Barcelona [etc.] : Lunwerg, cop. 2011

    Joaquín Araujo és un prestigiós i reconegut naturalista espanyol autor de nombrosos llibres. Amb aquest que us presentem ens fa un recorregut pels principals rius de l’estat espanyol, mostrant els paisatges que es troben al seu pas i les aplicacions que fa l’home del seu cabal al llarg del seu camí.

    La diversitat biològica del riu i dels seu entorn és testimoni de la seva importància com ecosistema i trama vital del nostre territori. Els principals rius d’Espanya acosten unes regions amb altres, connecten els cims amb els litorals i flueixen tant per àrees protegides com per zones industrials.

    El llibre té un format de fitxes amb la localització i descripció de cada riu i un ampli reportatge fotogràfic de l’entorn de cada un ells. Inclou fitxes pràctiques amb les dades de la vessant, naixement, desembocadura, longitud, cabal medi, superfície de la conca, clima i principals ecosistemes, a més a més d’altres dades d’interès: característiques principals, detalls dels diferents recorreguts i estat de les seves aigües.

    Recomanat per Vicky Romo. Biblioteca Antonio Martín. El Prat de Llobregat

    03/02/2017
  • Les Deixalles i el reciclatge

    Bertolini, Gérard

    [Barcelona] : Empúries, 2008

    El reciclatge no ha de ser cosa només dels adults, és una feina que es pot ensenyar als més petits de la casa per començar a conscienciar-los de la importància que té separar bé els residus.

    A través del llibre que us recomanem avui, i utilitzant un llenguatge mot senzill, s'explica als nens què vol dir reciclar i quina importància  té pel planeta. Comença amb una petita introducció històrica, començant a l'edat mitjana i arribant al nostre temps. Els explica què es recicla, quin és el procés, què es fa amb les deixalles, parla de les deixalleries... L'última part es dedica a proposar accions que poden dur a terme de manera fàcil, com buscar certs productes etiquetats com ecològics a les botigues quan vagin a comprar amb els pares, no llençar les joguines que ja no volen, sinó donar-les a associacions que les distribuiran entre altres nens que no en tenen.. En resum, tota una sèrie de petites coses que sense dificultat ajudaran a ser més responsables i a deixar menys "empremta ecològica".

     

    Recomanació feta per Sara Codina. Biblioteca Central de Terrassa

    11/11/2016
  • La Tierra compartida :

    Barcelona : Lundwerg, cop. 2006

    "Durante mis Viajes por la Tierra, a menudo he tenido la impresión de llegar justo a tiempo. Justo a tiempo para descobrir las relíquias de un mundo que va a desaparecer". Així és com comença el pròleg d'aquest llibre Nicolas Hulot, periodista i productor de televisió francès compromès amb l'ecologisme  i creador de la Fondation Nicolas-Hulot pour la nature et l'homme.

    La Tierra compartida és un document visual que descriu vuit  ecosistemes: oceans, deserts, medis oberts, pols, medis humits, muntanyes, boscos i medis urbans observant la seva complexitat i particularitat. El llibre està acompanyat d'espectaculars fotografies que són un himne a la Vida i a l'hora un crit a l'Home, a la seva responsabilitat de mantenir aquesta vida intacta i de trobar al seu lloc com a guardià d'aquests espais. Només hi ha un camí cap a la nostra supervivència i desenvolupament com societat, i és ser solidaris amb el futur i solidaris amb el conjunt dels éssers vius.

    Recomanat per Vicky Romo. Biblioteca Antonio Martín

     

    28/10/2016
  • Guia de bolets per dur sota el braç :

    Pascual, Ramon

    Barcelona : Columna, 2015

    És hora de tenir un bon llibre a mà que parli de bolets com cal! Són dies -i sobretot, caps de setmana- de sortir cap a la muntanya, pregar perquè hagi plogut una miqueta i que el bosc ens doni sorpreses agradables. I per sort, és per gent com alguns de Nosaltres, desconeixedors del món boletaire i del bolet.

    És una guia de consulta per tenir sota el braç mentre aguantem el cistell. Sens dubte, aquesta és una molt bona obra de consulta. És el que ha de ser el que anomenem un "llibre pràctic": un llibre que ens resulti útil. I en aquest cas, útil per descobrir què és el que descobrim quan anem a caçar bolets.

