Les biblioteques recomanen

  • Ecología oscura

    Morton, Timothy

    Barcelona : Paidós, septiembre de 2019

    Un audaç i brillant qüestionament de les hipòtesis en què s'ha basat l'anàlisi dels problemes ecològics i ambientals que afrontem avui en dia per donar forma a un futur viu.

    Timothy Morton argumenta en aquest nou llibre que la consciència ecològica adopta, en l'actual època de l'antropocè, una estranya forma de bucle o cinta de Möbius. Prenent com a punt de partida al personatge de Deckart de Blade Runner (1982), el qual s'adona que ell mateix podria ser l'enemic al que li han ordenat perseguir, Morton suggereix que aquesta mateixa situació es dona amb els fenòmens ecològics, doncs, en estar tot connectat, hem esdevingut enemics de nosaltres mateixos.

    *Novetat de la Xarxa de Biblioteques Municipals

    28/01/2020
  • El Lenguaje secreto de la naturaleza

    Aranda, Óscar S.

    Barcelona : Plaza Janés, junio de 2019

    Un cant d'amor als animals. Un viatge al més profund de la naturalesa.

    "Tots ens hem admirat alguna vegada davant la grandiositat i la bellesa de la natura. Aquest llibre és un viatge que ens portarà per meravellosos llocs al voltant del món per conèixer de prop a éssers que, igual que nosaltres, tenen família, emocions, enfronten desafiaments, prenen decisions i creen aliances.

    He dedicat tota la meva vida i la meva carrera de biòleg a l'estudi i a la protecció dels animals. Espero contagiar la meva admiració per la natura, el meu amor pels arbres i la meva devoció cap a altres animals que han marcat la meva afortunada vida plena de circumstàncies excepcionals, grans aventures i trobades fantàstics amb éssers sorprenents. Acompanyeu-me i descobreix la meva manera de veure el món, un lloc on, sense importar que tinguem l'aspecte d'una falguera, el caràcter d'una mosca, la valentia d'una formiga o el cor d'una gavina, tots som iguals."  Óscar S. Aranda

    *Novetat de la Xarxa de Biblioteques Municipals

    16/01/2020
  • Quercus

    Madrid : Quercus, 1981-

    Sabeu que Quercus és el nom llatí de l'alzina, el garric i el roure?
    Ens trobem davant una revista mensual i independent especialitzada en la divulgació de treballs, articles, reportatges, activitats, notícies, cartes i qualsevol altra informació relacionada amb l'estudi, l'observació i la defensa de la natura.

    El primer número es va publicar l'any 1981 i parlava de la introducció del trencalòs als Pics d'Europa i avui ja fa quasi 40 anys d'aquesta notícia. Col·laboren científics, naturalistes, grups conservacionistes, il·lustradors i amants de la natura en general.

    El 2018 els periodistes Rafael Serra, Jose Antonio Montero i Miguel Miralles de revista Quercus van rebre el premi a la Difusió del Coneixement i Sensibilització a la Conservació de la Biodiversitat a Espanya donats per la Fundació BBVA, per la seva feina al llarg dels anys de divulgació de la natura al capdavant de Quercus.

    Recomanat per Vicky Romo. Biblioteca Antonio Martín. El Prat de Llobregat

    11/02/2020
  • Lo que las plantas saben :

    Chamovitz, Daniel

    Barcelona : Ariel, junio de 2019

    Què veuen les plantes? Què oloren? I quins records en tenen?
    Tots hem vist com els gira sols mouen els seus caps durant el dia buscant el sol, com saben on està situat? I el cirerer,  com sap quin és el millor moment de l'any per fer les flors?

    Aquestes preguntes es plantegen a la primera pàgina d'aquest llibre tan fascinant.
    La majoria de nosaltres interactuem amb les plantes diàriament. Acaronem un pètal de rosa o tallem la flor sencera per guarnir casa nostra. Pensem que són objectes passius, però i si sentissin? Ah!, és que veritablement senten i saben quan les toquen. Distingeixen entre el fred i la calor, i noten el vent quan les mou.

    Un dels exemples més clars és la Venus atrapamosques, exemple paradigmàtic d'una planta que reacciona al tacte. La trampa es tanca a una velocitat inferior a la dècima de segon, i una vegada activada, excreta sucs digestius per dissoldre i absorbir a la mosca fent servir aquesta proteïna animal per fer la fotosíntesi.

    Així que si els humans i les plantes compartim que tots dos som conscients de conjunts d’entorns lluminosos, aromes complexes i estímuls físics diferents, si tots dos tenim preferències i tots dos recordem, podríem pensar que allò que fem al contemplar les plantes és projectar una imatge de nosaltres mateixos? Aquesta és una reflexió que trobareu a l'epíleg d'aquest magnífic llibre de divulgació.

    Recomanat per Vicky Romo. Biblioteca Antonio Martín. El Prat de Llobregat

    27/12/2019
  • Nuestro planeta

    Scholey, Keith

    Barcelona : Geoplaneta, abril del 2019

    Un llibre per gaudir de la bellesa del nostre planeta, i també per mantenir i millorar la nostra relació amb el medi ambient.

    Amb una exhaustiva investigació i unes magnífiques fotografies,  Nuestro planeta  planteja un recorregut a través dels vuit hàbitats de la Terra, des dels pols i els oceans més profunds fins als deserts i els boscos més remots, per mostrar el seu paper tan fonamental en la preservació de la diversitat de la vida i el profund impacte que cada un d'ells ha patit per part de l'ésser humà.

    Cada hàbitat, cada lloc i cada espècie són part d'un tot interconnectat i hi ha una sorprenent diversitat, vital per mantenir la salut del nostre món.

    Aquesta és la major fortalesa del planeta i la seva major debilitat. Aquest llibre explica com se li pot donar aquesta oportunitat a la natura, i com, moltes vegades, estem canviant les coses positivament.

    Esperança és la paraula que recorre totes les pàgines d'aquest llibre i de la sèrie documental: aquest és el nostre planeta i podem reparar-lo.

    *Novetat de la Xarxa de Biblioteques Municipals

    17/12/2019
  • El Increíble viaje de las plantas

    Mancuso, Stefano

    Barcelona : Galaxia Gutenberg, marzo de 2019

    En la societat actual sembla es parla i s’escriu més sobre el regne animal que sobre el vegetal però és una apreciació errònia. El llibre que avui us volem recomanar és una petita joia dedicada a les plantes. La seva capacitat de resistència, el seu enginy per reproduir-se en circumstàncies extremes... en fi, tota una experiència que ben segur despertarà la vostra curiositat per aprendre'n més.

    Al llarg dels diferents capítols, l’autor ens va explicant les curiositats de les plantes alhora que reflexiona sobre la interacció amb els animals i el humans. Narrat quasi com si fos una història, amb tocs d’humor en alguns casos, però també ple d’admiració que es contagia.

    Així per exemple, ens trobem arbres que van sobreviure a l’explosió de la bomba atòmica a Hiroshima, als qual els japonesos professen un respecte enorme i als que anomenen “hibakujumoku”. La gràcia de com ho explica et fa sentir que estàs allà mateix, veient el que ell veu i meravellant-te del que la natura és capaç de suportar.

    El llibre també us permet anar llegint-lo de manera aleatòria, no és necessari seguir un ordre lineal. Sigui la manera que sigui que escolliu, segur que us enganxarà doncs l’autor aconsegueix transmetre al lector el seu interès i coneixements d’una forma molt entenedora.

    Recomanació feta per: Sara Codina. Biblioteca Central de Terrassa

    Per saber-ne més consulteu el nostre catàleg Aladí

    25/11/2019
  • Torno del bosc amb les mans tenyides

    ?krabec, Simona?

