Recomanació

Y de repente... llegó el metaverso :

Leal, Silvia

Barcelona : Plataforma Editorial, junio de 2022

Silvia Leal, divulgadora científica i experta en transformació digital, ens presenta una obra sobre el metavers i el seu ecosistema. En l’àmbit de la imaginació, anys enrere, el concepte de metavers va trasbalsar la literatura de la ciència-ficció i les produccions cinematogràfiques de gran ressò. Les experiències immersives són un camp que cada vegada vol potenciar-se més fet que propicia l’aparició de nous projectes i productes que busquen assolir un món de virtualitat absoluta.

Fa temps que sentim parlar del metavers, però sabem realment què és? La resposta la trobarem en aquest llibre. Organitzat en dotze capítols l’obra de Silvia Leal va dibuixant la tecnologia immersiva des de diferents perspectives. Tal com diu l’autora el metavers és “un món virtual paral·lel al món físic” executat a través de dispositius de realitat virtual, augmentada i mixta. El nucli del llibre està dedicat als fonaments del metavers i les seves tipologies: centralitzada i descentralitzada. La primera fa referència a la gestió del metavers per part del sector empresarial i fa un repàs de les principals empreses que han apostat per aquesta tecnologia. Per contra, la tipologia descentralitzada respon a la gestió del metavers per part de la comunitat d’usuaris a través del blockchain. A la tercera part del llibre, l’autora descriu l’aplicació d’aquesta tecnologia en àmbits molt concrets com ara la moda, l’art i l’esport i observarem el poder del metavers per establir-se com una oportunitat. Les criptomonedes són les protagonistes del darrer bloc del llibre. Silvia Leal desgrana aquest fenomen en dos capítols dedicats al seu naixement, trajectòria i volatilitat. D’aquest bloc són interessants les aportacions de l’autora en relació amb la mineria bitcoin i els seus efectes negatius vers el medi ambient. El llibre conclou amb una reflexió al voltant dels grans perills que presenta aquest nou univers com ara l’addicció a la tecnologia, el frau de les organitzacions criminals o el ciberassetjament.

L’autora brinda una panoràmica molt pràctica sobre el metavers. A parer seu representa l’evolució de les xarxes socials i malgrat el component tecnològic, el to del llibre és fàcil assequible. Són destacables les notes en clau al final de cada capítol que aporten al lector coneixement i rigor. Sens dubte, una qüestió amb blancs i grisos que fa d’aquest títol un imprescindible per resoldre dubtes sobre si el metavers serà o no el futur.

Més informació:

Recomanat per Tatiana García. Bib. Can Pedrals. Granollers.

05/02/2024