Recomanació

Lectura fácil

Morales, Cristina

Barcelona : Anagrama, 2018

Lectura fácil, de Cristina Morales, explica la història de quatre noies, amb diferents graus de discapacitat intel·lectual, que comparteixen un pis tutelat a la Barceloneta. Cap de les quatre es conforma amb un sistema d’assistència social que intenta “normalitzar-les” reprimint els seus actes, les seves emocions i fins i tot els seus instints. A través de les quatre veus, coneixerem les seves històries i la seva lluita cap a l’autoafirmació com a dones discapacitades però, sobretot, lliures. 
Partint d’aquests personatges antisistema, la novel·la ofereix una visió de la societat tan crua com real. El feminisme, el sexe, les institucions públiques, el sistema judicial, el moviment okupa i la dansa són alguns dels temes que els personatges estripen sense complexes mentre es desenvolupa la trama. 

L’estructura de la novel·la canvia a cada capítol. Tant ens trobem amb declaracions judicials, com amb monòlegs interiors, fanzines o fins i tot una novel·la escrita per whatsapp. El llenguatge s’adapta a cada personatge i a cada situació però és sempre combatiu, convertint la novel·la en una denúncia dels oprimits als opressors.
 
Cristina Morales (Granada, 1985) és llicenciada en Dret Internacional i treballa com a intèrpret legal a Barcelona. Amb Lectura fácil va guanyar el premi Herralde de novel·la l’any 2018. 

 

Més informació:

Recomanat per Núria Cuevas. Bib. Volpelleres - Miquel Batllori. Sant Cugat del Vallès.

15/03/2022