    Barcelona : L'Avenç, 2019

    Fils de pensament, records d’infantesa, instantànies de sales d’espera, retalls de paisatge, “flaneureses” per carrers de ciutats d’arreu... La Simona ens explica la seva història, la d’una nena rossa als Balcans que ara té cinquanta anys.

    L’autora, és assagista, crítica literària, traductora i observadora. Ha publicat de tres assajos: L’estirp de la solitud (2002), L’atzar de la lluita (2005) i Una pàtria prestada (2017). Ha traduït, del català a l’eslovè, Barbal, Cabré, Calders, Moncada. De tornada, ens ha anostrat autors eslovens com Jančar, Mozetič, Kiš, Šalamun. Viatja molt i viatja sola.

    El llibre avança amb petits capítols de dues o tres pàgines, alguns de poques frases. Arrenquen al raig del títol, inici d’una frase que ja ha caçat aquella instantània i situa la lectura de ple amb la sorpresa i l’emoció viva.  Com la que dona nom al llibre “Torno del bosc amb les mans tenyides pel suc dels nabius silvestres”.  Es vertebra en quatre parts (La fugida, El mimetisme, Les olors i Els desequilibris) encapçalada cadascuna per una fotografia en blanc i negre de la mateixa autora. La fotografia, com un petit capítol més, ens transmet les emocions d’aquell tram del viatge interior.

    Amb mirada analítica i poètica ens parla d’identitat, de com és que fent tots aquests viatges cap avió no la porta a casa. “Qui ha emprès el viatge, mai no pot tornar exactament al mateix lloc d’on ha sortit. El camí recorregut ens ha canviat per sempre.”

    Una lectura inclassificable o multietiqueta. És assaig identitari, és narrativa de viatges, és autobiogràfic, és prosa poètica. Un llibre on trobar o reconèixer el nostre lloc. Acceptarà que ens hi submergim llargament o que en prenguem bocinets a estones esgarrapades de lectura.

    Un parell de fragments des d’on fer un tast:

    “Fotografio per aprendre a mirar i escric per desempallegar-me dels models de comportament obligatoris. No puc impulsar cap canvi si no trobo la manera de fer quallar el meu inconformisme en una expressió que pugui ser transmesa.               

    Viatjo perquè confio que la fricció amb el desconegut i el conflicte provocat pels punts de vista incompatibles em canviïn. La identitat és sempre una negociació. Som el que volem ser. Som fins on ens atrevim a ser. No n’hi ha prou amb veure, sentir, descobrir, conèixer. La llunyania ens transforma només si estem disposats a aguantar el sotrac. No es pot viatjar d’una manera plàcida o fàcil.
    El contacte amb la diferència ens roba totes les seguretats.”

    De Em convertiràs en una fotògrafa! p.105                                         

    “L’oblit quotidià, pràcticament imperceptible, ens converteix en éssers més genèrics, en persones una mica bescanviables que s’acontenten fàcilment amb les emocions suplantades i els records aproximats. Amb l’edat, ens comencem a distanciar sigil·losament de tot allò que hem viscut.

    Primer desapareixen les persones perquè són el tresor més important, el pes més feixuc de qual ens haurem de desprendre abans no es desarmi la tempesta. Cal acostumar-se a les pèrdues irreparables. Llavors oblidem els llocs, les olors, els contorns precisos, els detalls ínfims. Fins que els records es tornen borrosos com si els ulls ja no sabessin enfocar bé.”

    De Estic començant a oblidar els noms... p. 38

    Més informació:

    Recomanat per Agnès Peiró. Bib. Central. Terrassa.

    20/11/2019
  • Deja el plástico :

    MacCallum, Will

    Barcelona : Ediciones Península, mayo de 2019

    Aquesta guia, escrita per un activista de Greenpeace a la primera línia de foc del moviment antiplàstic, és un apropament optimista i proactiu a un dels majors reptes mediambientals del nostre temps: rebaixar el consum mundial de plàstic.

    Cada any, 12,7 milions de tones de plàstic arriben al mar i maten un milió d'aus i 100.000 mamífers marins. En 2050 al mar podria haver-hi més plàstic que peixos. La pol·lució per plàstic és el flagell mediambiental de la nostra era, la batalla més urgent que hem d’afrontar en matèria de sostenibilitat.

    Què podem fer per canviar les coses? La guia t’ajudarà a ser conscient que hi ha petits canvis que poden marcar la diferència, des de comprar una tassa de cafè reutilitzable a organitzar una neteja en el teu parc local o a la platja.

    No serà fàcil fer desaparèixer el plàstic de les nostres vides. Necessitem un moviment fet de milions d'actes individuals, que uneixi a persones de tots els estrats i de totes les cultures.

    Aquesta  és una crida a files, a unir forces al llarg de tot el món per acabar amb la nostra dependència del plàstic.

    *Novetat de la Xarxa de Biblioteques Municipals
    31/10/2019
  • El Mar que nos rodea

    Carson, Rachel,

    Barcelona : Crítica, mayo de 2019

    Rachel Carson està considerada com una de les pioneres de l'ecologia. Dotada de l’estranya habilitat de conjugar el rigor científic amb una prosa suggestiva, els seus llibres van prémer la consciència de milions de ciutadans i van constituir un veritable esdeveniment  editorial. Escrita fa més de mig segle, la seva obra no ha perdut vigència i el temps ha confirmat les prediccions fetes.

    El mar que nos rodea és un captivador estudi que tracta sobre el procés de formació dels oceans, al mateix temps que és un al·legat en favor de la conservació d’aquests.

    Carson no només es remunta a l’origen de la vida, lligat a l’aigua, sinó que ens proposa un recorregut fascinant per tots els aspectes de la ciència marina. Publicada originalment el 1951, l’obra va gaudir immediatament de molt èxit.

    Un clàssic indiscutible de l’ecologia que ens recorda la necessitat imperiosa de preservar la natura i la vida en totes les seves formes.

    .*Novetat de la Xarxa de Biblioteques Municipals

    31/10/2019
  • 101 flors de camp, de marques i vores de Catalunya que cal conèixer

    Llobet, Toni

    [Barcelona] : Oryx, [2019]

    En Toni Llobet i en Llorenç Sàez ens mostren en aquest nou desplegable cent una flors que podem trobar als marges i vores de Catalunya. Les il·lustracions són una tria molt respresentativa del que hi ha a les notres contrades. Les flors més vistoses i les més comunes d'arreu: ortiga, xicoria, calabruixa petita, pastanaga, anagall, conillets, lletsó...

    Aquesta guia pertany a una col·lecció de miniguies que pretenen ser una eina ideal per portar a la butxaca quan se surt d'excursió. És una molt bona excusa per iniciar-se en el naturalisme i conèixer la biodiversitat del país.

    Més informació:

    Cossetània Edicions

    Recomanat per Lourdes Escrigas Casas. Biblioteca Joan Oliva i Mila.

     

     

    25/10/2019
  • Món rural :

    Espunyes, Josep

    La Seu d'Urgell : Salòria, 2018

    Saps què vol dir: cúpia o escúpia, culla, mamelló, pantigana, pàmpol, acavallar...

    Esforrar-se. Parir prematurament els animals. "A Cal Baró tenen mala sort. Fa un parell d'anys se'ls va esforrar una vca i ahir se'ls va eforrar l'euga"

    Et proposem que t'endinsis en el món rural i de la natura al mateix temps amb aquest llibre que et recomanem. El món rural ha viscut un trasbals els darrers anys. Ha canviat la manera de viure i la forma de treballar, la qual cosa ha comportat la pèrdua de molt vocabulari específic.

    És per aquesta raó que volem que iniciïs una aventura per aquest món rural a través de les paraules.

