Recomanació

La Uruguaya

Mairal, Pedro

Barcelona : Libros del Asteroide, 2017

En aquesta novel·la, l’autor argentí Pedro Mayral ens narra un dia en la vida de l’escriptor Lucas Pereyra: des del moment que a primera hora del matí surt de casa per agafar el ferry per travesar el Riu de la Plata, que separa l’Argentina de l’Uruguay, fins que torna a casa seva aquella mateixa nit.

Pereyra se’n va a Montevideo a cobrar uns diners que li ofereixen per avançat per uns llibres que ha d'escriure. Aprofita el viatge per trobar-se amb Magalí Guerra, la noia uruguaiana que dona nom al títol de la novel·la. 

Durant el viatge, l’escriptor comença a repassar la seva relació amb la seva parella, Catalina, i el seu fill Maiko, la feina, les amistats, les decisions que ha pres i altres aspectes de la seva vida. D’aquestes reflexions en sorgeix una sensació d’estancament i de desengany. Per això veu en aquesta nova relació amb Guerra una esperança de canvi, una fugida, encara que només sigui per un dia, de la seva rutina diària que el consumeix.

No obstant, no tot és pessimisme i desesperança;  l’humor també hi té lloc, en aquesta novel·la.
El llenguatge que fa servir l’autor, en moltes ocasions amb to col·loquial, és el castellà propi de la zona del Riu de la Plata, cosa que fa que en més d’una ocasió haguem de recórrer al diccionari, tot i que s’entén perfectament pel context. En d’altres moments, quan l’autor descriu el paisatge durant el viatge, hi ha imatges força poètiques. Aquí, el to adquireix un altre matís, una certa introspecció.

Tot i que al protagonista les coses no li acaben d’anar tal com havia planejat, no és una novel·la dramàtica; ens trobem davant d’una historia original i divertida que està escrita amb un to que convida a somriure.

El 2022 se'n va fer la pel·lícula. Dirigida per Ana García Blaya, va obtenir el premi a la millor direcció en el 37è Festival de Cine de Mar del Plata.

Més informació:

Recomanat per Mercè Vallicrosa. Bib. L'Escorxador. Sant Celoni.

13/06/2023