Recomanació

El Silenci dels arbres

Màrquez, Eduard

Barcelona : Edicions 62, 2011

Colpeix l’actualitat d’aquesta novel·la d’Eduard Márquez, "El silenci dels arbres", publicada el 2003 i reeditada aquest 2022, que tracta sobre una ciutat assetjada per la guerra.

L’obra narra com el violinista Andreas Hymer arriba com a convidat a fer un concert a la seva ciutat natal, que es troba sota setge. Allí cerca a la seva antiga pianista i amant, l’Amela Jensen, i coneixarà al lutier Ernest Bolsi, que fa de guia i explica històries en un museu de música buit on es refugien els visitants per escoltar-lo i allunyar-se de la por. L’Ernest el guiarà a través de la misteriosa història de la desaparició i mort de la seva mare, la violinista Sophie Kesner, quan ell era petit. Aquesta intriga s’intercala amb les cartes que escriuen els visitants del museu on narren la seva lluita quotidiana per sobreviure a la guerra.

Malgrat la cruesa de la guerra, és una novel·la deliciosa en la qual la força de la música, de la imaginació i l’evocació de la bellesa de la natura s’uneixen a la voluntat dels personatges per vèncer l’horror i la destrucció que comporta la guerra i fer que la vida en resulti vencedora, malgrat tot.

Amb aquesta obra, Eduard Márquez (Barcelona, 1960), va quedar finalista en els Premis Llibreter de narrativa. El 2007 l’autor va guanyar el Premi de la Crítica de narrativa catalana amb la novel·la "La decisió de Brandes".

El silenci dels arbres és una novel·la molt commovedora i molt lírica. Molt recomanable en el moment actual.

Més informació:

Recomanat per Bib. Plaça d'Europa. L'Hospitalet de Llobregat

15/11/2022