    Al pròleg, Josep Espunyes, l'autor diu: "Veure com el català s'afebleix i s'aperdua em preocupa i em dol, però aquí no hi ha més cera que la que crema: com més va, més castellanitxat el fem, tant col·loquialment com literàriament".

    Recomanat per Lourdes Escrigas Casas. Biblioteca Joan Oliva i Milà.

    17/10/2019
  • Pájaros de cuidado

    Cortés Montesinos, José Luis

    [Sevilla] : Caligrama, 2019

    Alguna vegada t'han dit "Cap de pardals o passerell", "àguila", "xoriguer", "voltor" o "enganyapastors"? T'han dit que "Tens el cap ple de pardals" o "parles com una cotorra"?

    En el llibre "Pájaros de cuidado" es demostra que hem de cuidar els ocells. Hem de cuidar-los, perquè, a més d'impregnar la nostra cultura i la nostra civilització, el seu comportament, els seus plomatges i els seus cants són un espectacle gratificant.

    Cada capítol d'aquest llibre en dona fe, ja Pájaros de cuidado és una sèrie de vivències i reflexions al voltant de les aus, els llocs que habiten i algunes persones vinculades a elles. Reflexions basades en la biologia evolutiva i l'ecologia, en llegendes i en l'origen dels seus noms, amb un to despreocupat i de vegades irònic, però sempre inspirat pel gaudi del contacte amb la natura i la importància de la ciència per a la seva comprensió.

    *Novetat de la Xarxa de Biblioteques Municipals

    10/10/2019
  • Canviem el món :

    Thunberg, Greta

    Barcelona : Edicions Destino, maig 2019

    «Sóc la Greta Thunberg i tinc setze anys. Sóc aquí per dir: casa nostra s’està incendiant. Això és un crit de socors”.  

    Quan la Greta Thunberg va prendre consciència del desastre que suposarà per a la humanitat el canvi climàtic, va decidir començar a lluitar per aturar-lo. L’agost del 2018 va iniciar una vaga escolar que ara com ara ja segueixen centenars de milers d’estudiants a tot el món. Des de llavors ha aconseguit cridar l’atenció mediàtica i parlar davant dels líders mundials amb un missatge molt clar: els adults han d’actuar, perquè quan els joves d’avui siguin grans ja no hi haurà marxa enrere. La Greta, que té un trastorn d’Asperger, és candidata al Premi Nobel de la Pau. Aquest volum és un recull de tots els seus discursos.

    «Estem davant d’un desastre mundial i ara és moment de parlar clar».

    El canvi climàtic aviat serà irreversible.
    Els polítics no reaccionaran.
    Potser tu sí.

    09/11/2022
  • Històries naturals

    Domínguez Romero, Martí

    Barcelona : Pòrtic, novembre del 2018

    Històries naturals ens presenta 125 textos poc habituals, molt singulars, que transiten de la natura a la cultura i de la cultura a la natura. Són apunts molt breus i molt dinàmics que mostren al lector com són i què fan algunes criatures de la natura i la seva relació amb els humans. Martí Domínguez, escriptor i també doctor en biologia, comença els relats apuntant alguna observació personal, i amb la seva lectura ens passeja pel territori natural.

    L’autor ho rastreja en la pintura  - per exemple El bell drago d’El Bosco- i en la literatura – El ginkgo de Goethe n’és una mostra-, i com a coneixedor del món científic i del món humanístic ens ho explica d’una forma literària i sota un estil atractiu –científic i alhora col·loquial-.

    Els dibuixos de Perico Pastor, un llenguatge elegant i irònic que crea una molt bona sintonia amb el to dels articles.  

    I com diu l’escriptor: cal aprendre a mirar, ja es tracti d’una peça d’art o de la pròpia natura.

     

    Document recomanat per: Rosa Casas. Biblioteca Ferrer i Guàrdia d’Alella

    09/09/2019
  • Un Any als boscos

    Thoreau, Henry David,

    [Sant Cugat del Vallès] : Símbol, 2017

    Una bona lectura per fer despertar, als més petits de casa, el desig de viure en harmonia amb el nostre entorn.

    Un any als boscos, versió infantil amb fragments del llibre Walden o la vida als boscos del filòsof i naturalista Henry David Thoreau.  El llibre infantil condensa en un any l’experiència de l’autor en viure dos anys, dos mesos i dos dies al bosc a la vora del llac Walden.

    Com un ocell que es fa el seu niu, Thoreau amb les seves pròpies mans es construeix una cabana, i fa d’altres activitats com plantar aliments, tallar la llenya, escoltar els cants dels ocells, observar el pas de les estacions...

    Un relat que demostra la felicitat de viure de manera autosuficient, senzilla i en contacte amb la natura.

    Les il·lustracions són de l’italià Giovanni Manna, Premi Andersen d’Il·lustració.

    Document recomanat per: Rosa Casas. Biblioteca Ferrer i Guàrdia d’Alella

    26/09/2023
  • La Vuelta al mundo en 80 árboles

    Drori, Jonathan

    Barcelona : Blume, 2019

    Els arbres figuren entre els companys més constants i més variats de la humanitat. Des del plàtan d’ombra d’Anglaterra fins al fragant cedre del Líban, ens ofereixen refugi i inspiració (per no esmentar les matèries primeres per a la fabricació de tot tipus d'articles, des d’aspirines fins a la seda, llançadores espacials o línies telefòniques).

    A La vuelta al mundo en 80 árboles,  Jonathan Drori viatja a través del temps i de les cultures aportant dades científiques actualitzades per a demostrar que els arbres tenen un paper en tots els àmbits de la vida humana.

    Les històries abasten des del romàntic fins el lamentable. Algunes il·luminen les sorprenents relacions històriques entre les persones i espècies aparentment familiars, com l'om i el faig. Altres mostren l'exòtic i l’extraordinari, com l'explosiu hura  o el curiós arbre de la Polinèsia, que acumula una enorme quantitat de metall.

    Cadascuna d'aquestes històries, sorprenents i reals, poblades de monjos que es momifiquen, cabres que s'enfilen als arbres i fruits radioactius, està il·lustrada per Lucille Clerc.

    Bbrint-lo, el lector gaudirà d'un viatge tan bonic com revelador.

    *Novetat de la Xarxa de Biblioteques Municipals

    06/09/2019
  • Guía para caminantes

    Gooley, Tristan

    Barcelona : Ático de Libros, marzo de 2019

    El món natural és ple de missatges ocults. Les arrels d'un arbre ens indiquen la direcció en què es mou el sol, algunes estrelles ens diuen quina hora és, una papallona ens dóna pistes sobre el temps i una flor marca on és el sud. Tristan Gooley, autor de Cómo leer el agua : descubre los secretos de los lagos, mares y océanos, best-seller del New York Times, recull en aquest llibre els secrets descoberts durant els seus vint anys d'experiència com a aventurer i explorador i ens ofereix la possibilitat de viure les nostres pròpies aventures.

    L'autor ens convida a allunyar-nos dels mòbils, dels GPS i d’Internet, i ens convida a mirar l'entorn per desxifrar pel nostre compte les pistes que amaga la natura. El terra i els arbres, passant pel sol, la lluna, els núvols, les plantes i els animals: tot són claus per desentranyar els misteris que amaga el nostre planeta.

    Gràcies a les més de vuit-centes senyals i pistes per a interpretar el món que ens descobreix Gooley en Guía para caminantes, els amants de la natura convertiran cada sortida i passeig en una aventura sense igual.

