Recomanació

La Dona pèl-roja

Pamuk, Orhan

Barcelona : Més Llibres, 2018

Cem Bey és fill d'un farmacèutic d'idees marxistes que abandona la seva família. Cem creixerà turmentat per la seva absència, anhelant la presència d'un adult que s'encarregui de la seva educació. Trobarà un nou pare en Mahmut Usta, un pouaire que li proporciona una ocupació com a ajudant. Durant un estiu, treballaran junts i mantindran una satisfactòria relació paternofilial, que quedarà alterada quan el jove s'enamori d'una dona de cabells vermells i una distracció provoqui un terrible accident.

Orhan Pamuk (nascut a Istanbul l'any 1952 i Premi Nobel de Literatura l'any 2006) és un narrador extraordinari que imprimeix a les seves obres l'agilitat d'una novel·la policíaca. El seu talent per mantenir viva la tensió no resta profunditat a les peripècies dels seus personatges, gairebé sempre aclaparats per dolorosos problemes existencials. 

En La dona pèl-roja, la seva desena novel·la, l'escriptor actualitza el mite d'Èdip i la història de Rostam i Sohrab, per recordar-nos que ningú no escapa al seu destí, com ens repeteixen una i altra vegada els mites clàssics. Les seves criatures s'enfrontaran als tabús més ancestrals: el parricidi i l'incest que, tanmateix, Pamuk ni absol ni condemna. Els seus personatges són intensament humans i travessen en els dos sentits la línia que separa el bé del mal, transitant de l'egoisme més injustificable a l'excés de consciència. 

Més informació:

Recomanat per Bib. Sant Ildefons. Cornellà de Llobregat.

08/04/2019