Recomanació

Moolaadé

Barcelona : Cameo, cop. 2005

El senegalès Ousmane Sembene era ja octogenari quan va dirigir aquesta pel·lícula, després d’una vida que l’havia portat com a emigrant obrer a França, novel·lista i estudiant de cinema a la antiga Unió Soviètica. Ens trobem, doncs, davant de la mirada de la maduresa cap a un tema encara controvertit al seu país, i de la presa de consciència per tal de definir-se com a defensor d’una postura més justa per les dones.

La pel·lícula explica la història de Collé Ardo, una dona que va patir l’ablació quan era petita, que no va deixar que li practiquessin a la seva pròpia filla,  i que es troba en la tessitura de donar refugi a quatre nenes que volen fugir d’aquest mateix ritual. La tradició es veurà contraposada a la paraula sagrada moolaadé, és a dir, el dret d’asil ancestral a la persona que fuig.

Rodada amb actrius no professionals, la pel·lícula és deutora d’una manera de fer cinema a la que estem poc acostumats. Hi prenen tanta importància els colors com els silencis, la falta de moviments com la contenció de les persones, i els petits gestos que expliquen molt més que llargues línies de diàlegs. En suma, una petita obra mestra que val la pena conèixer.

Més informació:

Recomanat per Jaume Felipe. Bib. Maria Àngels Torrents. Sant Pere de Riudebitlles.

07/03/2019