    En cada entrada de cada bolet hi trobareu el nom, la foto, la família, si és comestible, les característiques, com és la carn i un parell d'apartats fabulosos anomenats "més coses" (detalls i consells importants de l'autor) i "de fesomia semblant" (bolets que s'assemblen al protagonista de la pàgina i que potser ens anirà bé saber que existeixen).

    I per si no en teníeu prou, al final del llibre trobareu un apartat de cuina de bolets amb 12 receptes de la Núria Duran.

     

    Recomanació feta per Neus Gallofré. Biblioteca Joan Oliva i Milà

    17/10/2016
  • La Casa ecológica :

    Barcelona : Loft, cop. 2010

    Davant l'epidèmia social de la construcció massificada amb maons i blocs de formigó, apareixen com a rèplica la bioconstrucció i el pensament verd, i aquests són els criteris que s'aporten al llibre La casa ecológica. Aquesta és una guia il·lustrada i pràctica sobre les pautes amb les quals l'arquitectura ha de dissenyar per a construir habitatges saludables, amb materials ecològics, renovables, climatitzades amb energia solar, geotèrmica i il·luminades de forma natural. Habitatges que conviuen amb espais vegetals al seu voltant o a les teulades i que reutilitzen l'aigua vàries vegades abans d'eliminar-la com a residu.

    El llibre comença amb uns esquemes d'instal·lacions a la fase de disseny i claus per un disseny bioclimàtic que són de molta qualitat tant per la simplicitat conceptual de les infografies com per la precisió de les mateixes. Són aquests esquemes un dels principals valors d'aquesta guia i estan acompanyats per un decàleg per al disseny bioclimàtic d'un habitatge sa.

    Construir amb criteris ecològics és la millor opció per fer realitat una llar menys agressiva amb l'entorn i més saludable amb els nostres éssers estimats i nosaltres mateixos.

    Recomanat per Vicky Romo. Biblioteca Antonio Martín. El Prat de Llobregat

    28/09/2016
  • El Libro de la naturaleza :

    Tres Cantos : Akal [etc.], cop. 2011

    La Terra conté una gran riquesa biològica, que poques vegades veiem en el seu conjunt. Aquest llibre que us recomanem facilita una visió general, mostrant-nos la quantitat de vida que ens envolta. No estem parlant només de fauna i flora sinó també del món mineral. Aquesta recopilació tan exhaustiva la devem al Museu Nacional d'Història Natural del Smithsonian Institution.

     És un llibre que tant es pot utilitzar amb una finalitat acadèmica com senzillament satisfer la curiositat natural. Descriu les diferents famílies d'animals, plantes i minerals, acompanyat de fotografies a color amb el nom científic però també el nom vulgar. Així, per exemple, dins l'apartat dedicat als cefalòpodes ens sorprèn la quantitat de pops que s'hi troben.

    En definitiva es tracta d'una obra que no s'ha de deixar de banda, ja que a més d'entretenir a tota la família potser ajuda a valorar més el nostre planeta i actuar per a la seva conservació dins les nostre possibilitats.

    01/09/2016
  • Enciclopedia de las plagas y enfermedades de las plantas

    Greenwood, Pippa

    Barcelona : Blume, 2002

    Es tracta d'una guia de caràcter divulgatiu per la prevenció, identificació i tractament dels problemes de les plantes. Entre altres aspectes podrem saber quins insectes són beneficiosos o perjudicials per al nostre cultiu. En el cas que no sapiguem el nom del problema que té la nostra planta, podrem identificar-ho a partir del catàleg il·lustrat, amb fotografies de les diferents seccions i parts de la planta (fulles, arrels, fruits, etc.). D'altra banda, el llibre ens donarà les eines per solucionar el problema del nostre cultiu i valorar si serà necessària la utilització de productes químics. En aquest llibre trobarem les alternatives possibles a l'ús de pesticides per tal de solucionar les plagues i malalties de la manera més natural possible. El llibre consta de glossari i índex que ens facilitarà la comprensió i consulta del document.

    Recomanat per: Alícia Moreno Biblioteca l'Escorxador. Sant Celoni

    19/08/2016
  • Tierras vírgenes del mundo

    Prior, Colin

    Barcelona : Lunwerg, cop. 2007

    Quan parlem de la necessitat de preservar, restaurar, protegir o conservar el món en què vivim és perquè som conscients que l'impacte que deixen les males accions de l'ésser humà en el nostre planeta pot portar-nos a la destrucció dels ecosistemes naturals. Això originaria una cadena de funestes conseqüències que hem d'evitar amb tots els mitjans de què disposem.

