Recomanació

Un Domingo en el campo

Bost, Pierre,

Madrid : Errata Naturae, 2018

Urbain Ladmiral, un pintor d'èxit retirat al camp, s'està fent vell i li costa acceptar-ho. Vidu, viu sol amb la minyona i periòdicament rep la vista dels seus dos fills: Gonzague i Irène. Gonzague i la seva família passen amb ell gairebé tots els diumenges. Irène el va a veure més de tant en tant. El diumege que relata la novel.la tots coincidiran a la casa del pare, a Saint-Ange-des-Bois.

Un deliciós retrat de la vida familiar burgesa abans de l'esclat de la I Guerra Mundial. Narrat en tercera persona, descriu magistralment allò que es veu (rostres, cossos, una taula parada, els jardins) i allò que no (manies, covardies, glamour, predileccions, gelosia).

Obra breu de gran qualitat literària. Escrita de forma elegant i intel.ligent. Farcida de grans frases ("A los hijos les cuesta tanto aceptar aquello que les fastidia de sus padres que nunca entienden que sus padres deben hacer un esfuerzo aún mayor") i amanida amb tocs d'ironia ("Marie-Thérèse tenia prácticamente todas las virtudes, pero muy escondidas").

Pierre Bost (1901-1975), escriptor, periodista i guionista francès, va publicar aquesta novel.la el 1945 sota el títol "Monsieur Ladmiral va bientôt mourir". Bost, un dels més destacats escriptors i periodistes d'entreguerres, fou també un dels millors guionistes del cinema de postguerra. El director Bertrand Tavernier li va retre homenatge el 1984 fent-ne l'adaptació cinematogràfica sota el títol "Un Dimanche à la campagne".

L’Editorial Errata Naturae ofereix una edició acurada, amb colofó de referències pictòriques molt adients per a una obra serena i plàcida de final impactant. Lectura ideal per a una tarda de diumenge i per acomiadar l'any lector.

 

Més informació:

Recomanat per Maria Àngels Fernández. Bib. Pare Miquel d’Esplugues.

08/04/2019