Cristina Fernández
Entrevistes virtuals
Cristina Fernández Cubas - Novembre
Alguna cosa va canviar en el panorama literari espanyol quan fa 35 anys es va publicar Mi hermana Elba, el debut de Cristina Fernández Cubas (Arenys de Mar, 1945). Aquell llibre va recollir els elogis de la crítica i dels lectors amb contes que suposaven un retorn original i personalíssim a la tradició del gènere fantàstic. L'ombra de Cortázar i fins i tot d'Edgar Allan Poe presidien una proposta literària basada en la capacitat del suggeriment, en allò que no es diu però s'insinua, en les atmosferes inquietants i en la sensació general d'estranyesa, a vegades d'absurd.
El segon lliurament de Fernández Cubas, Los altillos de Brumal (1983) ampliava l'abast semàntic i referencial del seu univers literari, amb relats que sovint parteixen d'una situació quotidiana en la qual, de sobte, irromp un element desconcertant. Més tard, en títols com El ángulo del horror (1990), la dimensió del fantàstic perd força davant d'una indagació fins i tot més angoixant de la condició humana, amb personatges al límit i situacions al llindar de la raó i a les portes de la follia. Al marge d'una incursió en el teatre (Hermanas de sangre) i d'un llibre de memòries (Cosas que ya no existen), Fernández Cubas ha seguit gairebé sempre fidel a la forma que més li escau, la del relat, un gènere que li ha reportat diversos reconeixements nacionals i internacionals i del qual n'és una de les últimes grans conreadores.
L'any 2016 va rebre el Premi Nacional de Narrativa del Ministeri d'Educació, cultura i Esport per la seva obra La habitación de Nona.
A les biblioteques trobaràs
Més sobre Cristina Fernández Cubas a les biblioteques ►
Més sobre Fernanda Kubbs a les biblioteques ►
A eBiblio
Recomanació
La habitación de Nona
Fernández Cubas, Cristina
Barcelona: Tusquets, 2015
Després de 8 anys de silenci, només trencat per la novel·la La puerta entreabierta, Fernández Cubas ha tornat aquest 2015 al gènere del conte en la millor tradició fantàstica. Sobre les històries de La habitación de Nona hi plana una sensació general de sorpresa, d'inquietud i gairebé de màgia: la sospita que alguna cosa (a vegades terrible) s'amaga rere la cortina o sota el llit, apel·la a la por sobrenatural de l'infant, convoca l'horror d'allò desconegut. Una altra lliçó literària d'una mestra en la creació d'atmosferes.
Selecció de webs
- Entrevista al programa Tria 33 a propòsit del seu darrer llibre La habitación de Nona: 'Entrevista Cristina Fernández Cubas'.
- Congrés Visiones de lo fantástico dedicat a l'obra de Fernández Cubas: 'Lo fantástico en Cristina Fernández Cubas'.
- Article-conte de l'autora a El País: 'Noche de hotel'.
- Anàlisis dels relats de Mi hermana Elba i Los altillos de Brumal.