Recomanació

Els Desposseïts

Le Guin, Ursula K.,

Barcelona : Raig Verd, 2018

Abans de res, he de dir que mai he estat un gran seguidor de la ciència ficció. De ben segur que per no haver conegut l’Ursula K. Le Guin abans. 
L’anarquisme mai ha gaudit de gaire acceptació entre les masses, però K. Le Guin va saber ja l’any 1974 que aquest anarquisme en el que ella creia no era una utopia, i va crear un món sense jerarquies on demostra que l’autogestió funciona (gairebé) a la perfecció. És justament aquest “gairebé” el que mou a en Shevek, un jove científic, protagonista de la novel•la, a voler viatjar des del seu món anarquista, Anarres, al planeta veí, Urras, governat pel capitalisme més destructiu. A través de la seva mirada i jugant amb els salts en el temps entre la infància d’en Shevek a Anarres i el viatge d’adult a Urras, anem coneixent dos mons amb maneres de funcionar totalment oposades, on K. Le Guin ens parla de models polítics i socials d’una manera molt clara i deixant que sigui el lector qui faci els seus propis debats i judicis.
 
L’edició que ens presenta l’editorial Raig verd amb la magnífica traducció de Blanca Busquets (respectant les peculiaritats de l’idioma de cada planeta), ajuda a entendre molt millor la importància de com el llenguatge influeix en la manera de pensar i actuar d’una societat i fins a quin punt K. Le Guin cuidava i valorava aquesta idea. 

Ursula, fidel defensora d’un feminisme ben present als seus escrits i tractat amb una naturalitat sorprenent per l’època en que està escrita la novel·la, em fa entendre el perquè no és una escriptora tant o més reconeguda que altres escriptors de la seva generació que només parlaven d’herois que conquerien planetes amb l’ús de la força i salvaven heroïnes indefenses.

Sense cap dubte, Ursula K. Le Guin mereix ser reeditada i rellegida com una de les grans veus de la ciència ficció.

Més informació:

Recomanat per Raúl Vélez. Bib. Volpelleres-Miquel Batllori. Sant Cugat del Vallès.

30/01/2019