Participa d’un experiment científic per conèixer la contaminació lumínica
Participa d’un experiment científic per conèixer la contaminació lumínica

En el marc del programa BiblioLab de la Diputació de Barcelona, la Biblioteca Ramón Fernàndez Jurado de Castelldefels duu a terme el projecte NightUp que analitza els efectes de la contaminació lumínica sobre la salut amb l’ajuda de la participació ciutadana.

El projecte vol obtenir informació científica fiable sobre pol·lució lumínica a partir d’instruments a l’abast de tota la ciutadania, com els telèfons mòbils. Així, gràcies a la participació ciutadana, s’obtindrà un mapa del color de la llum artificial a Castelldefels que ajudaria els científics a entendre millor l’impacte del color a la contaminació lumínica.

La participació de la ciutadania és fonamental per obtenir informació local i detallada, que seria molt complicada d’obtenir d’una altra manera. Amb NightUp qualsevol ciutadà pot participar activament en un experiment científic, contribuint a avançar en la cerca de solucions a un problema global, com la contaminació lumínica.

Per a participar a NightUp cal fer fotos dels diversos elements de llum artificial que es troben pels carrers, places i camins de Castelldefels a través de l’aplicació web del projecte. Totes les imatges seran analitzades posteriorment, amb l’objectiu de generar un mapa del color de la llum artificial de Castelldefels.  Per a participar a NightUp, es necessita un únic instrument de mesura: la càmera del mòbil.

NightUp comença com un projecte pilot a Castelldefels liderat per l’ICFO,  entitat que té per missió la divulgació científica, concretament, demostrar el poder de la llum com a eina de recerca amb impacte en la tecnologia, indústria i el benestar de la societat.. Si en aquesta primera fase es pot demostrar que és possible recopilar informació amb el rigor científic necessari, NightUp s’estendrà a la resta del món, per poder crear un mapa global del color de la llum artificial.

El projecte NightUp és un dels projectes al territori que el programa BiblioLab duu a terme al llarg d’aquest 2019 amb l’objectiu de resoldre reptes socials nascuts de l'ecosistema local i dels interessos identificats pels seus agents, aportant coneixement nou i solucions al repte plantejat. 

18/11/2019 07:42h