Recomanació

Una Història amb swing : la Locomotora Negra, 50 anys

Gili, Toni

Barcelona : Ajuntament de Barcelona, 2021

Ja han passat 50 anys, i ara La Locomotora Negra fa balanç en aquest llibre. 
Formació amateur, creada a Barcelona el 1971, una orquestra formada fa 50 anys per amics que sobretot toquen i han tocat per a passar-s’ho bé. 
 
Una fita estranya aconseguida per molt poques formacions de jazz, i encara menys de Catalunya, de casa nostra.

En aquest llibre, Toni Gili, saxofonista i un dels seus components, ens presenta la seva història des de dins, un llibre testimonial, un relat amè i ple d’imatges que explica aquest llarg recorregut de 50 anys en els quals les seves trajectòries personals i col·lectives s’emmarquen en un temps i uns paisatges concrets i s’entrellacen per a formar part de la cultura plural del nostre país.
 
L'interior de les seves pàgines reflecteix des dels seus inicis, la seva creació com a grup d’amics que van formar el projecte amb ganes de tocar jazz, de gaudir i de fer gaudir a la gent, passant pels diferents escenaris per on han anat tocant fins avui. 
 
Destaquen les col·laboracions diverses amb músics nacionals i internacionals emmarcades per desenes de fotografies.
 
Al final de lllibre, hi ha un capítol que es diu: “La Lomotora peça a peça” on es parla dels camins que cada músic ha caminat amb l’orquestra. És per tant, un recull de les seves 22 autobiografies.
I per últim dir que també inclou un apartat de “La Locomotora en dades” on hi podem saber quants i quins van ser els seus col·laboradors, i conèixer la seva discografia completa i les pel·lícules i els llibres on han aparegut.
 
A Terrassa, durant el mes de març, han tocat al llarg de diferents edicions del Festival de Jazz com per exemple, a la Nova Jazz Cava el 20 de gener de 2018 interpretant "Broadway" de Count Basie:
 
 
 

Una orquestra que s’ha mantingut al llarg de tots aquests anys i que ha arribat molt més enllà del que tots els seus components podien preveure des d’un principi. És impossible estar-se quiet amb aquest ritme de swing. Per molts anys, Locomotora!!!

 
 
Més informació:
Recomanat per Elisabet Torrell. Bib. Central. Terrassa
 
21/04/2022