    *Novetat de la Xarxa de Biblioteques Municipals 

     

    19/08/2019
  • Domesticados

    Roberts, Alice

    Barcelona (España) : Seix Barral, marzo de 2019

    Durant centenars d'anys,  els humans han depès de les plantes i els animals salvatges per sobreviure. Però en algun moment va ocórrer una autèntica revolució: els nostres avantpassats van començar a relacionar-se amb altres espècies. a domesticar. I llavors, tot va canviar. la població humana es va disparar i va produir-se el començament del que avui considerem civilització. Seguint el rastre d'assajos com Sapiens. Alice Roberts ens mostra la història de deu famílies d'espècies amb un passat salvatge que han acabat esdevenint els nostres aliats i essencials en la supervivència i l'èxit de la humanitat.

    *Novetat de la Xarxa de Biblioteques Municipals

    19/08/2019
  • El Bosque: instrucciones de uso

    Wohlleben, Peter

    Barcelona : Obelisco, 2018

    Peter Wohlleben viu envoltat d'arbres. Des de fa anys, el bosc és l'entorn professional d'aquest guarda forestal alemany, que molt aviat va intuir que en els espais verds passa molt més del que sembla. Observant la vida natural i ampliant la seva formació en biologia, va poder constatar que els arbres es comuniquen entre ells, que criden quan és època de sequera, que els més ancians tenen cura dels més joves ..., i ens ho explicar a La vida secreta dels arbres, del qual s'han venut centenars de milers d'exemplars a tot el món.

    En 2006 va començar a desenvolupar iniciatives escologistes per a apropar les persones als boscos. Una d'elles consisteix en passejos guiats en què Wohlleben comparteix amb els visitants els seus amplis i, sovint, sorprenents coneixements sobre la vida forestal. Precisament, el llibre El bosque: instrucciones de uso ens ofereix la possibilitat de gaudir d'un d'aquests passejos sense sortir de casa. Submergits en la lectura, notarem com el gris de la ciutat s'esvaeix i ens omplim de verd i de l'olor de l'herba humida mentre l'autor ens explica com orientar-nos en el bosc sense necessitat de brúixola o GPS, de quina manera podem seguir el rastre dels animals ...

    Aquest nou llibre de Peter Wohlleben ens explica tot el que necessitem saber per poder gaudir d'una excursió pel bosc.

    *Novetat de la Xarxa de Biblioteques Municipals

    31/07/2019
  • Adaptarse o morir

    Segura, Evelyn

    Barcelona : Paidós, marzo de 2019

    La mare naturalesa va dissenyar totes les espècies perquè perpetuessin la seva existència en un cicle sense fi, però, coneixem els seus secrets?  Evelyn Segura, presentadora del programa «¡Quin animal!», ens convida a un recorregut per les majors curiositats del món animal.

    Amb un llenguatge molt proper, l'autora ens convida a un viatge a través de les quatre fases del cicle vital -néixer, créixer, reproduir-se i morir-, i ens revela els seus majors secrets.

    En cadascuna de les parts, Evelyn Segura desgrana les estratègies de tot tipus d'espècies per perpetuar la seva existència, i ens trobem davant curiositats de tot tipus, des del més còmic al més aterridor: sabeu quina espècie, quan detecta la seva sobrepoblació, comet un suïcidi col·lectiu?

    *Novetat de la Xarxa de Biblioteques Municipals

    22/07/2019
  • Parques y reservas de Europa

    Santolalla Fragero, Francisco

    Sabadell : Mídac, DL 2018

    Aquest llibre és un llarg viatge per una selecció dels més fantàstics parcs naturals i reserves d’Europa; en total, 329 parcs descrits i 265 fotografies. La descripció que l’autor fa de tots els hàbitats d’aquests espais (aiguamolls, boscos caducifolis, boscos mixts, boscos mediterranis, regions polars i tundra, estepes, muntanyes, costes i mars) ajuda els lectors i viatgers a conèixer i entendre millor el medi natural. D’aquesta manera, caminar i passejar per qualsevol parc sempre serà una vivència més gratificant, ja que conèixer els secrets de la natura fa que ens la mirem amb uns altres ulls, la valorem i la respectem.

    El llibre és també una pràctica guia per a totes les persones viatgeres amants de la natura que vulguin planificar alguns itineraris o excursions.

    Recomanat per la Biblioteca de Sant Celoni l'Escorxador

    19/07/2019
  • Rutes d'aigua per Catalunya :

    Belarre, Ivan

    Granollers : Alpina, 2018

    A l’estiu no hi ha res més refrescant que l’aigua! Per això aquesta és la millor època de l’any per seguir els itineraris que ens proposa aquesta guia.

    Una vegada més, l’editorial Alpina ens ofereix un bon assortiment d’itineraris per conèixer i gaudir del paisatge català. Totes les 20 excursions estan pensades per ser fetes en família i són ideals per gaudir de banys refrescants en tolls, salts i gorgs amb els infants. A més, no cal tenir gaire experiència senderista; tots els camins estan senyalitzats i són fàcils de seguir i ja abans de sortir podem saber-ne la durada, el desnivell acumulat i la tipologia.

    Recomanat per la Biblioteca de Sant Celoni l’Escorxador

    12/07/2019
  • Maravillas del mundo natural

    London : Dorling Kindersley Limited, 2018

    Un viatge al voltant de la Terra a través de cada continent, pels llocs i paisatges més espectaculars i captivadors. Descobreix quines són les meravelles del planeta que, definitivament, haurien d'anar a parar a la llista de "llocs a visitar" amb aquest inigualable estudi dels tresors naturals del món.

    Amb un pròleg de Chris Packham, Maravillas del mundo natural és una mirada profunda sobre les meravelles més grans de la Terra. Impressionants fotografies de paisatges es combinen amb models de terreny en 3D i altres obres d'art explicatives, per revelar el que es troba sota la superfície i mostrar com es formen les característiques geogràfiques. Des del riu Amazones de Sud-Amèrica fins a l'Himàlaia a Àsia i la platja Ninety Mile d'Austràlia, aquesta és una exploració incomparable dels llocs més sorprenents de la Terra.

    Per completar els paisatges, també s'inclouen les plantes i animals que habiten en aquests extraordinaris ambients, el que fa de Maravillas del mundo natural  una celebració única del nostre món i la guia més accessible de tots els processos i característiques geològiques de la Terra.

    *Novetat de la Xarxa de Biblioteques Municipals

    10/07/2019
  • Pirineu màgic

    Roma i Casanovas, Francesc

    Sant Vicenç de Castellet (Barcelona) : Farell, març del 2019

    Aques llibre fa una ràpida repassada a les grans llegendes que tenen com a escenari el Pirineu català. La llegenda sempre té alguna vinculació amb un espai geogràfic concret, el qual tracta d'explicar. De fet, segurament varen ser algunes peculiaritats de l'espai pirinenc les que varen permetre que algunes narraciones llegendàries arrelessin.
    D'aquesta manera, hi trobareu muntanyes, rius, estanys, gorgs, pedres... però també llegendes que fan referència al funcionament climàtic o meteorològic d'aquell espai muntanyenc, o a les seves característiques socioculturals... petjades de sants i dimonis, marededeus trobades, tresors llegendaris i algun personatge mitològic...
    "Tot un tresor llegendari interpretat a la llum de la geografia cultural.

    Novetat de la Xarxa de Biblioteques Municipals

    20/06/2022
  • Baños de bosque

    Clifford, M. Amos

    Málaga : Editorial Sirio, [2018]

    "El Bany de bosc", conegut amb el terme Shinrin Yoku en la cultura japonesa, és una plàcida pràctica meditativa que ens connecta amb la natura i el seu enorme potencial sanador. Encara que sempre podem gaudir d'un bany de bosc amb finalitats lúdiques, la pràctica conscient del Shinrin Yoku, experimentada plenament a través dels cinc sentits, exerceix un sorprenent efecte benèfic sobre la salut física, emocional i mental.

