Recomanació

L'Esdeveniment

Ernaux, Annie

Barcelona : Angle Editorial, setembre de 2022

Annie Ernaux (Premi Nobel de Literatura 2022), és una autora francesa nascuda l’any 1940 amb una obra essencialment autobiogràfica. En les seves novel·les ens apropa a les seves vivències en diferents etapes de la seva vida: infantesa, adolescència, joventut... 
L’esdeveniment va ser escrita l’any 2000, i ens fa veure com va ser la seva experiència d’un embaràs no desitjat a principis dels anys 60 a França, on l’avortament era il·legal. Podem compartir mentre anem llegint la novel·la la seva soledat, la sensació de no poder-ho explicar a ningú i de no tenir qui la pugui ajudar per por de la justícia, fins i tot amb els companys de facultat i metges considerats progressistes.
I van passant les setmanes i la jove Annie ens explica com va evolucionant el problema i com intenta cercar solucions: inicialment buscant informació als llibres de la biblioteca, per més tard demanar ajuda als metges, intentar avortar ella sola amb unes agulles de fer mitja... fins a  finalment trobar una dona que ha passat per la mateixa situació en la que es troba ella i que li dona l’adreça d’una avortista que acabarà amb el seu embaràs de forma clandestina.
En paraules de la mateix Annie Ernaux: “L’autèntic objectiu de la meva vida tal vegada és aquest: que el meu cos, les meves sensacions i els meus pensaments esdevinguin escriptura.”
El 2021 Audrey Diwan en va fer una adaptació amb el mateix títol, pel·lícula que ha estat guardonada amb el Lleó d'Or al Festival de Venècia.

Més informació:

Recomanat per Ruth Coderch Matas. Bib. Contravent. Vilanova del Vallès.

13/06/2023