Recomanació

La Levedad

Meurisse, Catherine

Madrid : Impedimenta, cop. 2017

El món del còmic –o la novel·la gràfica, com en diuen alguns per donar-li més volada- dedica cada vegada més llibres a fets reals, enfrontant-se a tot tipus de temes. I, des dels fonamentals Maus d’Art Spiegelman i Persèpolis de Marjane Satrapi, un munt d’autors han trobat una mina en els relats personals, molts d’ells autobiogràfics. En molts casos, el resultat esdevé una obra on les vivències íntimes prenen molta més força que altres històries de ficció, i atrapen poderosament al lector.

És el cas de "La levedad", de Catherine Meurisse. L’autora francesa formava part de la redacció de la revista Charlie Hebdo (diguem-ho: n’era la única dona, i ens alegrem que cada vegada més dones puguin editar els seus còmics). El dia 7 de gener de 2015, les oficines del setmanari satíric va patir un atemptat islamista que va matar a deu dels treballadors. Catherine Meurisse, que aquell dia no li havia sonat el despertador, va arribar tard i se'n va escapar.

"La levedad" no és la narració del succés, sinó el relat de com la dibuixant va patir la pèrdua dels companys i amics, i de com va haver de superar el trauma de l’atemptat. Després del què havia succeït, podria tornar a dibuixar i fer humor? Doncs és amb el seu traç humorístic, i unes seqüències molt eficaces emocionalment, que l’autora ens explica el viatge personal de superació, on l’art i la bellesa hi tenen un paper protagonista.

La levedad, aquest testimoni de com l’art pot ajudar a superar les tragèdies, va ser considerat un dels millors còmics de l’any i va arribar a ser un dels llibres més venuts a França. Totalment recomanable!

Més informació:

Recomanat per Bib. Sant Antoni Maria Claret. Sallent.

18/02/2019