Recomanació

Figuras ocultas

Madrid : Twentieth Century Fox, DL 2017

Aquesta pel·lícula, estrenada el gener de 2017 i nominada als Oscar a millor guió adaptat, millor actriu de repartiment i millor pel·lícula, es basa en el llibre homònim escrit per Margot Lee Shetterly. Suposa la consagració com a director de Theodore Melfi, qui fins al moment només havia dirigit la pel·lícula 'Saint Vincent' i havia destacat com a productor de dos films més. 

Les tres actrius protagonistes fan un gran paper per ajudar a donar forma a aquesta història en la que transpiren el racisme i la desigualtat però també en ocasions l’èpica i l’humor, destacant-ne sobre tot Octavia Spencer (nominada a l’Oscar a millor actriu de repartiment), a qui acompanyen Taraji P. Henson i Janelle Monáe. Dins del repartiment masculí, hi destaca un Kevin Costner en el paper del director d’investigacions espacials de la NASA i Glen Powell, qui interpreta a l’astronauta John Glenn, considerat un mite nacional als Estats Units.

El director, Theodore Melfi,  ens explica la història d’unes dones afroamericanes que la dècada dels 60 es van enfrontar als prejudicis de gènere i raça, demostrant que la seva lluita era tant o més important que la carrera aeroespacial que americans i soviètics estaven disputant-se en plena guerra freda.

Són tres dones amb ments prodigioses: la Dorothy Vaughan (interpretada per Octavia Spencer), Katherine Johnson (interpretada per Taraji P. Henson) i Mary Jackson (interpretada per la cantant de pop Janelle Monáe), contra tot i contra tots, fins i tot havent de superar humiliacions i pressions per part dels seus companys i superiors a la Nasa, que van ser autèntics “ordinadors humans” en aquella NASA dels anys 60, fent els càlculs per a poder portar amb èxit a John Glenn i els seus companys astronautes a l’espai, només amb les eines d’una llibreta, una pissarra i uns superordinadors que calia programar amb targetes perforades (i que gairebé ningú sabia com fer-ho), i alhora havien de ser unes heroiques mares i esposes, a més de lluitar contra la discriminació racial brutal que patien els negres en els Estats Units, que els impedia estudiar en les mateixes universitats que els blancs, seure al transport públic al mateix lloc que els blancs o, fins i tot, fer servir els mateixos lavabos que les seves companyes de feina blanques.

Una pel·lícula que, tot i durar una mica més de dues hores, es veu amb intensitat i fascinació i en cap moment fa decaure l’interés de l’espectador, fet al que també ajuda una banda sonora amb molt bones cançons, algunes interpretades per la mateixa Janelle Monáe, i una esplèndida fotografia. 

 
 
 

Més informació:

Recomanat per Joan Lluís Giménez. Bib. Can Sant Joan. Montcada i Reixac.

01/04/2019