Recomanació

La Inquietud de la noche

Rijneveld, Marieke Lucas

Barcelona : Temas de Hoy, abril de 2020

Aquest és un llibre de debut, una novel·la fresca i punyent d'una autora holandesa jove, la primera en rebre l'International Booker Prize (2020) abans de complir els 30 anys i amb una bona recepció per part de crítica i lectors. 

La inquietud de la noche narra la història de Jas, que viu el pas de la infantesa a l'adolescència d'una manera particular i tortuosa, arrel de la mort accidental del seu germà gran. Aquesta cròmica d'un dol s'emmarca en el context d'una comunitat protestant, rural i conservadora, que té molts punts en comú amb la pròpia biografia de l'autora. Arrel de la mort del primogènit, la família de Jas, de rígida educació calvinista, experimenta la seva descomposició paral·lelament amb la decadència del negoci lleter. Davant d'aquest panorama, Jas i els seus germans s'entreguen a una sèrie d'impulsos i rituals personals per a tractar de sobreviure.

Dol, erotisme, nihilisme, cruesa i una bona dosi de sordidesa s'entrellacen en aquest fosc debut amb gran caràcter autobiogràfic, incòmode però no exempt de bellesa i poesia.

Més informació:

Recomanat per Martí Noè. Bib. Tirant-lo Blanc. Montgat.

21/01/2021