Recomanació

El Mal querer

Rosalía

Madrid : Sony, DL 2018

Sens dubte, Rosalía està de moda.

El 2019 ha marcat un abans i un després d’aquesta jove cantant catalana sobretot gràcies al disc El Mal querer (Sony, 2019) que la va catapultar a la fama mundial i que li va valer un premi Grammy concedit a l’auditori de los Ángeles com a millor disc llatí, de rock urbà o alternatiu, el passat mes de gener.

Aquesta jove catalana ha triomfat i ha posat el flamenc en boca de molta gent. La seva fama, però, no ha sortit del no-res. Desenganyem-nos: l’artista té una veu poderosa i un gran talent que fa que el públic l’escolti i es quedi embadalit quan surt en un escenari.

I ens podríem preguntar, quin és el seu èxit? Doncs potser que el disc conté 11 cançons que fusionen les influències del flamenc clàssic amb els sons urbans més moderns.

No és que sigui un disc de trap, que tingui a veure amb la temàtica de les drogues només, sinó que fusiona el so del tra tra... repetitiu del tablao flamenc, amb el trap trap de la música jamaicana, que li agrada molt a Rosalía.

L’artista ens aclareix que: “és un àlbum conceptual, que té una narrativa que lliga totes les cançons i que vaig elaborar pensant no només en el disc, sinó també en els directes i en els vídeos que acompanyarien les cançons”.

Aquí la podem veure interpretant la cançó Malamente a Austin, Texas.

No us perdeu la coreografia que interpreta juntament amb les 6 ballarines:

 

 

 

Creada a la illa canària de El Hierro, la melodia d’aquesta cançó està inspirada en la cobla, els tangos i en les cançons flamenques que la Rosalía va estar escoltant durant tots aquests anys que estava estudiant música. I el patró rítmic, és a dir, els acords els va crear el canari Pablo Díaz-Reixa, “El Guincho”, el seu còmplice i amic, que va acabar de donar forma a tot el disc de El mal querer (Sony, 2019).

Rosalía hi va començar a treballar quan un amic seu, Pedro G., li va recomanar un llibre Flamenca, un romanç gitano en castellà del segle XIV, que narra la història d’una dona que es casa amb un home que per ser molt gelós, l’empresona.

Després també hi ha un triangle amorós que només lliga amb el disc com a tema ja que en aquest, tan sols hi ha  un personatge masculí i a un altre de femení.

El Mal querer (Sony, 2019) s’allunya de l’anterior disc Los Ángeles (2016) molt més intimista, profund i atmosfèric.

I té molt d’inspiració dels cants rítmics, un dels quals és la bulería. I que podem escoltar amb el tema Que no salga la luna, que no té videoclip:

 

 

 

En aquest disc, es filtren freqüències de l’electrònica que es barregen amb les palmes del flamenc, sense calaix, les palmes crues. L’efecte de l’autotune està inclòs en alguna cançó perquè li ha semblat interessant a la Rosalía d’incorporar. Per exemple, es nota molt amb la veu de l’artista que es torna molt més forta i agressiva en algunes de les cançons. Es troben textures de so molt interessants. És una forma diferent de cantar. Ho fa sovint, Camila Cabello, per exemple, diu Rosalía.

Rosalía va estudiar i es va especialitzar en flamenc durant l’últim curs de carrera musical impartit a l’Escola Superior de Música de Catalunya (ESMUC) durant 10 anys.

Nascuda a Sant Esteve Sesrovires (Barcelona) aquesta jove cantant catalana destaca per la fusió que fa del flamenc clàssic i el Rhythym & Blues amb el reggaeton alternatiu combinant a la perfecció els ritmes electrònics amb unes coreografies molt vistoses.

Els polígons industrials dels vídeos de moltes de les cançons del disc són un referent de l’artista per haver nascut en aquest poble que n’està envoltat.

Veiem-ho al vídeo de la cançó Malamente que dóna títol al disc:

 

 

Més informació:

Recomanat per Elisabet Torrell. Bib. Central. Terrassa.

27/02/2020