Recomanació

Gegants de gel

Benesiu, Joan

Barcelona : Edicions del Periscopi, 2015

Joan Benesiu va autoeditar-se la seva segona novel·la:  “Els passejants de l’illa de Xàtiva”, al no aconseguir que cap editorial acceptés editar-la. L’obra va tenir una excel·lent valoració i al 2015, Edicions del Periscopi la va publicar amb un nou títol: “Gegants de Gel”. Va rebre el premi literari Joan Crexells, i el Premi Llibreter. Per primera vegada una mateixa novel·la aconsegueix aquests dos guardons.

Als darrers dies de l’any, a la ciutat argentina d’Ushuaia, la ciutat més austral del món, al bar Katowice, conflueixen diversos personatges: un francès, un anglès, un mexicà, un xilè, una polonesa, i el narrador, espectador i protagonista alhora d’aquest grup humà que, al voltant d’una taula, hauran d’explicar la seva història, desgranar les seves experiències peripècies, angoixes... Són persones diferents amb problemàtiques concretes, que es troben i conviuen en un ambient inhòspit buscant un nou sentit a les seves vides, o ofegar les frustracions, obsessions i contradiccions, a la recerca de la seva identitat. 

Cadascun d’ells incorpora una mostra de la història del seu país: Polònia i la Segona Guerra Mundial; el Mèxic de la matança de la plaça de Tlatelolco; la guerra Civil espanyola; la guerra de les Malvines; el cop de Pinotxet i la repressió a Xile. 

“Gegants de gel” és un relat intens, literatura amb un component filosòfic, un viatge interessant per la psicologia humana que desperta la intriga en el lector.  Els personatges i l’entorn geogràfic estan en sintonia creant un ambient obscur, estrany i depriment,  no exempt d’un punt màgic. Ushuaia és la idea de la frontera, un lloc límit, la fi o el principi d’un camí... 

 
 
 

Més informació:

Recomanat per Bib. Josep Roig i Raventós. Sitges

08/10/2018