Recomanació

Los Números no mienten :

Smil, Vaclav

Barcelona : Debate, marzo de 2021

L'autor, professor emèrit de la Universitat de Manitoba en Winnipeg (Canadà), ens planteja un repte: comprendre la veritat que expressen els números. Les dades, els números i les estadístiques, interpretats, ens mostren la realitat, però primer els hem de contextualitzar històricament i internacionalment, perquè la seva interpretació, cada vegada més necessària per prendre decisions socials, polítiques i econòmiques, s'ha d'explicar i comunicar de forma objectiva per evitar falses informacions, a les quals som tan permeables i alhora ens perjudiquen tan socialment.

El llibre es vertebra en 71 capítols o històries, que són una recopilació de les columnes mensuals que durant anys l'autor ha publicat a la revista d'enginyeria IEEE Spectrum.

Amb un llenguatge amè i senzill i ajudat en les seves explicacions per exemples i gràfiques ens apropa a conèixer millor com som en els més variats temes de la nostra existència: les persones, els països del món, les màquines i els invents, l'energia, el transport, els aliments i el medi ambient.

Les històries són breus, dues o tres pàgines, i analitzen temes tan diversos i alhora tan complexos en forma de pregunta, com: Per què el millor indicador de la qualitat de vida de les persones al nostre món és la mortalitat infantil? Quantes persones es van necessitar per construir la Gran Piràmide d'Egipte? Per què Europa hauria d'estar més satisfeta de si mateixa? Per què la dècada de 1880 va crear el món modern? Per què necessitem tenir vaixells portacontenidors elèctrics? Quin és el verdader cost de l'electricitat? Per què les transicions energètiques són inevitablement lentes? Com seran les cèl·lules fotovoltaiques? Quin mitjà de transport té major eficiència energètica: l'avió, el tren o l'automòbil? Per què malgastem tants aliments? Com danyem i protegim el nostre món quan construïm les nostres cases i edificis?

A l'índex del llibre trobem la llista de les preguntes anteriors. Ben segur, ens decidirem no a seguir un ordre en la lectura, sinó a triar que llegirem primer i que no, en funció del nostre interès, perquè en definitiva és un llibre per a persones curioses que volen comprendre el món actual i copsar quins són els grans reptes futurs de la humanitat, per continuar vivint i evolucionant com a espècie.

Més informació:

Recomanat per Cristina Antón. Bib. Antonio Martín. El Prat de Llobregat

29/11/2022