Recomanació

Els Ritmes de la vida

Cambras i Riu, Trinitat

Barcelona : Universitat de Barcelona, DL 2014

La natura segueix un munt de ritmes, hi ha cicles de llum i foscor, animals diürns i nocturns, diferents cicles d’aparellament, etc. També, en les primeres èpoques de la humanitat, la vida s’adaptava en funció de si era de dia o de nit i segons cada estació de l’any.

Aquest rellotge natural ha anat marcant al llarg de l’evolució la nostra pròpia biologia i, encara que avui dia estem més atents als rellotges externs que al biològic, gràcies al benestar que proporcionen l’electricitat i la climatització de l’aire, aquest continua influenciant la nostra salut.

Els autors, Trinitat Cambras i Antoni Díez són doctors en Farmàcia, desenvolupen la seva activitat científica i de recerca en l’àmbit de la cronobiologia i en l’estudi de com les condicions ambientals influeixen en els ritmes circadiaris de les persones i el seu efecte sobre la salut. En aquest llibre expliquen quins poden ser els motius per els quals algunes persones són matineres i d’altres es troben plenes d’energia a la nit, o per què els horaris i les necessitats de descans difereixen tant en cada etapa de la vida. També ajuden a entendre què és la cronobiologia, el sistema circadiari i quines són les funcions dels rellotges biològics. Assenyalen com poden afectar el jet lag i el treball per torns i de quina manera podem minimitzar els seus efectes en la salut.

Per saber-ne més:

Cronobiologia a la Viquipèdia

Al catàleg Aladí:

Cronobiologia

Bioritmes

A l’eBiblio, plataforma de llibres electrònics trobareu:

Garaulet Aza, Marta.  Los Relojes de tu vida : descubre cuál es tu ritmo biológico y cómo mejorar tu bienestar. Barcelona : Paidós, 2017

Recomanat per la Biblioteca Jordi Rubió i Balaguer de Sant Boi de Llobregat

08/01/2019