    Els sorprenents estudis científics que constitueixen la base d'aquesta obra mostren com la pràctica del Shinrin Yoku enforteix el sistema immune, gràcies al pacificador efecte que exerceix prèviament sobre el sistema nerviós parasimpàtic, i redueix els nivells de cortisol, una hormona directament relacionada amb l'estrès .

    No hi ha res com la naturalesa per reconnectar amb nosaltres mateixos. Quan la nostra vida s'allunya dels cicles naturals, la nostra força vital disminueix. Afortunadament, l'antídot està tan a prop teu com l'espai silvestre que tinguis més a prop de casa.

    *Novetat de la Xarxa de Biblioteques Municipals 

    12/07/2019
  • El Pensamiento ecológico

    Morton, Timothy

    Barcelona : Paidós, 2018

    La introducció ideal al pensament de Timothy Morton, un dels filòsofs més influents de l'actualitat, que ha esat batejat pel prestigiós diari  The Guardian com el profeta-filòsof del antropocè.

    Utilitzant Darwin i els descobriments contemporanis vinculats a les ciències biològiques, així com referències literàries i de la cultura popular, Timothy Morton sosté en aquest apassionant, lúcid i sorprenent llibre que totes les formes de vida estan connectades a una vasta «xarxa» que penetra totes les dimensions de la vida. 

    El pensamiento ecológico  és  una obra compromesa i accessible que desafiarà el pensament dels lectors en disciplines que van des de la teoria crítica fins al romanticisme i la geografia cultural. Imprescindible.

    *Novetat de la Xarxa de Biblioteques Municipals

    09/11/2022
  • Muntanya

    Barcelona : Centre Excursionista de Catalunya, 1970-

    Aprofitant que fa poc va ser la setmana de la natura us presentem aquesta publicació feta pel Centre Excursionista de Catalunya. Ens presenta un paquet d’opcions per descobrir i sobretot gaudir dels nostres entorns naturals més propers.

    En aquest número de juny podem trobar:

    1. El Parc nacional de les Illes Atlàntiques de Galícia
    2. Excursions per descobrir construccions de pedra seca a Catalunya
    3. Les Fonts del Montseny
    4. Sortides de recerca botànica a la Segarra

    També trobarem una secció de novetats editorials, crònica alpina, vies d’escalada i refugis de muntanya.

    Recomanat per Vicky Romo. Biblioteca Antonio Martín. El Prat de Llobregat

     

    21/06/2019
  • Tresors naturals de Catalunya

    Borrero, Juan Manuel

    Valls : Cossetània, 2019

    Recorregut visual pels 182 parcs naturals de Catalunya, descobrirem els llacs glacials i les crestes de l’alta muntanya, els turons de les nostres serralades, les estepes semi desèrtiques, els nostres rius i torrents, els aiguamolls litorals i la nostra costa mediterrània.

     

    *Novetat de la Xarxa de Biblioteques Municipals
    19/06/2019
  • Rutes en bicicleta per a tothom

    Barba, César

    Bilbao : Sua Edizioak, març de 2019

    Catalunya és un país amb un relleu molt variat i travessat per un nombre considerable de pistes i senders, la qual cosa el fa un territori ideal per recórrer en bicicleta. El que hem intentat fer en aquest llibre és una ampla recopilació de rutes distribuïdes per tot el país i pensades per a tots els públics, que vol dir que s’han evitat els corriols tècnics i els grans desnivells. Tothom qui busqui una ruta per fer en família o amb amics, trobarà en aquestes pàgines un itinerari pels Pirineus sense gaire desnivell, un tomb per la plana de Vic pujant i baixant petits turons, recorreguts que ressegueixen curs de rius, rierols i sèquies en descens cap a la desembocadura, itineraris prop del mar per camins que voregen platges i cales solitàries, rutes per valls amagades amb un patrimoni natural o artístic notable, i així un bon grapat de trajectes amb al·licients i estímuls molt concrets, i sempre amb la premissa que siguin aptes per a tot els públics.
    Organitzades per comarques alfabèticament, totes les rutes inclouen una fitxa pràctica que ens ajudarà a tenir una idea ràpida de si el recorregut s’adapta al nostre interès i forma física, valorant el mitjà pel qual ens mourem, el temps aproximat que ens portarà cobrir tot l’itinerari i la distància i desnivell que haurem de superar.

    * Novetat de la Xarxa de Biblioteques Municipals

    19/06/2019
  • Un Baño de bosque

    Brisbare, Éric

    Madrid : Alianza Editorial, [2018]

    En aquest llibre,  pràctic i fàcil de llegir, Éric Brisbare relata els orígens japonesos d'aquesta pràctica mil·lenària (el shinrin-yoku, els "banys de bosc"),  i explica pas a pas com entrar en contacte d'una manera respectuosa i conscient amb els boscos del nostre entorn.

    El llibre s'acompanya, a més, d'un conjunt d'il·lustracions a color que serveixen de guia al lector per reconèixer els arbres més comuns dels boscos mediterranis, i d'una breu guia d'alguns dels boscos més representatius d'Espanya.

    Des de 1982, Éric Brisbare explora el món amb curiositat i passió. Cims mítiques, valls perdudes, espècies endèmiques, ètnies i minories locals, cultura, experiències i gastronomia ... Guia de muntanya i expert en boscos, l'autor ajuda a descobrir la potència dels espais preservats a un públic que busca la volta als orígens i la reconnexió amb la natura.

    *Novetat de la Xarxa de Biblioteques Municipals 

    19/06/2019
  • Seamos tan inteligentes como la naturaleza :

    Pauli, Gunter

    Barcelona : Tusquets Editores, febrero de 2019

    Una de cada nou persones al món, l’equivalent a 800 milions, s’anirà a dormir amb fam aquesta nit. Per altre banda, el nombre d’obesos, o que es troben en risc de ser-ho, duplica aquesta quantitat.

    Gunter Pauli és un economista ecològic que ens ofereix una sèrie de projectes per que fem un canvi de paradigma i actuem contra el consum voraç i a favor del planeta. Aquestes són les revolucionàries propostes econòmiques que ens presenta:

    Tendència 1. Passar de l’explotació en 2D a 3D.

    Tendència 2. De fer servir allò que podem aconseguir a fer servir allò que tenim.

    Tendència 3. De produir més barat a maximitzar el valor.

    Tendència 4. De guanys per uns quants a beneficis múltiples per a tots.

    Tendència 5. De maximitzar a optimitzar.

    Tendència 6. De l’estandardització a la diversitat.

    Tendència 7. De la química i la genètica a la física.

    Tendència 8. D’allò biodegradable i sostenible a allò renovable.

    Tendència 9. Del control a la capacitat de resistència.

    Tendència 10. De la mancança a l’abundància.

    Tendència 11. De protegir la natura a regenerar els ecosistemes.

    Tendència 12. De la divisió entre allò que és bo i allò que és dolent a la capacitat de fer-ho millor.

    El progrés de la societat depèn únicament del nostre poder per a millorar, per anar més enllà d’allò que coneixem, i abraçar allò desconegut”.

    Recomanat per Vicky Romo. Biblioteca Antonio Martín. El Prat de Llobregat

    05/06/2019
  • La vuelta al mundo en 80 árboles

    Jonathan Drori

    Barcelona Editorial Blume 2019

    Els arbres són companys constants de la humanitat. Ens ofereixen refugi i inspiració i també matèries primeres per a la fabricació de tot tipus d'articles: des d'aspirines fins a seda, etc, etc.

    En aquest llibre es fa un viatge pel món a través del temps i de les cultures, s'aporten dades científiques actualitzades per tal de demostrar que els arbres tenen un paper molt important en tots els àmbits de la vida humana.

