Recomanació

El Saltamartí

Brossa, Joan,

Barcelona : Proa, 1985

Els discos de gramòfon

fan que estigui en circulació

la poesia recitada pels mateixos

poetes. A mi també em sembla,

és clar, que la poesia ha de ser

llegida en veu alta, o si més no

a mitja veu; vull dir que és millor

desempaquetar-la dels llibres, oi?

 

De viva veu, aquest poema inclòs a El Saltamartí, és tota una declaració d’intencions. Per a Brossa, la poesia no és només llegir. És acció. És veu. Al lector o lectora que no li espanti trobar-se amb imatges fetes poema i prosa transformada en vers sinó que, al contrari, l’estimuli per continuar, El Saltamartí l’esperonarà a gaudir de noves sensacions.

Brossa trenca amb els convencionalismes encotillats i reivindica una altra Poètica. Més directa, autèntica i productiva. Els poemes visuals i els poemes convertits en definicions de diccionari o viquipèdia demanen un esforç per part de qui llegeix. El d’interpretar allò que veuen, llegeixen o senten. Per tant, dels poemes de Brossa neixen idees fruit de la interpretació lectora.

A més, El Saltamartí està concebut com un joc. Fugint de la llagosta saltadora, Brossa va batejar aquest recull amb el nom d’una joguina, el conegut tentetiesu. Atenció! Si goseu entrar al món brossià haureu de complir un parell de condicions. La primera és tornar a ser el nen o nena d’antuvi. Lligada a aquesta va la segona condició. Tornar a la innocència per descobrir nous significats i noves realitats i acceptar-les.

Talment com si estiguéssiu descobrint la poesia per primera vegada. Perquè així serà amb Brossa. Estimada lectora, estimat lector si t’endinses a l’obra brossiana descobriràs una nova poesia. Directa, reivindicativa i juganera.

Més informació:

Recomanat per Mireia Reverter. Bib. Mestre Martí Tauler. Rubí.

08/03/2019