Recomanació

La Mida justa

Gaarder, Jostein

Barcelona : Ara Llibres, març del 2020

Què faries si el teu metge et donés un diagnòstic fatal? Quina és l’actitud correcta davant d’una mala notícia que caurà com una llosa a sobre de tota la teva família?
Jostein Gaarder ens dona una visió realista i plena de saviesa que ens convida a reflexionar sobre el sentit de la vida i ens ajuda a comprendre el món que ens envolta. L’autor de “El Món de Sofía” torna per transmetre un missatge d’esperança a través d’uns personatges inspiradors que es quedaran llargament a la nostra memòria i ens recordaran que darrere de tots els errors que puguem cometre sempre hi ha la força vital que ens empeny a rectificar per reconciliar-nos amb els qui més estimem.

El protagonista d’aquesta història escrita en primera persona és l’Albert, un professor d’humanitats molt afeccionat a l’astrofísica. Quan la seva doctora li comunica la malaltia que pateix sent la necessitat de córrer a amagar-se a la seva caseta de conte de fades que té al costat d’un estany perdut en un fiord noruec. Allà es posa a escriure frenèticament durant 24 hores i repassa la seva vida des de que va conèixer a la seva dona a la universitat, passant pel naixement del seu fill Christian i fins que va arribar al món la petita Sara, la seva neta estimada.
 
L’Albert reflexiona sobre la mida justa de l’estany brillant que de nit reflecteix “tota la volta celeste sota un núvol d’estrelles format misteriosament”.
L’estat emocional de l’Albert contrasta de manera brutal amb l’entorn de la caseta. La primavera ha arribat al bosc i ell ha de decidir si demà estarà viu o no. Ha de ser aquella mateixa nit i ho vol deixar tot escrit.

Ell sap que el cosmos també té la mida justa perquè en un moment donat en broti la vida.
Quina és la mida justa de les coses?
Descobreix la lucidesa i l’extraordinària reflexió que fa l’autor en un text que es llegeix en una tarda i que captiva des de la primera pàgina quan deixa anar aquesta frase: “Estic trasbalsat i el que passi a partir d’ara, deixarà empremta en tots nosaltres”

Recomanat per Susi Rodríguez. Bib. Districte 3. Terrassa

03/06/2022