Recomanació

La Senyora Florentina i el seu amor Homer

Rodoreda, Mercè,

Tarragona : Arola, 2017

Les dones s’acompanyen, les dones es recolzen, les dones necessiten una comunicació intensiva i poden ser elles mateixes, així, en essència, quan parlen en intimitat, quan comparteixen vivències i practiquen una escolta activa que les fa evolucionar, empoderar-se i avançar en situacions complicades.

En aquest context Mercè Rodoreda (1908-1983) va demostrar ser una pionera del feminisme escrivint el 1953 La senyora Florentina i el seu amor Homer, una comèdia completament vigent en la societat actual pel que fa a la psicologia dels seus personatges. 

Rodoreda és coneguda essencialment per la seva obra en narrativa: Aloma (1938), La plaça del Diamant (1962), Mirall trencat (1974) i d’altres s’han convertit en clàssics de la literatura catalana. Malgrat la petita producció de textos teatrals, La Florentina i el seu amor Homer va demostrar la qualitat de l’escriptora en aquesta modalitat d’una forma molt clara amb l’èxit de l’espectacle al Teatre Romea de la mà de Mario Gas el 1993. I també ho ha estat la recent posada en escena al Teatre Nacional de Catalunya a càrrec de Sergi Belbel.

La Florentina, protagonista d’escena, ha viscut més de vint anys una relació amb l’Homer: casat, empresari i pare de dos fills. La història es desenvolupa al pis de la Florentina, al barri de Sant Gervasi de Barcelona, on les seves veïnes Perpètua, Zoila i Júlia la visiten assíduament i mantenen una estreta i còmplice comunicació. L’arribada de la nova serventa, la Zerafina, jove, valenta i amb un esperit lliure i una visió oberta de les relacions de parella, serà un catalitzador per a la Florentina i les seves veïnes. La mort de la dona de l’Homer i les expectatives o esperances de la Florentina davant la nova realitat conduiran al col·lectiu de dones a unes converses i un aprenentatge renovador i revolucionari. 

Lectura i escena són un complement fantàstic per gaudir d’aquest bocí de cultura que ens brinda la Rodoreda. A més, és un homenatge a la llibertat, la dignitat, l’amistat i l’alegria mereixedores de viure per qualsevol dona i també per qualsevol home en les seves relacions. 

Més informació:

Recomanat per Montse Collazos. Bib. Les Voltes. Sant Vicenç dels Horts

13/04/2023