    La informació es distribueix per zones continentals. El viatge s'inicia  al nord d'Europa i s'acaba a Nord-Amèrica. Se sap que existeixen setanta mil espècies distintes d'arbres. Fabriquen productes químics desagradables amb efecte de rebuig. Deixen anar goma, làtex i resina amb la finalitat d'ofegar, enverinar i immobilitzar insectes i altres atacants i per evitar la presència de fongs i bactèries.

    Els arbres, però, mantenen relacions meravelloses i complexes amb altres organismes: els trucs per aconseguir la polinització, els acords que prenen per llençar les llavors... És per això que el canvi climàtic pot canviar aquestes relaciones que se segueixen unes a les altres.

    Cada relat va acompanyat de boniques il·lustracions.

    > Veure disponibilitat al catàleg Aladí

    Recomanat per Lourdes Escrigas Casas. Biblioteca Joan Oliva i Milà.

     

     

    09/11/2022
  • Catalunya. Rutes per observar la natura tot l’any.

    Rovira, Roger

    Bilbao Sua 2019

    En aquest llibre pots trobar trenta-sis rutes distribuïdes en tres rutes cada mes. Des del mes de gener fins al mes de desembre trobaràs els llocs idonis per descobrir les meravelles que ens té amagades Catalunya. Cada lloc i cada esdeveniment natural té el seu moment, és per això que el quan és també molt important.

    La floració, la migració, la hivernació, el zel, els cicles vitals de les plantes i dels animals ofereixen espectables únics i efímers. Una mateixa ruta feta en diferents èpoques de l'any mostra dos moments completament diferents el que provoca que l'interès de la sortida també sigui un altre. 

    Les propostes que t'ofereix aquesta guia pretenen facilitar l'observació de diferents fenòmens naturals. Això és el fil conductor i l'excusa perfecta per recórrer un seguit de rutes que de segur t'agradaran.

    La informació que hi ha és: la descripció del camí, una mica d'història del lloc, els elements d'interès natural...

    > Veure disponibilitat al catàleg Aladí

    Recomanat per Lourdes Escrigas Casas. Biblioteca Joan Oliva i Milà.

    10/05/2019
  • Tornar al bosc

    Cot, Josep

    La Bisbal d'Empordà : Sidillà, 2019

    Tornar al bosc: les feines dels bosquerols és el títol del llibre que recull saviesa popular i entrevistes que Josep Cot i Antoni Gimeno ha anat fent durant més de trenta anys d'anys per tot el país. 


    Una gran part del país està poblada pel bosc. Ocupa tant de territori que sovint forma part del nostre entorn. Anem al bosc a passejar, a esbargir-nos, a fer esport, a explorar o a caçar bolets. Els boscos, a més, són els protagonistes  de nombroses llegendes i històries. I sobretot, han estat una font de riquesa. En general avui ja no ho són. És per això que no havien estat mai tan abandonats com ara. A Tornar al bosc cedim la veu a seixanta persones que hi van viure, que hi van treballar, que hi van fer campanyes i que, mentre ens expliquen què hi feien, ens recorden tot el que els boscos encara ens donen. A Tornar al bosc recollim llenya, fem feixines, fem pega, fem dogues i rodells,  fem escombres de bruc, tornem a coure carbó i a llevar el suro, recol·lectem pinyons, castanyes, cireres d'arboç, bolets o aglans...

    Expliquem totes les feines del bosc, encara que de boscos n'hi hagi de moltes classes. Però per recordar i aprendre allò que vam ser, de camí només n'hi ha un: tornar al bosc.

    *Novetat de la Xarxa de Biblioteques

     

    03/05/2019
  • La Sabiduría de los árboles

    Karche, Vincent

    Barcelona: MR, 2018

    Els arbres són com nosaltres. Neixen, respiren, creixen, cerquen l’harmonia i l’equilibri, floreixen. Moren.

    L’autor de forma clara i senzilla convida a connectar amb els arbres i aprendre d’ells, ja es trobin en un espai natural com en un espai urbà.

    Es proposen exercicis per cada estació de l’any: la primavera, època d’esclat; l’estiu, temps d’abundància; la tardor per a les curacions i l’hivern per entrar en estat de calma. Totes les pràctiques segueixen la metodologia “mindfulness” o atenció plena.

    Un bon contacte amb els arbres ensenya a relacionar-se millor amb un mateix i amb els demés, a respirar, a créixer, a existir. En definitiva a viure.

     

    Document recomanat per: Rosa Casas. Biblioteca Ferrer i Guàrdia d’Alella

    15/04/2019
  • Aves extraordinarias

    Avery, Mark

    Barcelona : GeoPlaneta, 2018

    Compartim la Terra amb més de 10 000 espècies d'aus i sempre ens han fascinat. Aquest llibre ens descobreix les particularitats més sorprenents de més de 60 aus, organitzades temàticament en vuit seccions, que abasten tots els aspectes de la nostra relació amb aquests éssers extraordinaris: Aus canores, rapinyaires, vatgers alats, la vida amorosa de les aus, ciutats aviàries , aus útils, en perill i extintes, venerades i adorades. Tot aquest catàleg podreu trobar en aquest llibre. 

    Una obra de referència per als amants de l'ornitologia, amb belles il·lustracions i textos amens i rigorosos.

    *Novetat de la Xarxa de Biblioteques Municipals

    01/04/2019
  • La Inteligencia emocional de los animales :

    Herreros Ubalde, Pablo

    Barcelona : Destino, 2018

    A La inteligencia emocional de los animales, l’autor ens explica com les relacions entre els animals s’assembla molt al comportament humà. Diferents experiments científics realitzats amb ells demostren que la psicologia humana i l’animal no difereixen.

    Està comprovat que els humans reproduïm la forma d’actuar dels animals, i que aquests poden arribar a sentir les mateixes emocions que nosaltres.

    Reaccionen igual a estímuls com el tacte, el to de veu, el contacte des que són bebès (com els bebès humans, que necessiten constantment que els abracin). La manca d’alguna d’aquestes coses els provoca traumes exactament com a les persones, una raó més que sòlida per lluitar per la seva supervivència.

    L’autor combina la sociologia amb l’etologia (la ciència que estudia el comportament dels animals) d’una forma molt didàctica i interessant, en un llibre ple de casos curiosos i que ens porten a reflexionar sobre si realment els humans i els animals som tan diferents.

    I si preferiu el préstec en la seva versió electrònica està disponible a e-biblio.

     

    Consulteu el catàleg Aladí per veure altres llibres que us podrien interessar.

     

     

    Recomanació feta per Sara Codina. Biblioteca Central de Terrassa

     

    27/03/2019
  • Descobrir Catalunya

    Edicions 62, 1997-

    Aquesta revista ens ofereix la possibilitat de conèixer millor el nostre territori. Les propostes que ens fan són diferents i a més recomanen els millors llocs per visitar. Podem planejar de cara a vacances rutes per Catalunya que d’altra manera no faríem. És doncs, una revista d’excursionisme i turisme alhora.

    Ara que estem al mes de març si teniu interès en planificar una sortida per Pasqua, la revista Descobrir ens ofereix diferents alternatives:

    • Un especial dedicat al Baix Penedès, amb la seva gastronomia en forma de coques enramades, per exemple
    • o visitar el Puigsacalm, ple de paisatges bellíssims ben a prop de casa

     

    Recomanació de la Biblioteca Central de Terrassa

    20/03/2019
  • Antropoceno

    Arias Maldonado, Manuel

    Barcelona : Taurus, 2018

    L’Antropocè és una època geològica el tret central del qual és el protagonisme de la humanitat, convertida en agent de canvi mediambiental a escala planetària.