    El panorama no és molt encoratjador però no tot està perdut. Hi ha llocs al món que es mantenen en el seu estat verge. Llocs remots dotats d'una increïble bellesa. Espais naturals en els racons més desconeguts i allunyats.

    Colin Prior ha sabut buscar-los i els ha trobat. Per al nostre delit ha fotografiat aquests espais naturals en el seu estat més pur i ens els ofereix en un llibre amb el qual podem gaudir d'unes imatges espectaculars, contundents i belles.

     

    Recomanat per María Jesús Arriazu. Bib. Antonio Martín. El Prat de Llobregat

    25/07/2016
  • Montañismo con niños :

    Nikitina, Jekaterina

    Madrid : Desnivel, 2012

    En Victor Riverola (periodista) i la Jekaterina Nikitina (fotògrafa) són grans amants de la muntanya i creadors de la productora Matterfilm especialitzada en la creació de continguts audiovisuals de temàtica alpina. La muntanya és el seu mode de vida, la seva professió i passió. Quan van decidir ser pares es van fer la següent pregunta: "I si als nostres fills no els  agrada la muntanya?"
    A continuació tenim un llibre que està plantejat com un pràctic manual per a totes aquelles famílies que volen gaudir de la muntanya amb criatures petites. Totes les recomanacions són fetes a partir de l'experiència dels autors. En el llibres es parla de com i quan iniciar els infants a fer muntanya, de temes de seguretat i prevenció de riscos que cal tenir en compte amb els infants, de quin és el vestuari i el material adequats per fer travesses i excursions. També hi ha un capítol dedicat a les millors destinacions i una selecció de llibres i cinema per incentivar els més petits a anar a la muntanya. 

    Recomanat per Biblioteca l'Escorxador de Sant Celoni

    08/07/2016
  • Flora i fauna de la mar Mediterrània

    Ballesteros i Sagarra, Enric

    [Figueres] : Brau, 2015

    Aquesta guia de butxaca ens acompanyarà a les nostres estades arran de mar. Ens serà útil per reconèixer les espècies que veurem en les immersions amb escafandre autònom o a pulmó lliure, amb tub i ulleres. Però també la farem servir a les llotges del peix o a les peixateries i als mercats. S’il·lustren 832 espècies, entre les més comunes de la Mediterrània, des dels cetacis fins a les algues, passant pels ocells, les tortugues, els peixos, els crustacis, les petxines, etc., acompanyades d’un breu text on s’explica alguna peculiaritat o característica remarcable i d’algunes dades d’interès com l’hàbitat, la seva freqüència o la fondària on viuen.En definitiva, aquest llibre pretén convertir-se en una eina útil, amiga, àgil i pràctica que ens acosti i ens permeti gaudir de la vida marina mediterrània.

    29/06/2016
  • Un Buen encaje en los ecosistemas

    Riechmann, Jorge

    Madrid : Catarata, cop. 2014

     
     

    Què succeeix quan els nostres sistemes productius xoquen amb els mateixos límits del planeta? Com podem actuar? Aquest és un dels principals propòsits de l´autor d´aquest llibre: Jorge Riechmann. Autor polifacètic i prolífic destaca com a poeta, traductor literari, assagista i professor de Filosofia Moral a la UAM.

    A través d´aquesta obra pretén oferir una solució davant la contínua agressió al medi natural i als seus propis límits, primant per sobre de tot els nostres sistemes productius i interessos particulars, a partir d´un concepte tan desconegut com antic: la biominesis (imitar la natura a l´hora de reconstruir els sistemes productius humans amb la finalitat de fer-los compatibles amb la biosfera).

    Aquest llibre correspon a la 2ª edició i continuació de la 4ª part (Biomínesis) de la pentalogia de l´autocontenció. Es tracta de fer de nou una crida a la mobilització de ciutadans/es, des de la seva posició i cadascú en favor d´una millora.

    Els valors de la diversitat, el límit com a oportunitat, la nova estètica ecològica, etc. Aquests són alguns dels debats i temes que obra Jorge Riechmann, que pretenen dinamitzar el concepte de biominesis i sacsejar l´esperit ecosocialista dels individus.

