Recomanació

Agnes Grey

Brontë, Anne,

Barcelona : Viena Edicions, setembre del 2021

Amb la novel·la "Agnes Grey" debuta com a escriptora, l’autora anglesa Anne Brontë 
l’any 1847. L’Anne Brönte és la germana petita d’una família de sis germans, fills d’un pastor amb escassos ingressos i una dama ben situada que es va casar per amor. Des de ben petits tots els germans van demostrar una gran afició per la lectura i des de ben petites l’Anne i la seva germana Emily, famosa per la seva novel·la Cims Borrascos, van demostrar un gran interès per l’escriptura. A aquesta família d’escriptores i hem d’afegir la Charlotte Brontë, autora de Jane Eyre. 

Agnes Grey és el nom d’una jove que per necessitats econòmiques es veu obligada a treballar d’institutriu, malgrat l’oposició de la mare i la germana gran que la veuen encara com una nena. D’aquesta manera comença a treballar amb els Bloomfield, una família de classe alta amb dos fills malcriats. Posteriorment treballa amb els Murrays, una altra família benestant amb quatre fills maleducats dels quals s’haurà de fer càrrec.

Agnes Grey té moltes pinzellades autobiogràfiques, no només pel que fa al paral·lelisme de la vida de l’autora amb el seu personatge, sinó també d’altres persones que van formar part de la vida de l’Anne Brontë i que surten reflectits a la novel·la.  Agnes Grey és també una crítica a la societat victoriana que només permetia a les dones amb formació accedir a càrrecs d’institutrius, on la majoria de vegades eren tractades cruelment pels membres de la familía on treballaven. Podríem definir Agnes Grey com una novel·la autobiogràfica, que representa el retrat d’una època i amb una marcada crítica social.

Més informació:

Recomanat per Marta Talló. Bib. Mont-Àgora. Santa Margarida de Montbui.

20/09/2022