Recomanació

El Juego de la luz

Penny, Louise

Barcelona : Salamandra, 2017

El Juego de la Luz és un thrilled de la saga de l’inspector en cap Armand Gamache escrita per la canadenca Louise Penny, aquesta novel.la ha estat guardonada amb el Anthony Award i The New York Times Book Review la escollit com la millor novel.la negra del 2011. La traducció de Maria Figueroa és del 2017.

L’acció es desenvolupa en un petit poble imaginari: Three Pines, un paratge idíl·lic i tranquil. Els habitants del llogaret són pintors, escriptors, poetes... que viuen  lluny de l’enrenou de la ciutat i porten una vida aparentment plàcida. Tots es coneixen i són amics. O, potser no es coneixen tan bé ni són tan amics.

El cos inert de Lilian Dyson apareix al jardí de la casa de Clara Morrow el matí després d’un dia molt especial i turbulent per ella ja que ha inaugurat la seva primera exposició en solitari  al prestigiós Musée d’Art Contemporain de Montreal després d’una trajectòria com a pintora que ha passat força desapercebuda. Al seu vernissatge i en el posterior sopà que l’artista ofereix a casa seva a amics i persones del món artístic coneixem a molts dels sospitosos que més tard seran interrogats per l’inspector Ganache i els seus dos ajudants.

Tot i ser una novel.la policíaca, en aquest llibre no trobareu informes forenses, descripcions escabroses ni brutalitat policial, com va dir l’autora en una entrevista que li va fer Jacinto Antón per EPS “no respeto las reglas del género (…) lo que me interesa sobre manera es la naturaleza humana en un momento extremo”.

Amb l’excusa de la investigació criminal Louise Penny ens parla del clarobscur de l’anima humana: l’enveja i la confiança, L’odi i l’amor, la venjança i el perdó… Aquesta historia coral ens presenta una xarxa de personatges complexos i difícils d’oblidar. A través de les seves mirades l’escriptora ens convida a reflexionar sobre la nostra manera d’interpretar la realitat i especialment les relacions humanes. En aquest relat l’autora juga amb allò que sabem i amb allò que creiem saber, aprofitant-se dels convencionalismes i els perjudicis per induir-nos a l’error i ho fa d’una forma magistral fent-nos caure en la seva trampa. 

Més informació:

Recomanat per Bib. Mira-sol Marta Pessarrodona. Sant Cugat del Vallès.

24/01/2019