Recomanació

El Cocinero de los últimos deseos

Barcelona : A Contracorriente Films, [2020]

“El Cocinero de los últimos deseos” és una pel·lícula japonesa estrenada l’any 2017 i dirigida pel cineasta Yôjirô Takita, molt reconegut des que el seu film “Okuribito” va guanyar l’Òscar a la millor pel·lícula de parla no anglesa l’any 2008. Tamio Hayashi va ser el responsable d’adaptar la novel·la de Keiichi Tanaka “Kirin no Shita wo Motsu Otoko”, traduïda com “The Last Recipe”, al cinema. 

El protagonista de la història és Mitsuru Sasaki, un prestigiós cuiner amb una sensibilitat insòlita per recrear amb detall qualsevol recepta amb un únic tast. Però aquest virtuosisme va acompanyat d’un nivell d’exigència i perfeccionisme tan incommensurable, que acaba amb la seva carrera i amb el seu gran somni: el seu restaurant. Aquest final d’etapa submergeix al protagonista en una fase d’introspecció i, al mateix temps, en un mar de deutes del qual intenta sortir-ne cuinant per encàrrec per a persones que es troben en el moment final de la seva vida i volen rememorar un moment essencial mitjançant els records continguts en una recepta. I aquesta nova faceta portarà a Mitsuru a un recorregut vital en rebre una sol·licitud molt especial, una petició per recrear el llegendari gran banquet imperial Manchú-Han, dissenyat pel famós chef Naotaro Yamagata en la Manchuria ocupada de 1933. A partir d’aquest moment la pel·lícula es desenvolupa en dos tempos, intercalant el viatge d’en Mitsuru i els contínus esforços de Naotaro per aconseguir crear les cent receptes més insòlites per al gran festí. 

Takita filma una pel·lícula brillant, amb escenes de gran bellesa sobre el món gastronòmic, les quals les integra de manera coherent en la trama, i unes interpretacions excel·lents per part dels actors. El moment històric descrit durant bona part del film també és molt interessant, la Manchuria ocupada dels anys 30, tot i que el paper nipó queda força edulcorat. En resum, una molt bona pel·lícula, plena de sensibilitat i bellesa.

Més informació:

Recomanat per Bib. Can Llaurador. Teià

26/05/2021