    Si vols saber més:  https://es.wikipedia.org/wiki/Jorge_Riechmann

                                       http://tratarde.org
      

    I si vols conèixer quins llibres n´hi ha a la XBM: Jorge Riechmann

     

    Recomanat per Carlos Giraldez. Biblioteca Central de Cerdanyola

     

    10/06/2016
  • El Parc Natural del Montseny

    Boada i Juncà, Martí

    Barcelona : Viena, 2014

    Aquest mes de febrer s´inauguren diverses exposicions i tallers que giren al voltant del Parc Natural del Montseny, amb temàtiques tan diverses com l´astronomia, coneixement d´un tipus determinat d´invertebrats com són les aranyes i per últim curiositats lligades al paisatge.

    Com veieu no teniu excusa per conèixer més de prop el Parc, no obstant també vull aprofitar la celebració d´aquestes activitats per recomanar-vos el llibre "El Parc Natural del Montseny".

    Quan el tingueu a les vostres mans veureu que és un llibre il·lustratiu. Com diuen els seus autors aquesta obra vol oferir una mirada del Montseny en format llibre. Martí Boada i Teresa Romanillos a partir d´un treball de camp molt rigurós (els ha portat més de 3 anys) volen aconseguir despertar les nostres sensacions a través de colors, formes, monuments naturals, arquitectura popular…amb un denominador comú: la bellesa i inabastable esplendor de la natura.

    Si voleu saber més sobre aquests tallers i activitats: > Gaudim dels parcs

    Recomat per Carlos Giraldez. Biblioteca Central de Cerdanyola

    14/06/2016
  • La Vall del Llobregat :

    Planell i Picas, Jordi

    Sant Vicenç de Castellet : Farell, 2012

    Amb l'arribada del bon temps, de dies més llargs i de la floració primaveral de multitud de plantes ens ve més de gust agafar la nostra motxilla i endinsar-nos en els nombrosos paratges naturals que envolten les nostres ciutats.

    És hora de triar itineraris per espais naturals, rius, valls, aiguamolls ... Per ajudar-nos a això hem decidit recomanar un llibre que ens proposa 18 rutes al llarg del riu Llobregat.

    Un ampli recorregut per la vall del riu des de les Fonts del Llobregat, al Berguedà, passant per la comarca del Bages on trobem també el riu Cardener i finalitzant al Baix Llobregat on podem visitar el Delta i els seus aiguamolls.

    Tots els recorreguts ens apropen a un coneixement més gran dels espais naturals, paisatgístics i patrimonials d'aquesta zona que abasta des del Prepirineu a la Mediterrània.

    Els itineraris són circulars i es poden fer en un sentit o un altre. La seva durada oscil·la entre les 2 i les 4 hores amb el que podem triar quin tipus de ruta volem fer, si més tranquil·la i familiar o alguna altra que requereixi una mica més d'esforç.

     

    Recomanat per María Jesús Arriazu. Bib. Antonio Martín. El Prat de Llobregat

    19/05/2016
  • Asociación de cultivos :

    Jeffery, Josie

    Barcelona : Océano, cop. 2014

    El concepte d'associació de cultius és un dels "fenòmens màgics" de l'horticultura. D'entrada pot sorprendre, però es tracta d'una pràctica que es remunta a diversos mil·lennis. L'associació de cultius consisteix a sembrar diferents espècies a una distància determinada per tal que es beneficiïn mútuament de les seves propietats, sigui com a repel·lent de plagues, mantenint el sòl fèrtil o millorant el sabor dels fruits.
    Aquesta guia està pensada per ajudar a combinar les diferents plantes per parelles o en grups, amb la finalitat de crear horts saludables i en harmonia sense utilitzar ni productes químics ni fertilitzants artificials. Les tècniques explicades serveixen tant per a grans superfícies com per a petits horts en terrasses. Hi ha tres blocs de fitxes: en el bloc central hi ha les plantes del cultiu principal; en el bloc superior,les plantes que aporten beneficis a la superfície de la terra i en el bloc inferior, les plantes que aporten beneficis sota la superfície de la terra. Per exemple, si volem cultivar pastanagues, caldrà buscar el producte al bloc central. En aquesta fitxa apareixen els requisits en forma de símbol que han de tenir tant les plantes del bloc superior i les del bloc inferior. En total hi ha 75 fitxes de cultius combinables. Es tracta d'una guia molt visual i fàcil d'utilitzar.
     
    Recomanat per Alícia Moreno de la Biblioteca l'Escorxador de Sant Celoni
    29/04/2016
S'estan mostrant 151-200 de 259 resultats