    Des d'una postura original, elegant i assenyada, l’autor del llibre  aprofita totes les oportunitats que ofereix el concepte, un excel·lent marc teòric per al debat sobre la sostenibilitat global, la conservació de les formes i espais naturals, així com per a la moralització de les relacions entre l'ésser humà i la natura.

    La colonització humana del planeta ha acabat per conduir-nos a una nova època geològica: l’Antropocè. Si més no, així ho indica una sòlida hipòtesi científica segons la qual el progressiu acoblament dels sistemes socials i naturals ha fet de la humanitat el principal agent de canvi mediambiental global. De manera que l'Holocè, sota les benèvoles condicions climàtiques ha prosperat la humanitat, està deixant pas a un nou règim planetari ple de perills i oportunitats.

    Del canvi climàtic a l'extinció d'espècies, de la urbanització a la reforestació, l'Antropocè és un fenomen ambigu: un efecte col·lateral del progrés humà que desperta a les forces tel·lúriques que operen al temps i ens recorda que som criatures terrenals.  Manuel Arias Maldonado sotmet a anàlisi el nou concepte i es pregunta per les seves conseqüències polítiques i pels efectes que per a la societat actual té una mutació planetària que obliga a reorganitzar les relacions socionaturals.

    09/11/2022
  • Cuaderno de naturaleza :

    Rothman, Julia

    Madrid : Errata Naturae, 2018

    Ha arribat el moment que et facis cas a tu mateix.

    Sempre repetint que has de sortir més, que ja és hora d'apagar les pantalles. Si pots, observa el cel, però si la contaminació t'ho impedeix, no et preocupis, a les pàgines d'aquest llibre tens estrelles. I una mica de bosc, de mar i volcans. De tipus de plomes i cants d'ocells. I serps, óssos, papallones ... L'al·lucinant  desplegament del món natural des del més minúscul, com el tardígrad de la molsa, fins el més immens, com la Lluna. Submergir-te en aquesta obra és com passejar amb el teu naturalista preferit, mentre t'explica com es formen els flocs de neu o quant triga un bosc a recuperar-se d'un incendi.

    Cap llibre substituirà mai a la natura, però aquesta guia és un complement meravellós.

    *Novetat de la Xarxa de Biblioteques Municipals

    26/02/2019
  • Refugio

    Williams, Terry Tempest

    Madrid : Errata Naturae, 2018

    Utah, Estats Units, primavera de 1983. El Gran Llac Salat arriba a nivells altíssims d’aigua que amenacen el santuari d'aus migratòries. Agrons, mussols o flamencs, els quals han acompanyat l’existència  de Terry Tempest Williams, són les primeres víctimes. L’autora és naturalista i divulgadora, i el refugi de les aus és per a ella una segona llar.

    Mentre s'enfronta al seu declivi, s'assabenta que la seva mare pateix càncer, com vuit membres més de la seva família: una conseqüència dels assaigs nuclears realitzats en els 50. Així, mentre acompanya la seva mare en la malaltia, se submergeix en una investigació sobre els devastadors efectes de la radioactivitat.

    El resultat és un llibre extraordinari d'una gran naturalista, en què es entrellaça la destinació de les aus i el dels homes i dones copejats per un desastre ecològic.

    *Novetat de la Xarxa de Biblioteques Municipals

    26/02/2019
  • Guia terapèutica :

    Escalé Besa, Anna

    Sant Vicenç de Castellet : Farell, 2018

    Anna Escalé (Puig-reig 1987) va llicenciar-se en Medicina a la Universitat de Barcelona el 2011 i Màster en Medicina Naturista per la UB IL3 i el CMB.
    Pau Cardellach i Lliso (la Garriga 1990). Llicenciat en Biologia per la UAB, es dedica sobretot a la botànica.

    Amb la participació Pau Cardellach i Lliso, Anna Escalé va elaborar el seu treball de final de Màster en Medicina Naturista i com a reconeixement al seu esforç i pel seu caràcter científic i divulgatiu va ser guardonada amb el Primer Premi Doctor Pau Florejachs ( 2017 ) que atorga la Junta Comarcal del Berguedà del Col•legi de Metges de Barcelona al seu treball: “Guia terapèutica : plantes remeieres “

    Aquesta guia és un manual de camp de botànica, per poder buscar les plantes que ens facin falta, un receptari de remeis casolans amb les plantes utilitzades per a les afeccions més comunes.
     S’hi descriuen seixanta plantes que  tenen propietats medicinals provades i que podem trobar a tot del país. De cada planta hi ha una fotografia, una explicació amb el nom popular i el nom científic, la seva composició, on es pot trobar, l´acció farmacològica, les indicacions, com s´ha d´utilitzar i les precaucions i contraindicacions.
     L’obra està orientada al tractament de les afeccions més comunes en l’àmbit domèstic d’aquells que prefereixen els remeis naturals a la síntesi química com a primer recurs per resoldre els processos banals, i al tractament complementari d’altres malalties, sota consell facultatiu.

    Una guia molt pràctica adreçada a aquelles persones que prefereixen els medicaments naturals a els d’origen químic davant les malalties més comunes.
    L’estructura de l’obra és d’un full per cada planta medicinal, amb diversos índexs que ens permet  buscar tant les plantes com les patologies.
    Molt ben il·lustrada i amb un llenguatge molt planer que es complementa amb un glossari amb els termes més científics.
    Es destacable que estiguin incloses les precaucions i les contraindicacions de cada planta, ja que els remeis poden perdre efecte o ser nocius si es barregen amb certs medicaments o aliments.

    Hem de recordar, però, que es convenient consultar amb el nostre metge de capçalera a l’hora de prendre qualsevol tipus de producte farmacològic, tant si és d’origen vegetal com químic.

    Més informació:

    Recomanat per Josep Beltran. Bib. Guillem de Berguedà. Puig-reig.

    18/02/2019
  • Cantábrico

    [Barcelona] : Cameo, DL 2017

    Cantábrico es un excel·lent documental de natura. Gutiérrez Acha ha aconseguit imatges mai vistes fins ara; ens ensenya a cada seqüència una part oculta dels animals que habiten a la serralada Cantàbrica. L’ull expert d’aquest autor, que fa ús de la càmera lenta, helicòpters i càmeres especials,  ho ressegueix tot: immensos boscos de faig, roures o castanyers; cavalls salvatges, llops ibèrics i gats mesquers; petites plantes insectívores, racons i amagatalls inabastables des d’on es pot ser testimonis de la vida atrafegada de les formigues sota terra o del naixement de nadissos d’escurçó, entre moltes altres coses. Tan capaç és d’infiltrar-se en els dominis de les petites plantes com en les incursions d’una família d’ossos bruns per prats i muntanyes. La pel·lícula desplega els encants d’aquesta zona de la Península Ibèrica de manera aclaparadora a través dels diferents colors que ofereixen les quatre estacions de l’any. 

    Més informació: http://cantabrico.wandavision.com/

    Recomanat per la Biblioteca de Sant Celoni l’Escorxador

    15/02/2019
  • Vida :

    Santamans, Joana

    Barcelona : Bridge, 2016

    Si us plau, obriu aquest llibre! Sí, llegiu-lo amb calma i assaboriu-ne totes les paraules, tots els colors. És vida. És un “cant al misteri i la bellesa de la vida”, com diu l’autora, a través d’un viatge pel món animal; una petita mostra de la fascinant diversitat de la natura des de la mirada de la Joana Santamans i de les descripcions que en fa l’Ernest Santamans, el seu pare.

    L’autora ha volgut fer un llibre que recordi les antigues enciclopèdies il·lustrades del s. XIX; per això ha comptat amb la col·laboració de biòlegs que l’han ajudada a donar-li un caire més científic. L’àlbum inclou més de cent animals, ordenats en quatre grups: ocells, papallones, insectes i peixos i criatures marines. La Joana els dibuixa, els pinta a l’oli, els converteix en murals i els comparteix amb tots nosaltres a través dels seus llibres.

