Recomanació

Les Vencedores

Colombani, Laetitia

Barcelona : Salamandra, març de 2020

La Solène sortia del jutjat amb Arthur Saint-Clair que s’ha llançat des de la galeria de la 6a planta del Palau de Justícia de París. Aquest fet trasbalsa del tot la seva vida .
Després de sortir de la clínica, passa dies sencers incapaç de llevar-se ; “avariada” l’any que en fa 40. Advocada de prestigi, deixa la seva feina. El psiquiatre li aconsella que faci alguna cosa per als altres per a sentir-se útil per a alguna cosa o per a algú. A casa consulta a Internet les ofertes de voluntariat. A la pàgina de l’Ajuntament de París joemcomprometo.fr troba un petit anunci : “Funció : escriptor públic”.

Aquest anunci li encaixa i es presenta a l’entrevista : es tracta de fer una hora a la setmana per ajudar a les residents que hagin de redactar alguna carta o document, a un centre residencial per a dones. Comença a treballar-hi i tot i que al principi es mostren distants, poc a poc anirà guanyant la seva confiança  i descobrirà fins a quin punt , vol estar viva com elles.
Al mateix temps, anem coneixent la història real de la Blanche Peyron de l’Exèrcit de Salvació que el 1926 obre les portes del Palau de la Dona, per donar un sostre i una oportunitat a dones que han quedat al carrer. Palais de la Femme, Palace of Women, el número 94 de la Rue Charonne al Districte XI de París.

Binta, Sumaya, Iris, Salma, Viviane, Cynthia, Renée, ..., dones abandonades que lluiten contra la marginació. 
Lluita solidària de dones a favor d’altres dones desprotegides i vulnerables, més fràgils i més dèbils, que al carrer son agredides, violades, maltractades, ...
Excel·lent novel·la de denúncia, amb el feminisme al centre de tot.

Aquesta es la segona novel·la de l’escriptora, actriu i directora de cinema, francesa,  Laetitia Colombani. Amb la primera , “La trena” ,  publicada el 2017 i de la que aviat es rodarà una pel·lícula,  ja ens va captivar. La  seguirem ben de prop.

 

Més informació:

Recomanat per Irene Lladó Palomas. Bib. Pere Calders. Viladecavalls.

17/06/2022