Recomanació. La Pell freda
La Pell freda
Barcelona : La Campana, 2006
>Veure disponibiliat a l'eBiblio
La novel·la està escrita en primera persona, el personatge principal, un antic militant de l'Exèrcit Republicà Irlandès (IRA), Kollege, desenganyat de la lluita política per la independència d'Irlanda, desembarca en una illa minúscula del sud de l'oceà Atlàntic per encarregar-se d'una petita estació meteorològica, i ens explica una successió de records i vivències a l'illa en forma de memòries.
La lectura de les primeres pàgines ja ens permet identificar l'element que fa evolucionar l'obra i mou els personatges, la por, que també influeix en el lector, en la seva lectura. A l'obra es respira una por atàvica, irracional, molt passional que entronca amb comportaments humans molt antics. Una lectura acurada ens fa reflexionar sobre temes universals com, el comportament dels humans en situacions límits i la violència contra els més febles.
Altres elements que conté la novel·la són fantàstics i de terror i ens permeten fer analogies amb obres clàssiques juvenils, El senyor de les mosques de William Golding, L'illa del tresor de Robert Louis Stevenson, Robinson Crusoe de Daniel Defoe...
També trobem elements de ciència-ficció, ja que apareix una espècie intel·ligent i incomprensible per a l'home. L'autor utilitza els personatges-monstres com si fossin un mirall on recrear-se i reflexionar sobre el comportament moral de la humanitat. Pot ser el lector es veurà immers en la disjuntiva de respondre a si mateix preguntes: qui són els monstres?, on són?.
Albert Sánchez Piñol va escriure La pell freda l'any 2002 i ràpidament es va convertir en un best seller, més de 30.000 exemplars venuts en 14 edicions, la qual cosa la converteix en una de les novel·les catalanes més traduïdes.
Més informació:
Recomanat per Bib. Antonio Martín. El Prat de Llobregat.