    Més informació: http://www.joanasantamans.net/

    Altres llibres il·lustrats per l’autora:

    I et despertes : mentre les papallones filen / Nina da Lua

    Recomanat per la Biblioteca de Sant Celoni l’Escorxador

    11/03/2019
  • Mercaderes de la duda

    Oreskes, Naomi

    Madrid : Capitán Swing, DL 2018

    Aquest llibre destapa la connivència habitual de part de la comunitat científica amb empreses i polítics, anteposant interessos econòmics a la salut i la veritat.

    Mercaderes de la duda  explica la història de com un grup de científics i assessors científics d'alt nivell, amb profundes connexions en política i indústria, van realitzar campanyes efectives per enganyar al públic i negar veritats científiques comprovades al llarg de quatre dècades. "El dubte és el nostre producte", va escriure un executiu del tabac. Aquests  'experts'  són els que els han subministrat aquest producte. Naomi Oreskes i Erik M. Conway, historiadors de la ciència, treuen a la llum aquest racó fosc de la comunitat científica nord-americana, mostrant com la ideologia i els interessos corporatius, ajudats per uns mitjans de comunicació massa obedients, han esbiaixat la comprensió pública de alguns dels problemes més apressants de la nostra era.

    *Novetat de la Xarxa de Biblioteques Municipals

    04/02/2019
  • Indian Creek :

    Fromm, Pete

    Madrid : Errata Naturae, 2017

    Indian Creek : un invierno a solas en la naturaleza

    Història d’una exploració personal i natural. Pete Fromm ens parla de la seva experiència als vint anys com aprenent d’home de les muntanyes a Indian Creek, Idaho.

    No sabia cuinar ni caçar. Les seves nocions de muntanya estaven als llibres i tot i així va acceptar. Al poc temps ja estava allà, sol amb un cadell de gos, una pila de menjar i sis llibres. Seran set mesos de solitud vivint a una tenda de campanya i a seixanta kilòmetres de la carretera més propera. Contractat pel servei forestal la seva feina serà vigilar una part del riu on fan cria de salmó. La resta del temps la dedicarà a la contemplació i a la supervivència, tot i que la vida salvatge només l’havia vist de lluny. Conviurà amb pumes, ossos i caçadors furtius, amb tempestes de neu i allaus, però se-n sortirà i gaudirà de la bellesa que suposa un espai natural com Indian Creek.

    Aquesta lectura és una més de les dedicades als llibres d’exploradors, però no des del punt de vista de l’home violent i primitiu, sinó del home innocent que s’acosta a la natura amb respecte.

    Recomanat per Vicky Romo. Biblioteca Antonio Martín. El Prat de Llobregat

    25/01/2019
  • Escritos sobre naturaleza.

    Muir, John,

    Madrid : Capitán Swing, DL 2018

    En una vida d'exploració, escriptura i activisme polític apassionat, John Muir es va convertir en el portaveu més eloqüent dels Estats Units sobre el misteri i la majestuositat dels paratges naturals. Figura crucial en la creació del sistema de parcs nacionals americà i un visionari profeta de la consciència ambiental que va fundar el Sierra Club en 1892, també va ser un mestre de la descripció natural que va evocar amb poder i intimitat únics els paisatges lliures de l'oest americà.

    La qualitat espiritual i l'entusiasme cap a la naturalesa expressats en els seus escrits ha inspirat els lectors, inclosos els presidents i congressistes, a prendre mesures per ajudar a preservar les grans àrees naturals. Avui Muir és referit com el "Pare dels Parcs Nacionals".

    *Novetat de la Xarxa de Biblioteques Municipals

    21/01/2019
  • El Mundo de los Pirineos

    Bilbao : SUA Edizioak, 1997-

    Revista de muntanya que abasta tota la Serralada Pirenaica, amb els Pirineus Catalans, Andorrans, Bascos i Francesos. Inclou rutes per a tots els nivells d’exigència i també una bona oferta de turisme cultural i gastronòmic.

    En aquest número de gener/febrer podem trobar:

    1. Especial Pedraforca. Ens ofereixen sis rutes per la zona.

    2. Observatoris d’aus:

      Marisma de Txingudu

      Aiguamolls de l’Empordà

      Pirineus Bird Center

    3. Rutes del Baztan. Espai molt popular per ser l’escenari de la novel·la El Guardián invisible de l’escriptora Dolores Redondo.

    Ens trobem davant una publicació molt acurada amb una qualitat de fotografia excel·lent amb articles actuals i un contingut molt elaborat. També inclou una agenda d’activitats i algunes recomanacions de llibres.

    Recomanat per Vicky Romo. Biblioteca Antonio Martín. El Prat de Llobregat

     

     

    18/01/2019
  • Paisatges d'arreu del món

    Lecoeuvre, Claire

    Barcelona, Símbol Editors 2018

    Aquest llibre és una mica diferent als que ofereixen informació de paisatges del món: no hi ha fotos. El que trobareu són dibuixos dels vint paisatges més espectaculars que tenim al nostre planeta Terra i que apareixen descrits: la seva història, les relacions entre els humans, les roques, la vegetació... Interessantíssim! Us convidem que hi feu un viatge!

    • El Sàhara, Àfrica del Nord
    • Les cascades del Niàgara, el Canadà i els Estats Units
    • El desert de sal d'Uyuni, Bolívia
    • El pol Nord
    • L'Himàlaia, Àsia
    • La mar Morta, Orient Mitjà
    • El fiord de Geiranger, Noruega
    • La Capadòcia, Turquia
    • El mont Fuji, Japó
    • La cova de Chauvert, França
    • La reserva natural del Tsingy de Bermaraha, Madagascar
    • LÀmazònia, Amèrica del Sud
    • El Gran Canyó, Estats Units
    • La Calçada del Gegant, Irlanda del Nord
    • Les illes bretones, França
    • La Gran Barrera de Corall, Austràlia
    • La badia de Ha Long, Vietnam
    • El llac Baikal, Rússia
    • L'Ayers Rock, Austràlia

    Veure disponiblitat al catàleg Aladí

    Lourdes Escrigas Casas. Biblioteca Joan Oliva i Milà. Vilanova i la Geltrú.

    08/04/2019
  • Primera guia del boletaire :

    Pascual, Ramon

    Valls : Cossetània, 2010

    Aquesta tardor està essent de les més plujoses dels darrers anys i això ha fet que els boscos estiguin plens de bolets. Un gran nombre de persones es desplacen als boscos amb la intenció d’omplir-ne els cistells. Ara bé, cal anar amb compte perquè no totes les espècies són comestibles; n’hi ha que són tòxiques i molt perilloses.

    Amb aquesta intenció, en Ramon Pascual, va adreçar aquesta guia al boletaire novell, tal com s’expressa en el pròleg “per poder fer collites més bones i variades, sense córrer riscos innecessaris i gaudir cada cop més d’aquesta magnífica afició que ens uneix a tots”.

    Identificar els bolets no és fàcil, per això us recomanem aquesta guia perquè és molt senzilla d’entendre, conté informació pràctica, bones imatges i fins i tot algunes receptes culinàries. El llibre no pesa gaire, cosa que facilita que la puguem dur a la motxilla o al cistell tot anant a buscar bolets.

    Més informació:

    http://www.caçadorsdebolets.com

    https://bolets.info/

    https://www.ccma.cat/tv3/cacadors-de-bolets/guia-fitxes-bolets/fitxa/111222/

    Recomanat per la Biblioteca de Sant Celoni l’Escorxador

    30/11/2018
S'estan mostrant 101-150 de 259 resultats