Recomanació

Vacances d'hivern

MacLaverty, Bernard

Barcelona : L'Altra Editorial, octubre del 2019

Gerry i Stella Gilmore, un matrimoni de jubilats de vida estable, decideixen fer un viatge cultural de quatre dies a Amsterdam. Amb una prosa delicada, elegant i intimista, MacLaverty va desplegant, lentament, el ventall de records, pensaments i sentiments dels dos protagonistes a partir d’una trama de diàlegs molt ben construïts i de silencis molt reveladors. Entre passeigs i converses,  anem percebent, a poc a poc, les profundes ferides que amaguen cadascú d’ells i la incomunicació que ha definit la seva llarga vida en comú. De caràcters i tarannàs contraposats, però amb un amor constant que els uneix i que flueix per sota la trama, Gerry i Stella responen de dues maneres molt diferents a l’enfrontament amb el seu passat i a la buidor que els hi ofereix la realitat del seu present.

Vacances d’hivern és una història plena de poesia que demana una lectura pausada i on cal posar molta atenció als exquisits detalls. Una novel·la d’una narrativa d’aparent senzillesa que explica grans complexitats sobre la vida i l’amor i que convida a la reflexió sobre el sentit de les nostres vides.

Bernard MacLaverty és un autor inèdit al nostre país tot i ser un dels autors destacats de la literatura irlandesa contemporània, juntament amb John Banville i Edna O’Brian.

Va néixer a Belfast l’any 1942 i hi va viure fins el 1975, quan es va traslladar a Escòcia amb la seva dona, Madeline, i els seus quatre fills. Ha treballat com a tècnic de laboratori mèdic i professor d’anglès. També ha fet diverses estades en residències artístiques com a escriptor. Ha publicat cinc novel·les i cinc col·leccions de contes. Les novel·les Lamb (1980)  i Cal (1983) van ser portades al cinema a partir del seu guió original. Solo a dos voces (1997), va ser finalista del Premi Booker i guanyadora del Premi Saltire al millor llibre escocès de l’any. Vacances d’hivern, publicada el 2017, va ser llibre de l’any al Guardian, Sunday Times, Irish Times, Herald Scotland i Mail on Sunday. També va guanyar del premi Bord Gáis a la millor novel·la de l’any. També ha adaptat les seves obres a la ràdio i a la televisió. 

Actualment viu a Glasgow.

Recomanat per Cris Valls Solé. Biblioteca Antoni Comas. Mataró

14/04/2022