Recomanació

No es lugar para mujeres

No es lugar para mujeres :

Moore, Wendy

Barcelona : Crítica, febrero de 2021
> Veure disponibilitat a l’eBiblio

Wendy Moore és una periodista freelance anglesa, autora de cinc llibres sobre història mèdica i social. En els seus inicis es va especialitzar en investigacions sobre delictes i també sobre temes de salut, fet que la va dur de forma natural a interessar-se per la història de la medicina, de tal manera que ja va dedicar la resta de la seva carrera a escriure principalment sobre temes mèdics, en primera instància des de publicacions del Servei de Salut Britànic i posteriorment com a periodista independent que ha escrit per a les publicacions més prestigioses, tant especialitzades com generalistes.

L’obra està dedicada a donar a conèixer la tasca de dues doctores britàniques, Flora Murray i Louisa Garrett Anderson, que durant la Primera Guerra Mundial, el 1915, i malgrat que les dones no podien atendre homes, van rebre gràcies a les seves capacitats l’encàrrec del Ministeri de la Guerra de posar en marxa un nou i enorme hospital militar al carrer Endell de Londres (el subtítol és força explícit: “La historia de las doctoras que dirigieron el hospital más extraordinario de la primera guerra mundial”).

En el llibre repassarem tota la trajectòria d’aquest hospital fins al seu tancament prop del final de la guerra. Com a dades remarcables de la seva existència cal esmentar que el seu personal estava format només per dones (doctores, cirurgianes o infermeres), que tenia 573 llits o que es van atendre un total d’uns 26.000 ferits.  
Però no estem davant només d’una biografia d’aquestes dues doctores i un relat de la seva tasca a l’hospital, sinó que el relat sempre s’enllaça amb el moment històric que els va tocar viure, tant pel que fa al decurs de la guerra, com pel que fa a temes relacionats amb la lluita de les dones (el moviment sufragista per exemple). En conjunt es podria afirmar que el llibre posa de manifest com la guerra va contribuir a la incorporació de la dona al mercat de treball, si més no en determinades professions que fins llavors eren realitzades pels homes.
La història està explicada de forma molt amena tot i contenir moltes dades com correspon a un bon treball d’investigació, ja que inclou al final nombroses notes, bibliografia i índex analític, sense oblidar les pàgines amb material fotogràfic. És a dir, una edició molt acurada feta per l’editorial Crítica.

Una lectura molt recomanable, que vol recuperar i homenatjar aquestes dones i posar de relleu una labor enormement inspiradora, una fita en la lluita de les dones per la igualtat.

Més informació:

Recomanat per Bib. Marta Mata. Cornellà de Llobregat

02/11/2022